logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 626 1995 na gazie – trudności z odpalaniem po rozgrzaniu, diagnoza przepływomierza

piokie 29 Gru 2004 09:46 4317 6
REKLAMA
  • #1 1094047
    piokie
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Mam pewien problem (w sumie kolegi problem) z Mazdą 626 95rok (samochód na gazie), gdy silnik jest zimny autko zapal prawidłowo, po rozgrzaniu się silnika wystepuje problem z zapaleniem. Silnik kręci i kręci niby chce zapalić ale mu to nie wychodzi, wystarczy cofnąć kluczyk do pozycji STOP i znów spróbować zapalić to po kilku obrotach zapala. Ostatnio w warsztacie stwierdzili że to wina przepływomierza powietrza. Proszę o propzycje.
  • REKLAMA
  • #2 1095983
    Haczyk
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    niekoniecznie przepływomierz....sprawdź czujnik zapłonu w ty modelu jedt on jak pamiętam na kole zamachowym...czy próbowałeś ustawić zapłon na lampie stroboskopowej???...i czy zgadza się wszystko na zmakach wał wałek rozrządu...itpmoze przyczyną jest przeskok paska o jeden ząbek ...miałęm ten sam problem u mnie była wina paska

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1096337
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Uszkodzona, nieszczelna recyrkulacja spalin.Sprawdż.
  • #4 1110168
    wlod.pia
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Czy nie występują czasem jakieś kody błędów na kontrolce CHECK ENGINE na desce rozdzielczej (czerwona kontrolka silnika)?Sprawdż i odpisz.
  • REKLAMA
  • #5 2103908
    malbit
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam podobny klopot z Mazda 626 2500 24V 98r. klopot z tym, ze zostala wymieniona skrzynia biegow i po przejechaniu kilkudziesieciu kilometrow silnik zgasl i od tamtej pory martwica. nie wiem gdzie mam szukac i co robic :( POMOCY!!!
  • REKLAMA
  • #6 2104848
    andrzej1982
    Poziom 18  
    Ocena: 86
    proponuję poszukać na forum www.mazdaspeed.pl
  • #7 2106237
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    czy jest iskra na świecach,może zapomnieli przykręcić jakąś mase?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Mazdy 626 z 1995 roku z instalacją gazową, która po rozgrzaniu silnika ma trudności z odpalaniem – silnik kręci, ale nie zapala się od razu, dopiero po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu. W warsztacie wskazano na uszkodzony przepływomierz powietrza jako przyczynę. W odpowiedziach zasugerowano również sprawdzenie czujnika zapłonu umieszczonego na kole zamachowym, ustawienie zapłonu za pomocą lampy stroboskopowej oraz kontrolę synchronizacji rozrządu, gdyż możliwy jest przeskok paska rozrządu o jeden ząbek. Inne propozycje to weryfikacja szczelności układu recyrkulacji spalin (EGR) oraz sprawdzenie obecności iskry na świecach zapłonowych i poprawności masowania. Zasugerowano także sprawdzenie kodów błędów na kontrolce CHECK ENGINE. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o podobnym problemie w modelu Mazda 626 2.5 24V z 1998 roku, jednak bez bezpośredniego rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA