logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ESL46010 - co to za triak sterujący pompą opróżniającą?

morwen 29 Lut 2012 09:53 5347 7
REKLAMA
  • #1 10613987
    morwen
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

W module Electrolux ESL46010 spalił się triak sterujący pompą opróżniającą zmywarkę. Dziura jest tak duża, że nie idzie odczytać co za jeden. Triak w obudowie SMD, opis zaczyna się od ACS, a kończy chyba na 518, na płytce koło niego jest podpis TYACS3. Co powinienem wlutować w to miejsce?
  • REKLAMA
  • #2 10614127
    rserej
    Poziom 19  
    Ocena: 47
    Witam,nie znam tego modelu zmywarki,ale Elektrolux w modułach od pralek stosuje np: triaki- ACS108-6S.Proponuje dobrze przyjrzeć się pompie,coś uszkodziło tego triaka.
  • REKLAMA
  • #3 10614173
    morwen
    Poziom 12  
    Zacząłem od tego, że wymieniłem pompę (skoro nie pompowała ;). To jej nie ożywiło, więc zajrzałem do modułu. Znalazłem spaloną kostkę i na szybko podmieniłem ją na triaka na którym stoi MAC97AB. Lecz ze skutkiem takim, że teraz pompuje bez przerwy. To znaczy cały czas powoli, a w momencie gdy wynika to z programu, pompuje szybciej.

Muszę poszukać, czy gdzieś dostanę tego ACS108-6S, a nie idzie go zamienić na coś ogólnie dostępnego? Choć przyznam, że głupio byłoby spalić cały moduł, przez głupie eksperymenty :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10615248
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3358
    morwen napisał:
    Muszę poszukać, czy gdzieś dostanę tego ACS108-6S.
    A nie idzie go zamienić na coś ogólnie dostępnego?

ACS108 to już leżą w sklepach z częściami jak marchewka w warzywniaku, zwłaszcza te w obudowie To92 - kupisz wszędzie.
    ACS-a nie zamienia się MAC97 ( mac ma dwa razy wieksze napięcie otwarcia bramki) - módl się, by port w procesorze był cały = sprawdź rezystory w sterowaniu bramką triaka.
  • #5 10616546
    morwen
    Poziom 12  
    Zatem, to stąd ten delikatny zapaszek przeciążonego układu :)

Dwa najbliższe rezystory są w porządku. Trzeci (220Ω) wygląda też dobrze, ale nie chce reagować na mierniku. Jakaś reakcja na pompie była, więc chyba jeszcze port nie poszedł. Czyli nic na skróty i nie kombinować tanich zamienników.
    Przejdę się po warzywniakach, ale w najbliższym ACS108 nie leżał.
  • REKLAMA
  • #6 10635632
    poeta
    Poziom 11  
    Razem ze znajomym też walczymy z ACS108-6S . Był w pralce i się spalił oraz spaliła się pompa. Wymieniliśmy i w momencie jak ma działać to działa, ale jak ma być pompa wyłączona to daje jakieś mniejsze napięcie i pompa się strasznie grzeje, a szkoda żeby się znowu pompa poszła. Rezystory wyglądają ok. i mają swoje wartości...
  • #7 10635696
    morwen
    Poziom 12  
    Wymieniliście na ACSa, czy jakiś zamiennik?
  • #8 10673601
    morwen
    Poziom 12  
    Wlutowałem ACS108, ale to nie wystarczyło. Następnie wymieniłem jeden rezystor w okolicy, który nie reagował na mierniku, w moim przypadku 220Ω. Teraz już jestem po pierwszym pomyślnym cyklu zmywania. Zobaczymy ile popracuje, ale jestem dobrej myśli :)

Podsumowanie tematu

✨ W module zmywarki Electrolux ESL46010 spalił się triak sterujący pompą opróżniającą. Użytkownik nie mógł odczytać oznaczenia uszkodzonego triaka, który był w obudowie SMD, z oznaczeniem zaczynającym się od ACS i kończącym na 518. W odpowiedziach zasugerowano, że triak ACS108-6S jest odpowiednim zamiennikiem, jednak nie można go zastąpić triakiem MAC97 z powodu różnicy w napięciu otwarcia bramki. Użytkownicy wymieniali triaki i rezystory, a po wymianie triaka na ACS108 oraz jednego rezystora, zmywarka zaczęła działać poprawnie. Wskazano również na konieczność sprawdzenia pozostałych komponentów, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA