logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAN F2000 Schemat świateł pozycyjnych różnica L=1,3A P=2,5A-pali bezpiecznik

konik-77 29 Lut 2012 17:03 5977 9
REKLAMA
  • #1 10615468
    konik-77
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam. Poszukuję schematu świateł pozycyjnych MAN F2000, lub porady. Pali śię bezpiecznik prawej pozycji. Odpinałem wszystkie obrysówki i żarówki, obciążenie spada do 1,5A. Robiłem zworę co by się gdzieś zaiskrzyło ale obciążenie jest stabilne 2,5A tak jakby coś stale go pobierało. Nie wiem co jeszcze może być podłączone do tego obwodu. Do tej pory byłem tylko obserwatorem, pierwszy raz piszę na elektrodzie, więc jeśli coś zrobiłem źle to przepraszam i proszę o pomoc biegłych w temacie. Pozdrawiam Marek
  • REKLAMA
  • #2 10617979
    smislaw
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    O schemat będziesz miał ciężko, próbuj w necie może coś znajdziesz.
    Piszesz że odłączałeś wszystkie punty świetlne po prawej stronie, czyli co?
    Wyjmowałeś tylko żarówki? Sprawdż jeszcze przewody które dochodzą do lamp,
    a najdokładniej tam gdzie sól może się gromadzić(lekkie pęknięcie izolacji i sól zrobi swoje)
  • #3 10639638
    Stary Brat
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 171
    Jeśli jest regulacja zasięgu leflektorów to te silniczki są zasilane z obwodu św. pozycyjnych. A jak nie ma to tak jak kolega Ci podpowiada, przetarcie w wiązce sól, woda itp.
  • REKLAMA
  • #4 10640115
    smislaw
    Poziom 10  
    Stary Brat napisał:
    Jeśli jest regulacja zasięgu leflektorów to te silniczki są zasilane z obwodu św. pozycyjnych. A jak nie ma to tak jak kolega Ci podpowiada, przetarcie w wiązce sól, woda itp.

Z tego co wiem to silniczki regulacji są zasilane tylko i wyłącznie z zasilania świateł mijania ( nawet na drogowych nie ma możliwości regulacji). To tylko moje skromne zdanie.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 10640224
    smislaw
    Poziom 10  
    ladamaniac napisał:
    Podświetlenie przyrządów jest z innego bezpiecznika?

Z mojego opisu wynika że nie ma bezpiecznika tylko na oświetlenie wskażników.
    A oświetlenia wskażników też nie ma ? Jeżeli tak to tam też bym szukał.
  • REKLAMA
  • #7 10642451
    Stary Brat
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 171
    Smisław - nie wiem jakim opisem dysponujesz, ale w/g schematu MAN to na oświetlenie tablicy nie jest połączone z bezpiecznikami świateł pozycyjnych, bardziej zależy od bezpiecznika (F125 podaję nr ze schematu) (Pozycja to Lewa F117 i prawa F118), a silniczki regulacji reflektorów jednak są ze światłami pozycyjnymi odpowiedni lewa i prawa.
    Co do świateł mijania to takie połączenia mają spryskiwacze reflektorów.
  • #8 10643426
    smislaw
    Poziom 10  
    Sory co do bezpieczników, ale zajrzałem do rozpiski od MANa z 95r.
    A autor tego F 2000 to z którego roku ma?
  • #9 10657076
    konik-77
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam. Uważnie się przyglądam podpowiedziom,za wszystkie dziękuje. Podpowiem jeszcze że man 1996 i nie mam silniczków regulacji świateł. Ale zauważyłem że jak jest mokro to problem wraca. Na razie poradziłem sobie tak że włożyłem bezbiecznik 15A automat i wciskam minimum raz dziennie. Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to zapodajcie. Pozdrawiam Marek
  • #10 10657698
    smislaw
    Poziom 10  
    konik powiedz mi czy bezpieczniki w twoim aucie wyglądają tak?[img]MAN F2000 Schemat świateł pozycyjnych różnica L=1,3A P=2,5A-pali bezpiecznik[/img]
    Bo jeżeli tak to bezpiecznik F 24 chyba odpowiada za podświetlenie zegarów i napisz który Ci się przepala.
    Ale jeżeli piszesz że ta awaria nasila się gdy jest wilgoć to trzeba szukać na zewnątrz pojazdu, jak już pisałem.

Podsumowanie tematu

✨ Marek poszukuje schematu świateł pozycyjnych w MAN F2000, ponieważ pali się bezpiecznik prawej pozycji. Po odłączeniu wszystkich obrysówek i żarówek obciążenie spada do 1,5A, ale po zainstalowaniu zwory obciążenie stabilizuje się na 2,5A. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przewodów, zwłaszcza w miejscach, gdzie może gromadzić się sól, oraz zwrócenie uwagi na silniczki regulacji reflektorów, które mogą być zasilane z obwodu świateł pozycyjnych. Marek zauważa, że problem nasila się w wilgotnych warunkach i tymczasowo stosuje bezpiecznik 15A automat. Wskazano również, że oświetlenie wskaźników nie jest połączone z bezpiecznikami świateł pozycyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA