logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki RAM (DDR3, 6x4=24 GB, 1600 MHz) pod CORE i7 i ASUS P6T SE

MATSIM 20 Lut 2012 23:19 4698 23
REKLAMA
  • #1 10575453
    MATSIM
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam forum!

Potrzebuje kupić 6 modułów RAM DIMM DDR3 po 4 GB każdy, pracujące w tripple channel, najlepiej oczywiście możliwie szybkich, dających się nieco podkręcić (lekkie OC, więc przydadzą się nieco lepsze radiatory) i markowych (G.Skill, GEIL, Corsair, OCZ, Patriot, itp.).

Mam procesor Intel CORE i7 920 oraz płytę ASUS P6T SE.
    Tu jest linki z informacją o płycie:

http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1366/P6T_SE/#MSL

Problem w tym, że na liście polecanych (kompatybilnych z płytą) kości już nie ma nowych pamięci RAM (lista aktualizowana była 2 lata temu). Nie wiem więc czy to co kupię, będzie działało i dobrze się sprawowało....

Mam pytania:

Jakie pamięci polecają Państwo?

Czy warto włożyć kości z wyższym zegarem niż 1066/1333 MHz? W mojej płycie kości od 1,6 GHz do 2 GHz chodzą w trybie O.C.

W instrukcji mam takie informacje:

- Max 24 GB (6 slotów)

- XMP DIMMs and DDR3-1600 are supported for one DIMM per channel only - nie bardzo wiem o co chodzi.

- Polecają DIMMy o napięciu poniżej 1,65V

Reszta info to typowe zalecenia.

Co wybrać? (nie chciałbym przekroczyć 650 zł za komplet).

Wstępnie wybrałem:

Corsair DDR3 24GB(6x4GB) 1600MHz Vengeance CL9

http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/cor...r3-24gb6x4gb-1600mhz-vengeance-cl9,26105.html

Czy może coś lepszego?

Dziekuje za sugestie!

MatSim
  • REKLAMA
  • #2 10575582
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 10575604
    MATSIM
    Poziom 10  
    No to takiej odpowiedzi się nie spodziewałem ;)

Kości 4 GB to przeżytek??? :) Bez przesady! Są teraz na topie bo to najtańszy GB. Z kolei "ósemki" mają dwa razy większą pojemność przy 3-4 razy wyższej cenie !!!

"Akurat przy tym procesorze będziesz mógł korzystać z technologii Turbo"

Tzn. ?

"16Gb spokojnie Ci wystarczy."

Jednemu wystarczą 2 GB, innemu 96 GB będzie za mało - każdy (user i soft) ma inne wymagania.

No i nie wiem czy moja płyta obsłuży moduły 8 GB, raczej wątpie.
  • #4 10575616
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10575644
    MATSIM
    Poziom 10  
    Dobre na O.C. czyli jakie, które sie dobrze kręcą? Nie chce wydawać fortuny, żeby mieć o 2,5% lepszy wynik ;) Tak jak pisałem budżet mam skromny.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie mówię, że "wiem lepiej"... Przyszedłem z konkretnymi pytaniami na forum.

Jak coś polecasz, to prośba o małe uzasadnienie wyboru no i krótkie objaśnienie. Nadal parę rzeczy nie jest dla mnie jasnych, szczególnie jak jest wyższość "ósemek" nad "czwórkami"? Pomijając fakt, że zajmują mniej miejsca :) Nie wiem - tylko pytam....
  • #6 10575662
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10575663
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8310
    MATSIM napisał:
    - XMP DIMMs and DDR3-1600 are supported for one DIMM per channel only - nie bardzo wiem o co chodzi.

Tłumacząc dosłownie - pamięci z XMP oraz DDR-1600 są obsługiwane tylko przy jednej pamięci na kanał. Wnioskuję z Kolegi opisu, że płyta ma 6 gniazd pamięci, co daje 3 kanały, każdy kanał może zawierać 2 pamięci. Moim zdaniem informacja ta oznacza, że przy pamięciach 1600/XMP można obsadzić każdy z kanałów tylko jedną kością, co da maksymalnie 3 kości (po jednej na kanał).

Zakładając, że płyta obsługuje 24GB przy 6 slotach można domniemywać, że płyta obsługuje maksymalnie moduły 4GB (chociaż nie jest to pewne). Biorąc jednak pod uwagę, że 6x4GB jest tańsze niż 3x8GB to nie ma znaczenia - wybrane będą czwórki.

Zakładając, że płyta ma być obdsadzona na maxa - wybrałbym 6 kości DDR3-1333. Jeśli jest to jakaś platforma obliczeniowa, gdzie każda mikrosekunda się liczy szukałbym pamięci z niższym CL (np CL7). W praktyce po obłożeniu wszystkich slotów pamięciami DDR3-1600 pewnie ruszą one jako DDR3-1333, ale nie ma pewności, stąd skłaniałbym się ku DDR3-1333, chyba że miałbym pewność, że DDR3-1600 ruszą :)
  • REKLAMA
  • #8 10575683
    MATSIM
    Poziom 10  
    @drag0n44 - to gratuluje zakupu! Ja nawet używanych w tej cenie nie widziałem...

@dt1 - dziękuje za wyjaśnienie.

Właśnie jest ten problem, że nie wiadomo co kupić, bo nie ma pewności że dane kości ruszą w mojej płycie....a z oddawaniem są zwykle problemy (niby w ciągu 10 dni można oddać każdy towar kupiony w Internecie, ale.....to jest Polska).
  • #9 10575686
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 10575689
    MATSIM
    Poziom 10  
    Tu jest info ze strony ASUS-a:

6 x DIMM, Max. 24 GB, DDR3 2000(O.C.)*/1866(O.C.)*/1800(O.C.)*/1600(O.C.)/1333/1066 Non-ECC,Un-buffered Memory
    Triple channel memory architecture
    Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP)
    *Hyper DIMM support is subject to the physical characteristics of individual CPUs.
    *Refer to www.asus.com or this user manual for the Memory QVL(Qualified Vendors Lidts).

więcej na: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_1366/P6T_SE/#overview

Dodano po 1 [minuty]:

drag0n44 - masz rację,ale tylko w jednym przypadku: gdy kupisz 2 x 8 GB za 200 zł :)
  • #11 10575698
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 10575705
    MATSIM
    Poziom 10  
    Ja jak coś kupuje to nie ograniczam się tylko do ALLEDROGO, ale też nie sprawdzam cen w 100-ce sklepów. Jedynie zaglądam do SKĄPCA i NOKAUT, jak tam nie ma tańszych to biorę. Ale rzeczywiście ceną proline przebił wszystkich.
  • REKLAMA
  • #13 10575730
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 10575796
    MATSIM
    Poziom 10  
    Trzeba było kupić 10, i 8 sprzedać tu na forum;) Zdarzają się promocje... I tak muszę powiedzieć, że pamięci są tanie obecnie (no chyba że będzie powódź i zaleje jakąś fabrykę....).

Dwa lata temu kupiłem G.SKILL 6 GB RIP JAWS za prawie 1000 zł. Dziś miałbym za to nie 6, a 32 GB :)
  • #15 11277273
    Gaspierro
    Poziom 10  
    Witam!

Mam pytanie, czy już znacie jakies konkrety odnośnie polecanych 24GB pamięci pod płytę ASUS P6T SE? Może wyszły jakies nowe modele, które przetestowaliście? Mam podobny problem, więc odświeżam temat :)

na zagranicznym forum polecał gośc coś takiego:

http://www.corsair.com/cmp24gx3m6a1600c9.html

Cena trochę straszy...i pewno konkrentie się grzeje, ale skoro jet efektywna to chyba norma....
  • #16 11277427
    _haker_1
    Poziom 32  
    Ocena: 31
    Kolego - nie ma wiekszej różnicy jakie pamieci wybierzesz...
    Core i7 i tak podkrecasz poprzez mnoznik wiec pamieci nie maja zupelnie nic o OC.

Czestotliwoc taktowania ma bardzo, bardzo znikomy wplyw na wydajnosc - moza by rzecz marginalny. Nie m zadnego sensu kupowanie na sile wyzej taktowanych pamieci i przeplacanie. Wez chocizby jakies najtansze Patrioty 1333MHz czy 1666MHZ.

Krecenie pamieci nie ma zadnego sensu. Co najwyzej ewentualne zmniejszenie timingow.
  • #17 11277479
    Gaspierro
    Poziom 10  
    Specem w tej dziedzinie to ja nie jestem, ale dowiedziałem sie ostatnio, że pod konkretne modele płyt preferowane są określone rodzaje pamięci, żeby to jak najwydajniej wspólnie działało. Obecnie posiadam 4x2GB 1600 Mhz Kingston HYPER X i juz kilka razy przy prostym montazu wideo wyskakuje mi komunikat o zbyt małej ilości pamięci.
  • #18 11277742
    _haker_1
    Poziom 32  
    Co ma komunikat o zbyt malej ilosci pamieci do samego rodzaju pamieci? Nic. Po prostu masz jej za malo - gdybys mial taka sama ilsoc innego producenta to by wyskakiwal dokladnie identyczny komunikat. I akurat Kingstony to jedne z najgorszych pamieci - starsznie wyżylowane. Najtansze sensowne to Patrioty. Nie widze sensu w kupnie "Super, Hiper OC, Radiator-Gigant GAMING" pamieci - zwyczajnie nic to nie da albo roznica wynisie 1-2% a pamieci 30% drozsze.
  • #20 11277800
    _haker_1
    Poziom 32  
    Owszem, aczkolwiek taniej mozesz kupic:
    http://allegro.pl/patriot-8gb-1333mhz-1x-8gb-cl9-box-radiator-gw-fv-i2599882735.html

500zl za 24GB a 640 w przypadku tych Corsairow to jednak roznica, a roznicy w wydajnosci nie zauwazysz.

Co do współgrania z płytą to zupełnie nie ma różnicy poza szczególnymi wypadkami (np. były płyty które gryzły sie OCZ-tami).
  • REKLAMA
  • #21 11277854
    Gaspierro
    Poziom 10  
    Dzieki Haker ;) Czyli widzę polecasz bardziej do mojej płytki taktowanie 1333 MHz?
    Nie ma znaczenia w efektywności działania jak kupię 3x 8GB, niż jakbym założył 6x 4GB?

Dodano po 16 [minuty]:

A i jeszcze jedno, rozumiem, że nie opłaca sie dokupywać teraz do tych moich Kinstonów,tylko lepiej zainwestować w cos nowego, a ich sie pozbyć za stówkę ? :)
  • #22 11278600
    _haker_1
    Poziom 32  
    1. Taktowanie nie ma znaczenia - bierze sie to co tańsze. Jesli znalazbys takie Patrioty tylko 1666 w identycznej cenie to oczywiscie można je wziac, ale doplacanie do tego 100zl mija sie z celem.
    2. Nie ma znaczenia czy 3x8 czy 6x4. Przy DDRII mozliwa bylaby korzysc na rzecz 6x4GB - przy DDRIII nie ma znaczenia.
    3. Kingston'y do sprzedania (teoretycnie moglbys zostawic ale tak naprawde przeciez je sprzedasz i kupisz za to te Patrioty, wiec wyjdzize praktycznie na 0).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje 6 modułów RAM DIMM DDR3 po 4 GB każdy, pracujących w trybie triple channel, do procesora Intel CORE i7 920 oraz płyty głównej ASUS P6T SE. Istnieją wątpliwości co do kompatybilności nowych pamięci, ponieważ lista rekomendowanych modeli nie była aktualizowana od dwóch lat. Uczestnicy dyskusji sugerują, że lepszym rozwiązaniem mogą być moduły 8 GB, które zajmują mniej miejsca, ale nie są pewni, czy płyta obsłuży takie kości. Wskazują również na znaczenie dobrych timingów i opóźnień pamięci, a także na to, że wyższe taktowanie (1600 MHz i więcej) może działać w trybie OC. Wiele osób poleca pamięci marki Patriot, G.Skill, Corsair oraz GEIL, a także zwraca uwagę na cenę i dostępność pamięci w sklepach internetowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA