logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo 1 1998 1.6l - luźna dźwignia biegów, naprawa bez demontażu skrzyni?

shizy 22 Lut 2012 08:37 31926 6
REKLAMA
  • #1 10580951
    shizy
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Mam samochód Seat Toledo I z 1998r 1,6l.Wczoraj raptem ruszając z parkingu zauważyłem , że dźwignia zmiany biegów luźno "lata" (w obu osiach X-Y). Problem ten zdarza się dość często (jak wyczytałem na rożnych forach), jednak chciałem się upewnić czy niezbędny jest demontaż skrzyni i wymiana jakiegoś elementu w środku czy coś np. wyleciało czy odkręciło się i można to samemu naprawić?
    http://youtu.be/pjtpI8zPcgk
    Od 40 sek. skrzynia została "wrzucona" na luz.Do 40 sek ustawiona na jedynce.
  • REKLAMA
  • #2 10581561
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4427
    Poluzowany drążek na wieloklinie, od strony skrzyni. Dokręcenie pewnie załatwi sprawę. Ty popatrz a ktoś niech Ci porusza dźwignia. Zaraz zobaczysz.
  • REKLAMA
  • #3 10581607
    mozdzmar
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Na początek to zobacz czy wszystkie cięgna są całe i czy nie spadło z główki, jak otworzysz maskę to powinno być widać czy wałek od skrzyni prawidłowo zmienia swoje położenie, jeśli odepniesz cięgna od wałka przy skrzyni, ręką można zmieniać biegi, wałek nie może latać luźno przy zmianie powinien być wyczuwalny opór.
  • REKLAMA
  • #4 10586175
    shizy
    Poziom 22  
    Tak to wygląda, od strony silnika.Dźwignia zmiany biegów podczas poruszania ustawiona była na luz i ruszana na boki.
    http://youtu.be/iDsxRAMC5Lw
    Wygląda na to, że wyleciała jakaś guma czy coś miedzy drążkiem na wieloklinie a resztą tego mechanizmu do stabilizacji dźwigni zmiany biegów.Teraz jest takie kwadratowe gniazdo a pośrodku taka biała plastikowa nakrętka.Teraz jest około 1 cm luzu.
  • #5 10586268
    mozdzmar
    Poziom 17  
    Ocena: 50
    Na filmie widać jak wałek jest wpychany i wyciągany a powinien być jeszcze skręcany, ewidentnie trzeba sprawdzić cały mechanizm zmiany biegów od drążka do skrzyni. Tak jak było pisane wcześniej.
  • #6 10922260
    shizy
    Poziom 22  
    Sprawę załatwiłem w ten sposób, że zasilikonowałem to miejsce gdzie wypadła ta guma.Jest ok.
  • REKLAMA
  • #7 11152776
    miro412
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    ja miale ten sam przypadek dalem 2 sprezyny i drazek stoi na srodku jak ulal,jak co to daj link to wysle zdjecia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z luźną dźwignią zmiany biegów w samochodzie Seat Toledo I z 1998 roku, 1.6l. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić cięgna oraz mechanizm zmiany biegów, w tym drążek na wieloklinie, który mógł się poluzować. Wskazano na możliwość samodzielnej naprawy poprzez dokręcenie elementów lub zastosowanie silikonu w miejscu, gdzie wypadła guma stabilizująca. Użytkownik potwierdził, że problem został rozwiązany przez zasilikonowanie uszkodzonego miejsca.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA