logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GDN 25/55 - ocieranie cewki, zniekształcony dźwięk

TermalDJ 11 Gru 2014 12:30 1479 9
REKLAMA
  • #1 14212366
    TermalDJ
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam.

Mam problem z ww. głośnikiem a mianowicie gdy nie było mnie w domu głupi, idiotyczny brat (już nie mam na niego określeń) kopnął małą, gąbkową piłką w kopułkę głośnika.

Kopułka się wgniotła i udało mi się ją wyciągnąć, ale od tamtej chwili głośnik ma coś z cewką tzn. słyszę minimalne i niezbyt głośne ocieranie cewki i zniekształcenia podczas słuchania muzyki.

Czy da się coś z tym zrobić? Jest jakaś metoda, którą mógł bym to naprawić bez wymiany podzespołów w głośniku? Czy centrowanie cewki na nowo mogłoby tutaj coś pomóc?

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14212942
    TermalDJ
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Może, ale jednak nie pomogło. Tu jest widzę opisana regeneracja głośnika z wykruszonym zawieszeniem, a mój głośnik ma zawieszenie sprawne.
  • #4 14212969
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    TermalDJ napisał:

Czy da się coś z tym zrobić? Jest jakaś metoda, którą mógł bym to naprawić bez wymiany podzespołów w głośniku? Czy centrowanie cewki na nowo mogłoby tutaj coś pomóc?
    Centrowanie nie pomoże jeśli to jest uszkodzenie mechaniczne. Najprawdopodobniej cewka uderzyła w dno magnesu i odkształciła się. Rozklej głośnik acetonem (tak jak w poradniku, z tym że zawieszenie nie wycinasz a odklejasz) i zobacz co z nią nie tak. Jeżeli jest pogięta to zostaje tylko wymiana.
  • #5 14214556
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14214588
    James596
    Poziom 30  
    Ocena: 575
    Najprościej odkleić kopułkę i zawieszenie dolne, by wycentrować.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14214628
    telecaster1951
    dominator8 napisał:
    Szczerze nie sądzę żeby taka sytuacja miała miejsce. Uderzenie musiałoby nastąpić centralnie w kopułkę przeciw pylną - w co wątpię (statystycznie rzecz ujmując to mało prawdopodobne). Moim zdaniem uszkodzeniu uległa membrana (jej geometria, a każda setna część milimetra ma tutaj znaczenie), przez co cewka nie porusza się idealnie w osi, stąd to ocieranie.
    Z tymi setnymi częściami bym nie przesadzał. Wątpię aby 10 mikronów robiło aż taką różnicę w takim głośniku.
    I tak jedynym wyjściem jest rozklejenie głośnika.

PS. Widać tu, co to znaczy pisać posty w gorączce. Zamiast "jeśli", napisałem "co"...
  • #8 14214898
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 402
    James596 napisał:
    Najprościej odkleić kopułkę i zawieszenie dolne, by wycentrować.

Obawiam się że to może być za mało.
    Wszystko zależy od skali problemu tz. od przestawienia osi pracującego układu drgającego od osi układu magnetycznego.

Bez rozklejenia nic się nie da zrobić. Pierw kopułka, później ewentualnie zawieszenia góra i dodatkowo zawieszenie dół.
  • #9 14224171
    Tomek Janiszewski
    Poziom 32  
    Ocena: 158
    telecaster1951 napisał:
    Rozklej głośnik acetonem (tak jak w poradniku, z tym że zawieszenie nie wycinasz a odklejasz)

Po takim obfitym kontakcie piankowego zawieszenia z rozpuszczalnikami i tak ono długo nie pożyje, o ile w ogóle uda się zachować je w całości. Szmaciane zawieszenie GDN16/15 to i owszem udało się odkleić - toluenem.
  • REKLAMA
  • #10 14224588
    telecaster1951
    Tomek Janiszewski napisał:
    Po takim obfitym kontakcie piankowego zawieszenia z rozpuszczalnikami i tak ono długo nie pożyje
    Może, to prawda. Jednak ja nie mówię żeby je w nim moczyć. Kleje kauczukowe nie potrzebują wiele aby się rozpuścić. Wystarczy polać brzeg. Generalnie PU nie rozpuszcza ani nie pęcznieje w acetonie. Sama pianka może go chłonąć ze względu na strukturę. Jeżeli nie leje się za dużo rozpuszczalnika, to jego pary nie rozerwą zawieszenia.
    Naprawiłem tak sporo głośników i żadnemu w okresie do 5 lat, zawieszenie nie padło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z głośnikiem GDN 25/55, który został uszkodzony po uderzeniu piłką w kopułkę. Po naprawie kopułki głośnik wydaje dźwięki ocierania cewki oraz zniekształcenia. Uczestnicy dyskusji sugerują, że uszkodzenie może być mechaniczne, a centrowanie cewki nie przyniesie efektów. Zalecają rozklejenie głośnika, aby ocenić stan cewki i membrany, a w przypadku ich uszkodzenia, wymianę. Wskazują również na ryzyko uszkodzenia zawieszenia po kontakcie z rozpuszczalnikami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA