logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GALAXY GeForce 6800 XT – artefakty na ekranie, zawieszanie, podejrzenie zimnych lutów

titooo123 25 Lut 2012 22:38 1617 4
REKLAMA
  • #1 10599219
    titooo123
    Poziom 2  
    Witam.

Mam problem z kartą graficzną GALAXY GeForce 6800xt, chłodzenie ZALMAN. Mianowicie od 2-4 dni wyskakują na ekranie artekaty różnego rodzaju. Karty nie podkręcałem. Jest ona pożyczona, także nie chciałbym aby okazało się, że jest zepsuta. Podejrzewam "zimne luty" ale sam nie wiem co o tym myśleć. Na początku podczas gry było to chwilowe, ustało później wszystko znikło dziwne artefakty. Reset kompa gram dalej już ok. W Call of Duty 2 rownież to bylo chwile po wejściu w menu było ok. Wczoraj gdy grałem w League of Legends problem nasilił się. Zamzany obraz itp. po zrzuceniu gry na pasek i powrotnym przywróceniu gry było ok. Karta działała na moim kompie jakieś 2-3 tygodni. Dziś wogóle nie mogłem właczyć komputera. artefakty podczas startu po oknie powitalnym czarny ekran i restart i tak wkółko. Wszystko działa na starej grafice GF MX440.
    Myśłałem rownież o zakupie pasty termoprzewodzącej ale sam nie wiem po odkreceniu radiatora i wiatraczka pasta była. Coprawda na radiatorze było jej mało ale była.

Czytałem rownież, że gdyby spałiła się pamięć karty afretakty były by cały czas. A gdy włączam komputer na 6800XT (po jakimś czasie gdy jest zimna) włacza się normalnie i dopiero po jakieś chwili artefakty. Ekran czarny(dźwięk jest).

Wiem, że karta stara i do wymiany ogólnie komputer do wymiany, ale chciałbym jeszce chwile na nim pograć. Brak kasy na nowy sprzęt. A kartę chciałbym zwrócić w dobrym stanie. Więc proszę o jakieś porady co z tym zrobić.

@Edit
    A i chciałem dodać, że dziś rano komputer wogóle się nie chciał włączyć ciągłe restarty. Odpaliłem na MX440 i usunąłem sterowniki. Dopiero wtedy ruszyła 6800XT. Po wgraniu sterowników(tym razem starszych) problem się odnowił.
    Temperatura w Everescie procesora graficznego to ok. 40-50°C, zato otoczenia procesora grafiki 32°C.
  • REKLAMA
  • #2 10599494
    Wafer
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Witam.

Niestety karta powoli siada, możesz jedynie próbować ją ratować za pomocą piekarnika... nic innego mi do głowy nie przychodzi.

ps. podaj specyfikację komputera wraz z mocą i marką zasilacza.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10599531
    titooo123
    Poziom 2  
    Zasilacz to Take Me 350
    Ram 512mb
    Dysk 80gb
    Płyta ASRock P4I65G
    Procesor Celeron 2.13GHz

Często miałem problemy z zasilaczem w ciągu 2 lat spaliłem ich 3 markowe.

Grafike sprawdziłem na wcześniejszym komputrze, w którym się znajdowała. Test był wykonywany zaraz po artefaktach na moim. Wystąpiły one również tam.
  • REKLAMA
  • #4 10599559
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    titooo123 napisał:
    Często miałem problemy z zasilaczem w ciągu 2 lat spaliłem ich 3 markowe.

Markowe jak ten Take me ? Bardzo możliwe że to właśnie ten obecny zasilacz ją "dobił" lub podobny w drugim komputerze, więc w tym wypadku albo czekaj aż wykończy resztę podzespołów lub zacznij od wymiany zasilacza na najtańszy Fortron 350W z allegro - koszt góra 40zł oraz grafikę na jakąś używaną.
    Naprawa karty w serwisie będzie nieopłacalna.
  • #5 10600264
    titooo123
    Poziom 2  
    nie nie takich jak ten... takich jak ten spalilem wiecej.. nie zamierzam nic wymieniac bo za gora miesiac kupuje nowy komputer.. tylko chciałem coś z tą grafiką zrobić. Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł proszę pisać.

A teraz troszkę oddejde od tematu. Jako iż kupuje nowy komputer chciałem zapytać które ramy kupić ddr3 czy ddr2? Słyszałem, że ddr2 z odpowiednimi parametrami są dużo lepsze od ddr3 czy to prawda? Kupując nowy komputer będę myśłał o późńiejszej modernizacji, więc chyba lepiej ddr3? Ktoś może udzielić fachowej porady? Jakie RAMy kupić?
REKLAMA