logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Galaxy GeForce 6800XT AGP - paski na ekranie po uruchomieniu komputera

lipek86 13 Kwi 2008 19:50 3340 10
REKLAMA
  • #1 5027031
    lipek86
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam,
    mam problem z karta graficzną (model jak w temacie). Problem tak jak na załączonym zdjęciu. Jest tak od razu po włączeniu komputera. Wina jest po stronie karty (wkładana do innego komputera - taki sam efekt).
    Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym i mógłby pomóc w naprawie?
    Galaxy GeForce 6800XT AGP - paski na ekranie po uruchomieniu komputera
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5027045
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Tzw. artefakty czyli przekłamania obrazu: kwadraciki, punkciki, paski w różnych kolorach, najczęściej spowodowane przegrzaniem się pamięci na grafie.

Możesz spróbować obniżyć taktowanie pamięci za pomocą np. Riva Tuner'a
  • Pomocny post
    #3 5027064
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    1. Czy po uruchomieniu systemu w trybie awaryjnym obraz jest taki sam?
    2. Jak były ustawione częstotliwości odchylania?
    3. Jak ustawiona była rozdzielczość obrazu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5027083
    spinnaker
    Poziom 32  
    Ocena: 37
    Artefakty najczęściej ujawniają się dopiero po zainstalowaniu sterowników od grafiki więc aby w miarę normalnie pracować możesz spróbować odinstalować sterowniki
  • REKLAMA
  • #5 5027131
    lipek86
    Poziom 21  
    Wątpię, żeby to miało związek z systemem operacyjnym, sterownikami. Problem występuje od razu po włączeniu komputera (ekran biosu).
    Co do rozdzielczości to ustawiona była obsługiwana (1280x960) a odświeżanie 75Hz.
    Myślę, że problem jest natury sprzętowej, tylko nie wiem dokładnie czego (jakiego ukałdu) to wina.
  • Pomocny post
    #6 5027342
    czokus
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    A karta nie miała przypadkiem flashowanego biosu? Może jakiś nieodpowiedni dograny i stąd błędy.. Ewentualnie jakiś element nadpalony/spalony..
  • #7 5027394
    lipek86
    Poziom 21  
    Bios nie był flashowany, PCB było trochę wygięte, także myślałem, że może jakieś kulki pod układami puściły. Przelutowałem pamięci i i GPU ale nie pomogło. Dlatego piszę, bo może znajdzie się ktoś kto zajmuje się naprawami kart i mógłby mnie nakierować.
  • Pomocny post
    #8 5027446
    kamil2993
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    może slot brudny ? , wiatraczek na karcie pracuje ? masz paste termoprzewodzącą ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 5117199
    ormo1989
    Poziom 2  
    Spróbuj raczej założyć radiatorki na pamięci i obniżyć ich taktowanie. Ja mam tak w radeonie 9500@9700. CO prawda nie probowalem obniżać taktowania ani zakładać radiatorków ale mam taki zamiar. Póki co karta przy normalnej pracy ma artefakty.
    Gdy odegnę ją lekko do góry (sic!!) działa przez jakiś czas normalnie dopóki się nie rozgrzeje. Potem znowu są artefakty.
    A w tym geforce którego masz w tytule pojawiły mi się artefakty jak odblokowałem dodatkowe 8 potoków riva tunerem. Jeżeli masz 16 to obniż sobie do 8. Sprawdź na google jak to się robi (pełno wskazówek jest).
  • #11 10104540
    lipek86
    Poziom 21  
    Zakańczam swój stary temat. Karata została zezłomowana, przylutowanie pamięci i GPU nie pomogło. Być może płytka była rozwarstwiona lub elementy uszkodzone.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty graficznej Galaxy GeForce 6800XT AGP, która po uruchomieniu komputera wyświetla artefakty w postaci pasków na ekranie, widoczne już na ekranie BIOS-u. Objawy pojawiają się niezależnie od systemu operacyjnego i sterowników, co wskazuje na uszkodzenie sprzętowe. Próby naprawy obejmowały przelutowanie pamięci i GPU oraz sprawdzenie BIOS-u karty (nie był flashowany). Sugerowano możliwe przyczyny takie jak przegrzanie pamięci, uszkodzenie PCB (płytki drukowanej), rozwarstwienie laminatu, uszkodzone elementy elektroniczne lub niewłaściwe taktowanie pamięci. Zalecano obniżenie taktowania pamięci za pomocą narzędzi typu Riva Tuner oraz zastosowanie radiatorów na pamięciach. Sprawdzano również czystość slotu, działanie wentylatora i obecność pasty termoprzewodzącej. Ostatecznie karta została zezłomowana z powodu braku skutecznej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA