logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-7ZMMH - problem z BIOS po zmianie ustawień i restartem

maly187 27 Lis 2005 16:08 1210 10
REKLAMA
  • #1 2031294
    maly187
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    mam problem z tą płytą ponieważ jak cos zmienię w biosie to po za-save-owaniu ustawień i restarcie płyta nie wstaje(tzn. monitor nie odpala) tylko muszę przytrzymać dłużej reset i odpali, o dziwo ustawienia są zapamiętanie co to może być??
    dodam jeszcze ze płyta ma s3 na pokładzie (grafikę)
    ale ja mam gf4 podłączonego i z niej odpalam i w biosie ustawiłem żeby bootował z agp
    i co to może być??

Do moderatora jankolo :
    czy nie uważasz że trochę przesadzasz z tym blokowaniem ??? no wiesz ludzie czasami się spieszą i zawsze można później poprawić post czy nie???
  • REKLAMA
  • #2 2031403
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    maly187 napisał:
    Do moderatora jankolo : czy nie uważasz że trochę przesadzasz z tym blokowaniem ??? no wiesz ludzie czasami się spieszą i zawsze można później poprawić post czy nie???

Pytanie zadano mi na forum publicznym, więc na tym samym forum odpowiadam: nie, wcale tak nie uważam. Natomiast uważam, że żaden pośpiech nie tłumaczy NIECHLUJSTWA w pisaniu postów.
  • REKLAMA
  • #3 2032015
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 62
    Jak rozumiem załadowałeś najnowszy bios, w biosie optymalne ustawienia, trzkrotnie sprawdziłeś ustawienia jumperów a bateria ma równiutko 3V.
    Czy na ekranie pojawia się jakiś komunikat?
  • REKLAMA
  • #4 2032782
    maly187
    Poziom 14  
    nie własnie bios jest oryginalny bez updatu ustawienie optymalne tez były ,a co do baterii to nieweim czy ma te równo 3v ale jak by bateria był walnięta to by to na ekranie bios wykrył i by było napisane ale tak nie jest
    na ekranie wszystko jest ok niema jakis tam komunikatów że cos przegiegło żle tylko odpala sie normalnie windows
    no niemam pojecia co jest nie tak
    jumpery tez patrzyłem nawet sciągłem manuala sobie i sprawdzałem i niemmam pojęcia co moze byc nie tak :/
  • #5 2032903
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    maly187 napisał:
    a co do baterii to nieweim czy ma te równo 3v ale jak by bateria był walnięta to by to na ekranie bios wykrył i by było napisane ale tak nie jest

Niekoniecznie. Proszę zmierzyć napięcie na baterii.
  • #6 2032932
    maly187
    Poziom 14  
    no dobra spoko posłucham speca
    później ewentualnie jutro napisze czy ma czy nie
    Moderowany przez TONI_2003:

Szanowny kolego prywatne opinie tylko na PW !

• REKLAMA
  • #7 2033480
    maly187
    Poziom 14  
    czy chodzi o te opinię do jankola??? jeżeli tak to przepraszam
    Moderowany przez TONI_2003:

Dokładnie tak !

• #8 2039780
    maly187
    Poziom 14  
    a więc sprawdziłem baterię miernikiem i niestety ma 3.06V wiec wyglada raczej na dobrą czekam na jakieś inne możliwe rozwiązanie .....
  • #9 2040031
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    maly187 napisał:
    mam problem z tą płytą ponieważ jak cos zmienię w biosie to po za-save-owaniu ustawień i restarcie płyta nie wstaje(tzn. monitor nie odpala) tylko muszę przytrzymać dłużej reset i odpali, o dziwo ustawienia są zapamiętanie co to może być?

Witam !
    ... jeżeli ustawienia są zapisane to nie może to być wina baterii (nawet jej wartości) !
    Należało by się może przyjrzeć jakim elementom w jej sąsiedztwie i przeanalizować je i sprawdzić czy ewentualnie wymienić ( prze lutować styki od jej gniazda w płycie) proponowałbym wyłączyć kartę zintegrowaną w biosie dając na dłuższy czas jakąś inną i po zamianie po testować przyczyną mogą być również elektrolity na płycie choć objawów widocznych nie widać!
    Ewentualnie sam zasilacz może być tego przyczyną bo weź pod uwagę wszelkie niedoskonałości często są jednak jego winą więc podmiana do głębszych testów samego zasilacza byłaby według mego skromnego zdania zasadna to tyle co mogę w tym temacie podszepnąć sądzę że warto sprawdzić me uwagi . :D
    Pozdrawiam i życzę sukcesów w tropieniu uszkodzenia!
  • #10 2042742
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 62
    Cytat:
    własnie bios jest oryginalny bez updatu

To chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby od tego zacząć poszukiwania usterki
  • #11 2043751
    maly187
    Poziom 14  
    czyli mam spróbować updejtować bios???
    myśle ze zacznę od zmiany zasilacza bo to może nie bedzie konieczne :/

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Gigabyte GA-7ZMMH, która po zmianie ustawień w BIOS-ie i restarcie nie uruchamia się poprawnie – monitor nie wyświetla obrazu, a płyta wymaga dłuższego przytrzymania resetu, aby wystartować. Ustawienia BIOS-u są jednak zapisywane. Płyta posiada zintegrowaną grafikę S3, ale użytkownik korzysta z karty GF4 podłączonej do złącza AGP i ustawił w BIOS-ie bootowanie z AGP. Sprawdzono oryginalny BIOS bez aktualizacji, ustawienia optymalne, jumpery oraz baterię CMOS, która ma napięcie 3,06 V i jest sprawna. Brak komunikatów błędów na ekranie podczas uruchamiania. Sugerowano sprawdzenie elementów w pobliżu baterii, przelutowanie styków gniazda baterii, wyłączenie zintegrowanej karty graficznej w BIOS-ie oraz testowanie z inną kartą graficzną. Możliwe przyczyny to uszkodzone elektrolity na płycie lub problemy z zasilaczem, który może powodować niestabilność. Zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od wymiany zasilacza, a ewentualnie aktualizacja BIOS-u.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA