logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie taniego mikrofonu dynamicznego do karty dźwiękowej - czy potrzebny wzmacniacz?

Adili 18 Mar 2006 17:14 5090 10
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2429561
    fliper_katrill
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Witaj!
    Spokojnie że będzie działał jeśli masz oczywiście wejście mikrofonowe w karcie.Problemem może być wtyk mikrofonu bo w karcie jest tzw."mały jack" a ten mikrofon ma wtyk "duży jack" , ale przejściówka problem załatwi.Proponowałbym zamiast tego bardzo dobry jak za swoją cenę mikrofon Alpharda w cenie coś koło 100 zł , jeśli za drogo to tematu nie było.Mikrofon o którym mówię ma świetne parametry i jakość dźwięku.Jeśli kolega się zdecyduje proszę dać znać znajdę typ. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2445134
    fliper_katrill
    Poziom 20  
    Witaj, już wiem co to za cudo o którym pisałem: etp 600s naprawdę świetny sprzęt jak za tą kasę, a co do kolegi "wyboru" to się obawiam czy będzie kolega z jakości zadowolony, dźwięk pewnie będzie pusty i obcięty z górnych częstotliwości, nie ze względu na jego "bezprzewodowość" oczywiście.Obym się mylił.
    Pozdrawiam i życzę miłego używania :)!
  • REKLAMA
  • #5 2450216
    Adili
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Mam problem...
    Dźwięk z zakupionych przeze mnie mikrofonów jest super, ale strasznie cichy... Jak nagrywam mój dźwięk np. Gold Wavie, to strasznie cicho mnie słychać... Zresztą jak mówię "na żywo" też praktycznie mnie nie słychać w głośnikach, mimo że wszystko jest na full... W opcji "Zaawansowane" mikrofonu dałem takie coś jak "Mic Boost". Dźwięk się poprawił i był głośny, ale strasznie szumiał... Proszę o pomoc. Jak skonfigurować teraz te mikrofony i oprogramowanie w Windowsie? Trzeba dodatkowe programy? Jak zrobić żeby nie szumiały?

PS. Dodam że używam karty dźwiękowej zintegrowanej z płytą główną ABIT IS7-E2. Jest to karta 6 kanałowa... Realtek AC97 Audio... Bardzo znana... (Jakby co to wcześniej miałem Sound Blaster Live 5.1)
  • REKLAMA
  • #6 2450307
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Cicho... bo uzytkownik :arrow: fliper_katrill wprowadził Ciebie w błąd.

Do mikrofonu dynamicznego potrzebny jest przedwzmacniacz. Sygnał należy wprowadzić na wejście liniowe nie na mikrofonowe, które jest przystosowane do mikrofonów elektetowych.

Żaden program nic nie pomoże.

Szumy po zastosowani przedwzmacniacza powinny się zmniejszyć ale sygnał należy wprowadzić do wej. liniowego.

PS.
    Sygnał z tego mikrofonu bezprzewodowego wprowadzić do wej. liniowego karty
  • #7 2450326
    Adili
    Poziom 17  
    A jak dam od razu na wejście liniowe, to dalej będę potrzebował przedwamacniacza? A jak tak to pomóźcie mi znaleść w miarę tani na Allegro... Mam nadzieję że to nie będzie dużo kosztowało, no chyba że wogóle nie będzie potrzebne...
  • #8 2451078
    fliper_katrill
    Poziom 20  
    Jeżeli poziom dźwięku (głośność) nie jest zadowalający należy sobie sprawić przedwzmacniacz i podłączyć pod wejście liniowe, fakt.Potwierdzam korzystając ze swojego niemałego doświadczenia, że mikrofon dynamiczny (nie elektretowy) można podłączyć pod wejście mikrofonowe w karcie muzycznej (u mnie śmigał nie jeden).Jeśli poziom dźwięku nas nie zadowala(nie stwierdziłem że musi nas zadowalać) stosujemy metodę powyżej.
    Pozdrawiam!
    PS Jeśli kolega potrzebuje wzmocnić sygnał proponuję również niedrogi sprawdzony kit J-235 za ok 40 zł (mini mikser monofoniczny)
  • #9 2451124
    Adili
    Poziom 17  
    Znalazłem w klamotach mikser VIVANCO MX 760. Mikrofon śmiga, ale szumii... to przez te radio... Odbieram jeszcze jakieś niemieckie stacje radiowe... :-) POMOCY!!! Jak to wyciszyć? Ale jak wyłączam stacje to efekt jest nadal... Może to mikser?
  • #10 3944322
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 707
    Posiadam mikrofon elektretowy taki za 1 zł. Czy można go bezpośrednio podłączyć do komputera (wejście mikrofonowe), czy trzeba coś jeszcze dokupić (oprócz kabelka i wtyczki)?

Podsumowanie tematu

✨ Do podłączenia taniego mikrofonu dynamicznego do karty dźwiękowej komputera z wejściem mikrofonowym (zwykle mały jack) potrzebna jest odpowiednia przejściówka, jeśli mikrofon ma wtyk duży jack. Mikrofon dynamiczny można podłączyć bezpośrednio do wejścia mikrofonowego, jednak sygnał z takiego mikrofonu jest zwykle bardzo cichy. Aby uzyskać odpowiednią głośność i jakość dźwięku, konieczne jest zastosowanie przedwzmacniacza, który wzmacnia sygnał mikrofonu i podaje go na wejście liniowe karty dźwiękowej. Użycie funkcji "Mic Boost" w systemie Windows może zwiększyć głośność, ale często powoduje wzrost szumów. Przedwzmacniacz zmniejsza szumy i poprawia jakość sygnału. Jako tani i sprawdzony przedwzmacniacz polecany jest kit J-235 lub mini mikser monofoniczny, np. VIVANCO MX 760, choć ten ostatni może wprowadzać zakłócenia radiowe. Mikrofony elektretowe, w przeciwieństwie do dynamicznych, są przystosowane do bezpośredniego podłączenia do wejścia mikrofonowego bez dodatkowego wzmacniacza. W dyskusji pojawiły się także rekomendacje mikrofonu Alphard oraz modelu etp 600s jako dobrej jakości mikrofonów dynamicznych w przystępnej cenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA