logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu w kamerze DSV-420IR po kilku dniach pracy - co robić?

dj_draco 29 Lut 2012 09:42 3475 12
  • #1 10613958
    dj_draco
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witam

Mam problem z jedną kamerą CCTV podłączoną do DVR koncentrykiem
    Otóż po kilku dniach pracy kamery obraz zaczyna się nakładać z innej kamery, po wyłączeniu zasilania kamery i odczekaniu kilku sekund obraz jest wyświetlany prawidłowo, natomiast po 2-3 dniach znowu powstają zakłócenia. Kamera jest nowa działała przez 3 miesiące prawidłowo, od kilku dni powstają takie zakłócenia

Model kamery to DSV-420IR
    Zasilacz: Stabilizowany liniowy Pulsar
    Rejestrator: DVR 9CH/16CH MPEG4

Załączam screen
    Zakłócenia obrazu w kamerze DSV-420IR po kilku dniach pracy - co robić?

Co może być tego przyczyną
  • #2 10614065
    mirszcz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie podałeś, jaką długość ma przewód koncentryczny doprowadzający sygnał z kamery do rejestratora - jest to ważna rzecz.
    Jeśli ten rejestrator ma wyjścia przelotowe, to nakładanie się obrazu można czasem zniwelować poprzez podłączenie do wyjścia przelotowego wtyku BNC z rezystorem 75Ohm dla danego kanału.
    Patrząc na obraz, mam wrażenie, iż odległość jest stosunkowo duża i przewód średniej jakości - czy jest to wina kamery czy urządzenia z podłączeniem. Najlepiej się przekonać wstawiając w to miejsce inna kamerę (zamiana kamer na wejściach) - jeśli sytuacja się powtórzy, kamera ok.
  • #3 10614125
    dj_draco
    Poziom 9  
    Kabel ma około 10lat co do długości kabla to około 25-30m
    Rejestrator ma wyjście przelotowe podłączenie do niego kamery nic nie daje taka sama jest sytuacja po podłączeniu kamery do innego kanału w rejestratorze.
  • #4 10614166
    mirszcz
    Poziom 12  
    Odległosc niewielka dla koncentryka - niemniej "wiek" przewodu 10 lat to sporo (pojemnośći pasozytnicze,tłumiennosć przewodu) - sugerowałbym wymianę na nowy. Patrząc przyszłościowo połóż skretkę UTP i dwa urządzonka do transmiji sygnału wideo po skretce ( rozwiązanie przyszłościowe - potem w to miejsce
    można bez problemów podłączyć kamerę IP ). Jeżeli nie masz możliwości wymiany przewodu spróbuj dla tej kamery wstawić na przelotówce BNC z rezystorem .
  • #5 10614435
    dj_draco
    Poziom 9  
    Wymiana kabla w chwili obecnej nie wchodzi w grę, jutro wymienię końcówkę BNC z rezystorem zobaczę czy będzie jakaś zmiana
  • #6 10614566
    mirszcz
    Poziom 12  
    Jak to wymienisz?...Kamera o której piszesz jest podłączona do wejścia nr jakiś tam - to tego wejścia do przelotki załóż gniazdo BNC z rezystorem ( bez żadnych wymian tylko dołożenie elementu !!! )
  • #7 10615680
    scandaliks
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    Też myślę o terminatorze BNC 75Ohm,ale przy takim kablu Hm.Zapnij kamerę do rejestratora bezpośrednio albo zamiast rejestratora zapnij monitorek serwisowy i napisz co dalej :)
  • #8 10622834
    dj_draco
    Poziom 9  
    Podłączyłem kamerę bezpośrednio do laptopa, obraz z kamery jest bardzo dobry bez zakłóceń, co do terminatora to nigdzie nie mogę go dostać. Wpadłem na pomysł aby samemu zrobić i tu mam pytanie ilu watowy ma być ten rezystor.
  • #9 10622999
    Marek31415
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    W tym wypadku bez znaczenia, teoretycznie minimum 0.01 W.
  • #10 10624890
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    A czy aby przypadkiem w tym liniowym Pulsarze nie powysychały kondensatory? 50Hz może się nakładać na sygnał wizyjny i rejestrator "nie łapie"synchronizacji.
  • #11 10626610
    scandaliks
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    crunky napisał:
    A czy aby przypadkiem w tym liniowym Pulsarze nie powysychały kondensatory?

Jak ma tyle lat co kabel to bardzo możliwe;)
  • #12 10630670
    bobi1326
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Dokładnie. Sprawdź zasilacz. Też widziałem kiedyś takie rzeczy, a problem tkwił w zasilaczu.
  • #13 10639944
    dj_draco
    Poziom 9  
    scandaliks napisał:
    crunky napisał:
    A czy aby przypadkiem w tym liniowym Pulsarze nie powysychały kondensatory?

Jak ma tyle lat co kabel to bardzo możliwe;)

Zasilacz sprawdziłem jest sprawny, pulsar jest stosunkowo nowy około roku temu zastał założony :)

Co do terminatora to w piątek założyłem go i jak na razie obraz jest idealnie czysty bez jakich kolwiek zakłóceń czy nakładania się obrazu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kamerą CCTV DSV-420IR, która po kilku dniach pracy zaczynała wyświetlać zakłócenia obrazu, nakładając się z inną kamerą. Po wyłączeniu zasilania obraz wracał do normy, ale problem powracał po kilku dniach. Użytkownik podłączył kamerę do laptopa, gdzie obraz był czysty, co sugerowało, że problem leży w połączeniu z rejestratorem. W dyskusji zasugerowano wymianę kabla koncentrycznego, który miał 10 lat, oraz zastosowanie terminatora BNC 75Ohm, co ostatecznie rozwiązało problem zakłóceń. Zwrócono również uwagę na możliwość uszkodzenia kondensatorów w zasilaczu Pulsar, ale po sprawdzeniu zasilacz okazał się sprawny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA