logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon Eos 400D - wbudowana lampa błyskowa nie wyzwala błysku, co sprawdzić?

GRYFITA 27 Lut 2012 16:28 3081 6
REKLAMA
  • #1 10606306
    GRYFITA
    Poziom 10  
    Proszę o pomoc kogoś, kto spotkał się z takim problemem:
    nie działa wbudowana lampa błyskowa przy czym:
    - lampa wyskakuje automatycznie w trybie "zielonej" automatyki i można ją włączyć dedykowanym przyciskiem,
    - kondensator lampy ładuje się do do ok. 295V czyli prawidłowo,
    - transformatorek znajdujący się przy palniku wygląda ok - uzw. wtórne niecałe 70 Ohm, pierwotne ma przejście,
    - brak zimnych lutów przy podłączeniu palnika i transformatorka wyzwalającego,
    - zewnętrzna lampa umieszczona w stopce jest wyzwalana prawidłowo.

Proszę o podpowiedź co jeszcze sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 13165770
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Trochę czasu minęło od Twojego pytania.
    Faktycznie, jest to nurtujące jak lampka przestanie działać. Mi przestała błyskać.
    Ja nawet nie wiem, jak sprawdzić te napięcia i pozostałe części w aparacie. :)
    Po prostu, mam dużo obaw co do próby samodzielnego rozkręcenia Canona.

Czy udało Ci się naprawić usterkę w twoim aparacie?
  • REKLAMA
  • #3 13165997
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Niestety w lustrzankach Canona bywa często tak że zawodzi z niewiadomych powodów sterowanie lampy błyskowej z poziomu płyty głównej. Wtedy moduł lampy jest sprawny, lampa i aparat zachowują się normalnie ale błysk nie jest wyzwalany. Kilkakrotnie już się z tym spotkałem w modelach 350d, 400d i 450d, wymiana płyty głównej na inną załatwiała problem
  • REKLAMA
  • #4 13166072
    cobra_bajka
    Poziom 18  
    Ocena: 48
    Wymiana płyty brzmi, jak wyrok dla aparatu. :)
    Rozumiem, że albo serwis, albo sprzedać z uszkodzoną lampą, albo używać z jasnym obiektywem?
  • #5 13171600
    Naprawiacz
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Do wymiany jest górna obudowa z lampą błyskową. Usterka często spotykana w modelach 350D i 400D.
  • REKLAMA
  • #6 13174518
    GRYFITA
    Poziom 10  
    Z tego typu usterką spotkałem się wielokrotnie - jeśli nie była to kwestia uszkodzonego palnika, to kończyło się wymianą górnego panela z lampą, pokrętłem funkcyjnym i znajdującą się tam elektroniką.
  • #7 13346472
    geryon
    Poziom 17  
    Ocena: 126
    Jest inny sposób na naprawę tego, po wyskoczeniu lampy do góry czujnik nie widzi, że jest podniesiona, a za to są odpowiedzialne dwa styki po prawej stronie górnej pokrywy lampy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wbudowaną lampą błyskową w aparacie Canon EOS 400D, która nie wyzwala błysku, mimo że lampa wyskakuje automatycznie i kondensator ładuje się prawidłowo. W odpowiedziach wskazano, że problem może wynikać z uszkodzenia płyty głównej, co jest częstym zjawiskiem w modelach 350D, 400D i 450D. Alternatywnie, sugerowano wymianę górnej obudowy z lampą błyskową lub sprawdzenie styków czujnika, które mogą nie wykrywać podniesionej lampy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA