logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus G73Jh - ciągłe problemy z dyskami twardymi i zawieszaniem systemu

Azram66 23 Lut 2012 11:25 1784 5
  • #1 10586442
    Azram66
    Poziom 2  
    Witam.
    Problem zaczął się w listopadzie ubiegłego roku. Podczas pracy notebooka odłączył się drugi dysk twardy. Uaktualnienie biosu, sterowników (sugestia konsultanta) nic nie dał. Sprzęt pojechał do serwisu w którym wymienili dysk. Niestety pomogło to na krótko. Po kilku tygodniach problem zaczął się powtarzać z tym, że doszło zawieszanie systemu. Potrzebne było twarde zamknięcie notebooka (power). Znowu serwis ale nic nie znaleźli i odesłali bez naprawy. Znowu chwila spokoju i sprzęt rozsypał się całkowicie, nie ładował w ogóle systemu. Serwis i wymiana obu dysków. Powrót, chwila spokoju i znowu to samo. Zaczęło się od tego:
    Asus G73Jh - ciągłe problemy z dyskami twardymi i zawieszaniem systemu Asus G73Jh - ciągłe problemy z dyskami twardymi i zawieszaniem systemu
    Program do sprawdzania sprzętu (nie pamiętam nazwy) pokazał błędny zapis danych na dysku. Serwis tego nie uznał i kazał przeskanować SeaToolsem. Skan i błędy:
    Asus G73Jh - ciągłe problemy z dyskami twardymi i zawieszaniem systemu Asus G73Jh - ciągłe problemy z dyskami twardymi i zawieszaniem systemu
    Dodatkowo, gdy sprzęt pracuje co jakiś czas pojawia się dźwięk taki jak przy podłączeniu lub odłączeniu urządzeniu do portu USB.
    Nie sądzę, żeby to były dyski, ale co?
    Taka mała dygresja. Jestem w 100% pewny, że za drugim razem "naprawili" dysk SeaToolsem. Sam tak zrobiłem ostatnio i wytrzymał 5 dni bez błędów.

Relacja z całej histori tutaj, dla zainteresowanych jak zrobić z klienta idiotę:
    http://vip.asus.com/forum/view.aspx?id=201202...board_id=3&model=G73Jh&page=1&SLanguage=pl-pl
  • #2 10589475
    djasek
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    Stawiam, że masz uszkodzony kontroler na płycie głównej, i gmeranie w dyskach nic Ci tu nie pomoże. Łap twardo za mordy Asus'a i domagaj się wymiany płyty głównej, to to zapewne w niej tkwi feler.
  • #3 10591268
    Azram66
    Poziom 2  
    Potwierdzasz moje najczarniejsze myśli. Dodatkowo zaczynam obawiać się problemów z zasilaniem. Pod obciążeniem cewki zaczynają śpiewać jak Farinelli (na zasilaczu, wcześniej tego nie było).
    Dziękuję za odpowiedź.
  • #4 10647402
    Azram66
    Poziom 2  
    Niestety, serwis nie znalazł błędów. Odsyłają sprzęt bez jakiejkolwiek naprawy. Proszę o radę jakimi programami mogę go sprawdzić. Głównie chodzi mi o dyski, wpisy na nie. Może ktoś podsunie mi pomysł na jakieś testy.
  • #6 11535621
    Azram66
    Poziom 2  
    Witam.
    Po krótce koniec historii. Asus się wypiął, został mi tylko sąd. Oddałem sprzęt do prywatnego serwisu i okazało się, że padł układ HM55 na którym są mostki północny i południowy oraz kontroler dysku. Niestety po wymianie dyski chodzą normalnie ale pokazuje temp. na płycie 102 st. C. i wentylatory wyją na najwyższych obrotach cały czas. I teraz prośba. Jeżeli ktoś ma schemat płyty głównej tego notebooka lub bios ale pełny (4MiB) to proszę o kontakt. Opcje które zostały to padnięty czujnik temperatury lub BIOS. Oczywiście wszelkie sugestie mile widziane
REKLAMA