logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston kocioł gazowy 2-funkcyjny – czerwona kontrolka przegrzania, pompa nie wyłącza się

Rządkowski Ryszard 24 Lut 2012 10:29 3912 8
REKLAMA
  • #1 10591065
    Rządkowski Ryszard
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Posiadam kocioł gazowy z otwartą komorą spalania 2 funkcyjny bez wyświetlacza kodów błędów.Od pewnego czasu używanie cwu oraz co jest problematyczne. Polega ono na tym że kocioł pracuje przez chwilę a po czasie włącza się czerwona kontrolka- przegrzania. Po zresetowaniu i ponownym uruchomieniu występuje to samo zjawisko. W przypadku c.o pompa obiegowa nie wyłącza się. Proszę o pomoc w zlokalizowaniu zaistniałego problemu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10595249
    Rządkowski Ryszard
    Poziom 11  
    Najpierw wyjaśnienie odnośnie kotła Kiturami Kocioł dalej mam, natomiast Ariston to kocioł mojego syna. A teraz do konkretów. Co oznacza Twoja diagnoza. Nie jestem elektrykiem, a może coś bliżej, jaśniej. Czy tą wadę można usunąć sposobem domowym. Serwis się mota.
  • #4 10595310
    mirrzo

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2609
    Sorki nie doczytałem słowa "przegrzania"
    nie ma to związku z jonizacją
    Co do przegrzania, to filtry, czujnik, pompa, kamień kotłowy. Najgorsze to : płyta główna
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • REKLAMA
  • #5 10602513
    Rządkowski Ryszard
    Poziom 11  
    Dość długo analizowałem za i przeciw. Pompa działa ponieważ działa nawet jak kocioł wejdzie w awarię.Może to być czujnik temperatury. Kamień kotłowy i filtry. Myślę że większe prawdopodobieństwo może być na filtrach i związanym z tyk kamieniem kotłowym. A więc pozostają dwie przyczyny. Myślę że najpierw trzeba sprawdzić czujnik temperatury. A jak Ty uważasz.
  • #6 10602550
    1tropek
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    Rządkowski Ryszard napisał:
    Myślę że najpierw trzeba sprawdzić czujnik temperatury. A jak Ty uważasz.

Ja uważam, że fajnie by było podać typ kotła.
    Jeśli to kocioł starszego typu to STB ma na ograniczniku bimetalicznym i sprawdzisz to zwykłym omomierzem - jest przejście/ niema przejścia .
  • #7 10602584
    Rządkowski Ryszard
    Poziom 11  
    I jeszcze jedno. Skoro czujka zbiera temperaturę przegrzania to pozostają filtry i kamień kotłowy albo płyta główna.
  • REKLAMA
  • #8 10602624
    1tropek
    Poziom 23  
    Ocena: 152
    Rządkowski Ryszard napisał:
    I jeszcze jedno. Skoro czujka zbiera temperaturę przegrzania to pozostają filtry i kamień kotłowy albo płyta główna.

Pompy też bym nie wykluczał.
    Zapowietrzenia instalacji, też bym nie wykluczał.
    Zbyt małej ilości wody w instalacji też bym nie wykluczał.
    Zaśniedzenia styków elektrycznych ogranicznika też bym nie wykluczał.
    itd. :D :|
  • #9 10603044
    Rządkowski Ryszard
    Poziom 11  
    Czekam na informację odnośnie typu kotła cierpliwości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem gazowym Ariston, który po krótkim czasie pracy włącza czerwoną kontrolkę przegrzania. Kocioł nie posiada wyświetlacza kodów błędów, co utrudnia diagnostykę. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak brak odczytu prądu jonizacji, problemy z czujnikiem temperatury, zanieczyszczone filtry, kamień kotłowy, a także potencjalne awarie płyty głównej. Użytkownicy wskazują również na możliwość zapowietrzenia instalacji oraz niewłaściwą ilość wody w systemie. Wskazówki dotyczące sprawdzenia typu kotła oraz elementów, które mogą być przyczyną problemu, są również poruszane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA