logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-K8NF-9 - brak obrazu, jak sprawdzić zasilanie płyty głównej?

grigoriew1 22 Lut 2012 21:04 1970 7
REKLAMA
  • #1 10584285
    grigoriew1
    Poziom 10  
    Witam mam problem z kompem jak w temacie po włączeniu zasilania i przycisku start w kompie rusza wentylator procesora, karty graficznej i pojawia się zasilanie na portach USB ale nie pojawia się na monitorze żaden obraz po prostu czarny ekran-oddałem komputer do serwisu diagnoza 50pln na pytanie co się stało odpowiedź może zasilanie płyty głównej-jak się da naprawić to ok 200 pln. Sprawdziłem na szybko w sieci i nowa karta kosztuje 250 używka od 70pln... Znam się trochę na elektronice i chciałbym prosić o wskazówki gdzie powinienem pomierzyć zasilania i jakie powinny mieć wartości?? Co jeszcze mogę sprawdzić? Może jakiś twardy reset albo inna sztuczka kogoś zaawansowanego w serwisie komputerów?? Z góry dziękuję w razie potrzeby mogę podesłać więcej info.
    Pozdrawiam Grigoriew1
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10584700
    grigoriew1
    Poziom 10  
    Co do kondensatorów to przyjrzałem im się dokładnie i żaden nie wzbudza nawet podejrzenia a flaszowanie biosu na programatorze to zbyt zaawansowana jak dla mnie sprawa-prosił bym o wskazówki możliwe do zrealizowania w domu na odłączenie jakiś elementów w celu wyeliminowania błędu powiedzmy Ramu tylko nie chce sam eksperymentować coby czegoś nie uszkodzić-nie wiem czy jasno się wyraziłem... Może to jakaś wskazówka, że mam jako monitor telewizor plazmowy który jest podłączony przez wyjście DVI karty graficznej-czy video jest równolegle podawane na wyjście VGA??
  • REKLAMA
  • #4 10585900
    GumaWP
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    1 Wyjmij MoBo z obudowy, by wyeliminować zwarcie.
    2 Pozostaw w MoBo tylko: procesor i nasłuchuj dźwięków ze speeakera.
    3 Stopniowo dodawaj elementy(jeśli przedtem odzywał się speeaker)
  • #5 10588740
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    ostatnio miałem podobny problem z płytą gigabyte na lga775, pomogła wymiana płyty. moim zdaniem lepiej coś kupić, choćby tu z "bazaru" elektroda.
  • REKLAMA
  • #7 10593271
    grigoriew1
    Poziom 10  
    Nom i sprawdziłem sztuczkę z wyciągnięciem płyty z obudowy oraz wypięciem elementów oprócz procesora-niestety głucha cisza w głośniczku... Co do zakupu innej płyty to jakie parametry powinna mieć coby ją wymienić? Socket procesora i złącze karty graficznej jak mniemam i co jeszcze?? Jakieś przykładowe modele?? Czekam też na inne pomysły. Pzdr
  • #8 10593540
    Resist_34
    Poziom 25  
    Ocena: 126
    Jeśli już masz ją (płytę) na "stole", to spróbuj zdjąć radiator z mostu MCP i docisnąć go palcem (po czym włączyć płytę).
    Częsty objaw "martwoty" tej płyty to luty pod MCP (jak również niby "wada fabryczna" rodziny nVidii - PPP)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z płytą główną Gigabyte GA-K8NF-9, która nie wyświetla obrazu na monitorze, mimo że wentylatory działają i zasilanie jest obecne na portach USB. Po diagnozie w serwisie zasugerowano, że problem może leżeć w zasilaniu płyty głównej. Użytkownik poszukuje wskazówek dotyczących pomiaru zasilania oraz innych możliwych rozwiązań. W odpowiedziach zasugerowano m.in. sprawdzenie kondensatorów, wyjęcie płyty z obudowy, testowanie procesora w innym komputerze oraz dociskanie radiatora mostu MCP. Użytkownik rozważa również wymianę płyty głównej i pyta o parametry, które powinna mieć nowa płyta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA