logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multiswitch OPTICUM 9/12 i konwentery Televes Quattro

Egzekutorek 23 Lut 2012 14:46 4600 4
  • #1 10587260
    Egzekutorek
    Poziom 10  
    Witam
    Postanowiłem zmodernizować zestaw antenowy i zakupiłem multiswitch Opticum 9/12 + 2 konwentery quattro Televes + czasza FRACARRO
    PENTA 85
    Konwentery są poprawnie zamontowane i podłączone, antena ustawiona miernikiem sygnału jak również za pomocą nboxa. Co by nie robić to jest ten sam efekt a mianowicie - brak polsatu, hbo i axn ......
    Wskazania na TVP1:
    ANT1
    Siła - 79%
    Jakość - 76%
    ANT2
    Siła - 78%
    Jakość - 68%

Wskazania na PolsatHD:
    ANT1
    Siła - 79%
    Jakość - 78%
    ANT2
    Siła - 80%
    Jakość - 0%

Ustawienia:
    Ant1
    DiSEqC
    Hot Bird LNB1
    Astra LNB2

Ant2
    DiSEqC
    Hot Bird LNB3
    Astra LNB4

Nie wiem, czy wina leży w multiswitchu czy w konwenterze. Jak można to sprawdzić i mieć 100% pewność. Może ktoś pomoże? ;)

P.s.
    Konwentery są poprawnie podłączone tzn VL/VH/HV/HH odpowiadają oznaczeniom i było to sprawdzane za pomocą miernika i multimetra.
  • #2 10588610
    wpat
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Żeby sprawdzić czy jest to wina multiswitcha przy włączonym kanale który nie odbiera podepnij się wprost na odpowiednie wyjście z konwertera np. 12265 V dla Polsatu HD podepnij się pod HV z Hot Birda, jęśli odbioru nie będzie sprawdź czy na wyjściu LV będzie odbiór. Analogicznie możesz sprawdzić inne pasma i polaryzacje korzystając z wykazu na Lyngsat.
    Mierzyłeś miernikiem? jakim? a może wskaźnikiem.
    Multimetrem możesz rozpoznać polaryzację, ale pasma już nie.
  • #3 10589589
    Egzekutorek
    Poziom 10  
    wpat napisał:
    Żeby sprawdzić czy jest to wina multiswitcha przy włączonym kanale który nie odbiera podepnij się wprost na odpowiednie wyjście z konwertera np. 12265 V dla Polsatu HD podepnij się pod HV z Hot Birda, jęśli odbioru nie będzie sprawdź czy na wyjściu LV będzie odbiór. Analogicznie możesz sprawdzić inne pasma i polaryzacje korzystając z wykazu na Lyngsat.
    Mierzyłeś miernikiem? jakim? a może wskaźnikiem.
    Multimetrem możesz rozpoznać polaryzację, ale pasma już nie.

Multimetrem sprawdzałem przewody i po kolei podłączałem w odpowiednie gniazda. Jak nie działało to dodatkowo sprawdziłem miernikiem MEZON DSM31 Combo http://www.damixsat.pl/miernik-mezon-dsm31-combo-sat-oraz-tv.html
    także mam 100% pewność, że kable są dobre i dobrze podłączone.
    Jutro sprawdzę bezpośrednie podłączenie ale już teraz widzę na podstawie wykazu:
    http://www.lyngsat.com/packages/n.html
    że nie mam kanałów powyżej 12k L jak i H
  • Pomocny post
    #4 10589690
    wpat
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Możliwe jest, że multiswitch nie rozpoznaje poprawnie 22kHz od tunera. Opticum w multiswitchach to chyba najgorsze chińskie dziadostwo. Okaże się jak podłączysz bezpośrednio tuner. Czy na Astrze jest ten sam problem?
    Czy identyfikację robiłeś terminatorami?
    Egzekutorek napisał:
    Ant2
    DiSEqC
    Hot Bird LNB3
    Astra LNB4

Prawidłowo ustawienia powinny być identyczne jak wejścia 1 ANT, lecz to nie jest raczej powodem Twojego problemu. Jak z innymi tunerami? Czy występuje ten sam problem?
  • #5 10595657
    Egzekutorek
    Poziom 10  
    wpat napisał:
    Możliwe jest, że multiswitch nie rozpoznaje poprawnie 22kHz od tunera. Opticum w multiswitchach to chyba najgorsze chińskie dziadostwo. Okaże się jak podłączysz bezpośrednio tuner. Czy na Astrze jest ten sam problem?
    Czy identyfikację robiłeś terminatorami?
    Egzekutorek napisał:
    Ant2
    DiSEqC
    Hot Bird LNB3
    Astra LNB4

Prawidłowo ustawienia powinny być identyczne jak wejścia 1 ANT, lecz to nie jest raczej powodem Twojego problemu. Jak z innymi tunerami? Czy występuje ten sam problem?

Przewody oznaczałem podczas przeciągania i dodatkowo podłączałem napięcie 12V a przy konwenterze sprawdzałem multimetrem. Jestem automatykiem i wielokrotnie krosowałem setki przewodów na bardzo długich odległościach (linie technologiczne) więc jakąś wprawę w tym mam. Dodatkowo sprawdzałem na mierniku podczas ustawiania satki na którym pokazywało oznaczony sygnał. Naprawdę codziennie mam doczynienia z tysiącami podłączeń (jednokolorowych przewodów) w szafach sterowniczych więc wiem jak sprawdzać i eliminować tego rodzaju pomyłki ;)

Podłączyłem tak jak sugerowaliście tuner do HV(polsat, hbo, axn itd.) ale tuner enki nie może pracować bez sygnału z głównego transpondera. :/
    Podłączyłem dodatkowo wyjscie z multiswitcha pod ANT2 (żeby był ten sygnał) ale to nic nie dało i nadal mam ten sam problem i chyba zero szans na sprawdzenie. Chyba muszę poszukać zwykły tuner np ferguson.

Dodano po 2 [godziny] 2 [minuty]:

No i udało się ;)
    Winny był konwenter. Dziękuję za rady ^^
    Podłączyłem jeden przewód do L/H konwentera a drugi do H/V (polsat, hbo). Uruchomił się tuner i okazało się, że nadal nie było jakości po stronie H/V.
    Wymiana konwentera załatwiła sprawę.
REKLAMA