logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

przedwzmacniacz do mikrofonu dynamicznego ze starego głośnika??

keyooo 20 Lut 2012 23:36 2692 8
REKLAMA
  • #1 10575556
    keyooo
    Poziom 9  
    Witam, mam taki problem kupiłem niedawno mikrofon dynamiczny (niedrogi) i podłączając go do komputera natknąłem się na taki problem, że kiedy staram się coś mówić czy "staram się" śpiewać dźwięki są słabe i nie wyraźne. Przeszukując internet i to forum dowiedziałem ssię o czymś takim jak przedwzmacniacz i tutaj moje pytanie czy ten oto głośnik komputerowy Creativa może nadać się na taki preamper ??przedwzmacniacz do mikrofonu dynamicznego ze starego głośnika??
    Jestem zielony jeśli chodzi o elektronikę dlatego bardzo proszę o łapotologiczne wyjaśnienie jeżeli dałoby radę coś z tym zrobić. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10575676
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Jeżeli chodzi o podłączenie mikrofonu do PC to musisz sprawdzić we właściwościach audio jakie masz ustawienia.
  • REKLAMA
  • #3 10576378
    keyooo
    Poziom 9  
    Tu nie chodzi o ustawienia w komputerze, tam jest wszystko dobrze. Pytanie jest tylko czy ten głośniczek nadaje się na przedwzmacniacz a jeśli tak to co trzeba było z nim zrobić i w jaki sposób połączyć z mikrofonem by spełniał taką funkcję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10576597
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Z tego co się orientuję to wejście w komputerze pod mikrofon, kiepsko obsługuje mikrofony dynamiczne. Koledze potrzeba typowy przedwzmacniacz mikrofonowy. Podłączając wyjście tego wzmacniacza pod wejście do PC kolega może sobie uszkodzić to wejście w PC.
  • #5 10576884
    keyooo
    Poziom 9  
    A tak wracając do mojego pytania, jest ktoś mi wstanie na nie odpowiedzieć?? Bardzo mi na tym zależy.
  • #6 10576919
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam

Nie nadaje się. To jest wzmacniacz mocy m.cz. a nie przedwzmacniacz mikrofonowy. Kolega wyżej próbuje Cię naprowadzić na właściwy trop. Po pierwsze sprawdź czy karta obsługuje mikrofony dynamiczne, po drugie, jezeli tak, to sprawdź czy dobrze podłączyłeś kabel od mikrofonu, w sensie czy są na wtyczce wykorzystane właściwe piny. Finalnie dopiero ustawienia karty. Jak nie pomoże, to czytamy parametry wejściowe karty dźwiękowej i porównujemy z danymi mikrofonu. Na koniec dopiero szukamy przedwzmacniacza mikrofonowego, jeżeli będzie potrzebny.

Pozdrawiam

Krystian Tokarski
  • #7 10577035
    keyooo
    Poziom 9  
    Karta zintegrowana nie obsługuje mikrofonu dynamicznego. Znaczy się obsługuje ale kiepsko mikrofon na niej działa i z tego co zdążyłem przeczytać potrzebny jest przedwzmacniacz stąd też moje pytanie czy da rade zrobić taki przedwzmacniacz z tego głośnika. Napisałeś, że nie nadaje się ale gdzieś wcześniej czytałem, że jest to możliwe dlatego postanowiłem poprosić was o radę. Może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat??
  • Pomocny post
    #8 10577651
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 10577858
    keyooo
    Poziom 9  
    Aha bardzo Ci dziekuje kolego raczej obejdzie sie bez karty dzwiekowej bo w tej co mam jest takie cos jak zwikszenie czulosci mikrofonu o 30dB. No nic postaram sie kupic jakis przedwzmacniacz do samodzielnego montazu lecz nie wiem czy sobie poradze wiec jak cos to jeszcze tu wpadne. Jeszcze raz dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z mikrofonem dynamicznym, który po podłączeniu do komputera generuje słabe i nieczytelne dźwięki. Zastanawia się, czy głośnik komputerowy marki Creative może być użyty jako przedwzmacniacz. Odpowiedzi wskazują, że głośnik ten nie nadaje się do tego celu, ponieważ jest wzmacniaczem mocy, a nie przedwzmacniaczem mikrofonowym. Użytkownik powinien sprawdzić, czy karta dźwiękowa obsługuje mikrofony dynamiczne, a jeśli nie, rozważyć zakup dedykowanego przedwzmacniacza lub karty dźwiękowej z funkcją wzmocnienia sygnału mikrofonu. Wskazano również, że użycie głośnika jako przedwzmacniacza może wprowadzać szumy i zakłócenia, co czyni to rozwiązanie nieefektywnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA