logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-M61P-S3 rev. 1.0 - brak obrazu po aktualizacji BIOS do F7I, co robić?

maniek0607 01 Kwi 2012 20:33 2052 6
REKLAMA
  • #1 10745896
    maniek0607
    Poziom 10  
    Witam! Jakiś czas temu dokonałem aktualizacji BIOSu na płycie gigabyte ga-m61p-s3 wszystko się powiodło beż problemów. Całkiem niedawno zrobiłem kolejną aktualizację na wersję F7I 452.5 Kb 30/08/2010, która jest dostępna na stronie Link
    Niestety po tej aktualizacji odpala się komputer i nic poza tym. Kręci się wentylator na procesorze jak i zasilaczu, ale na monitorze cisza czarny monitor. Próbowałem restartu biosa niestety bezskutecznie. Moje pytanie czy jest opcja na uratowanie płyty czy nadaje się jedynie na złom. ?
  • REKLAMA
  • #2 10745959
    eumox
    Poziom 13  
    Ocena: 63
    Witam
    Tragedii nie ma wyciąg płytę i biegnij do najbliższego serwisu komputerowego gdzie maja programator biosu . Wgrają nowy bios na programatorze koszt ok 20 - 40 zł Jak nie pomoże może skombinują Ci kostkę z innej płyty . Już tak ratowałem parę płyt głównych. jak nie wyciągałeś Kostki to sam jej nie wyjmuj im to zajmie 15 sekund a przynajmniej na pewno nic się jej nie stanie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10746064
    maniek0607
    Poziom 10  
    Nie jestem pewien czy na tej płycie jest to możliwe.
  • REKLAMA
  • #4 10746288
    eumox
    Poziom 13  
    No masz racje teraz dopiero rzuciłem okiem no to "cudo" i rzeczywiście jest to stały element tzn. na pewno się da bo naprawiają płyty do laptopów przenosząc cale układy ale nie wiadomo czy się opłaca. Spróbuj może od nowa wgrać stabilny Bios bez up-gardów. Jak nie pomoże to giełda i nowa płyta .
    Pozdrawiam.
  • #5 10747177
    maniek0607
    Poziom 10  
    No ale ja nic nie mam na monitorze i nie widzę co się dzieje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10747316
    eumox
    Poziom 13  
    Skontaktuj się z Kuźnią Komputerową maja swój serwis na Piłsudskiego 17 lub na giełdzie w Hali i zapytaj czy dadzą rady zrobić, za samą poradę i ekspertyzę nie policzą . Jak się będzie opłacało to im zlecisz naprawę a jak nie to kupisz nową . :)
  • #7 10812891
    maniek0607
    Poziom 10  
    Witam! Rozwiązania w takich sytuacjach znalazłem 3:

pierwsze: wymiana płyty :)

drugie: jak kolega wspomniał post wyżej Kuźnia komputerowa, po skontaktowaniu się z nimi koszt naprawy wynosi 50pln plus koszt wysyłki do nich bo nie wiem jak z drogą powrotną kto z to ponosi odpowiedzialność

trzecie: serwis gigabyte: koszt jaki poniosłem to 40 pln plus koszt wysyłki do nich, powrót w ramach serwisu.
    Dodam że kuźnia zaproponowała przelutowanie bios-u. W serwisie został przeprogramowany ponieważ nie stwierdzono awarii technicznej, tylko błąd programowania jaki popełniłem.
    Temat z mojej strony uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Gigabyte GA-M61P-S3 po aktualizacji BIOS do wersji F7I, która spowodowała brak obrazu na monitorze. Po próbie restartu BIOS-u, komputer uruchamia się, ale nie wyświetla nic na ekranie. Użytkownicy sugerują kilka rozwiązań: skontaktowanie się z serwisem komputerowym, który może przeprogramować BIOS za pomocą programatora, co kosztuje od 20 do 50 PLN, lub wysłanie płyty do serwisu Gigabyte, gdzie koszt naprawy wynosi 40 PLN plus wysyłka. Użytkownik, który skontaktował się z serwisem, potwierdził, że problem wynikał z błędu programowania, a nie z uszkodzenia sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA