logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośnik niskotonowy grał z uszkodzonym zawieszeniem

juj0 27 Lut 2012 20:36 2470 12
REKLAMA
  • #1 10607919
    juj0
    Poziom 10  
    Witam,

Wczoraj na imprezie posypało mi się zawieszenie głośnika GDN 25/40/1 - obawiam się, że mógł grać praktycznie bez niego przez jakieś pół godziny, przy porządnym wzmocnieniu. Chciałem spytać, czy jest możliwość, żeby głośnik był jeszcze sprawny? Dziś zdarłem resztki gąbki i podłączyłem kolumnę do cichego sygnału - gra czysto, czasem coś zacharczało, ale gra - może się go jeszcze odratuje?

Paweł
  • REKLAMA
  • #2 10607990
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 242
    Jeśli gra bez zniekształceń, to znaczy że da się go bez większego problemu uratować. Bez problemu można kupić zawieszenie i wymienić.
  • #3 10608000
    juj0
    Poziom 10  
    A jak mógłbym się upewnić, że wszystko jest na bank w porządku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10608048
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 242
    Jeśli gra, nie słychać jakichś zniekształceń a po delilatnym naciśnięciu nie słychać że cewka obciera o magnes, to znaczy że wystarczy jedynie wymienić zawieszenie.
  • Pomocny post
    #5 10608953
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    A więc tak, bez górnego zawieszenia mógł ocierać cewkę o nabiegunnik co mogło spowodować przetarcie cewki - jednak w minimalnym stopniu skoro gra i nie zwarło cewki.

Druga sprawa to taka, iż mógł uderzać o dolny nabiegunnik podczas mocnego grania i mogło skrzywić karkas cewki więc może ucierać w różnej pozycji.

To są tylko możliwe uszkodzenia, ale nie koniecznie musiało coś nawalić. Najlepiej było by odkleić dolne zawieszenie od kosza, wyciągnięcie układu drgającego i upewnienie się że cewka jest nie ruszona, gdyż po regeneracji jak by się coś okazało nie halo z nią, to już będzie większy problem żeby wszystko rozklejać.

Jednak jeżeli uważasz że wszystko jest ok, możesz po prostu wkleić górne zawieszenie - w tym celu aby zrobić to dobrze, należy odkleić kopułkę przeciwpyłową, wycentrować cewkę możliwie najdokładniej a dopiero potem wklejać górne zawieszenie.
    Inni wklejają je bez usztywnienia cewki, co potem skutkuje w wielu przypadkach ocieraniem jej przy większych bądź mniejszych wychyleniach.

W chwili obecnej cewka jest jedynie usztywniona poprzez dolne zawieszenie i wciskając membranę nie masz pewności czy robisz to równomiernie więc może gdzieś ocierać - bo to właśnie górne zawieszenie utrzymuje cewkę że tak się wyrażę w wycentrowanej pozycji i nie pozwala jej na ewentualne ocieranie ;)

Pozdrawiam ;)
  • Pomocny post
    #6 10611929
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10657531
    juj0
    Poziom 10  
    Dobra - otworzyłem głośnik - cewka jest zdarta niemal do uzwojenia i wygięta. Trzeba będzie ją wymienić. Napiszcie mi proszę tylko jeszcze, jak oczyścić magnes z metalu, który się tam ponakruszał, jak zdzierało blaszkę. Dziękuję.
  • #8 10657631
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    juj0 napisał:
    jak oczyścić magnes z metalu, który się tam ponakruszał, jak zdzierało blaszkę.

Nie ma jednego sposobu, trzeba kombinować. Możesz np. wziąć silniejszy magnes i próbować wyciągać. Ja jednak mam sprawdzony sposób - bierzesz kawałek mocnej taśmy (pasek), wkładasz do szczeliny i przejeżdżasz dookoła - opiłki przykleją się do taśmy po czym je wyciągasz.

Czynność trzeba powtórzyć kilka razy, aby dobrze oczyścić szczelinę.

3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)

Poprawione ;)
  • REKLAMA
  • #9 10658155
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 10658522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 10658545
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    dj-MatyAS napisał:
    Sposób z magnesem Kolega wypróbował? Bo akurat nie bardzo wierzę w to, że udałoby się znaleźć silniejszy magnes - tak, który by przezwyciężył pole magnetyczne w szczelinie...

Próbowałem, jednak niezbyt zdawało to egzamin, a raczej w ogóle. Taki sposób znalazłem kiedyś, dawno temu, na forum tylko nie pamiętam czy był to estradowiec czy też elektroda. Chodziło o to by wygrzebywać czymś cieniutkim opiłki żelaza ze szczeliny i próbować przyciągnąć magnesem neodymowym.

Jednak osobiście zawsze stosuje taśmę i cierpliwość. ;)
  • #12 10670227
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    juj0 napisał:
    jak oczyścić magnes z metalu, który się tam ponakruszał

Ja z powodzeniem używam taśmy klejącej tzw. dwustronnej, dostępnej w sklepach budowlanych, lub z wykładzinami podłogowymi. Jest bardzo cienka i wiotka, więc w zależności od szerokości szczeliny magnetycznej, oklejam tą taśmą obie strony (odpowiedniej grubości i szerokości 2-4 cm), paska brystolu/tektury, którym czyszczę szczelinę.

Pozdrawiam.
  • #13 10736664
    juj0
    Poziom 10  
    Cześć,

dziękuję wszystkim za ogromną pomoc - wczoraj wlutowałem głośnik z powrotem w kolumnę i wszystko pięknie działa! Opiłki wyjąłem właśnie taśmą klejącą - świetny sposób. Te większe wydłubałem nożykiem tapicerskim. Pozdrawiam i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z głośnikiem niskotonowym GDN 25/40/1, który grał z uszkodzonym zawieszeniem przez pół godziny. Po usunięciu resztek gąbki, głośnik nadal grał, choć czasami z zniekształceniami. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, że jeśli głośnik nie wydaje zniekształceń i cewka nie ociera o magnes, można wymienić zawieszenie. Wskazano również na możliwość uszkodzenia cewki, które można sprawdzić poprzez demontaż głośnika. Użytkownik ostatecznie odkrył, że cewka jest uszkodzona i wymaga wymiany. W dyskusji podano różne metody czyszczenia magnesu z opiłków, w tym użycie taśmy klejącej. Po naprawie głośnik działał poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA