logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać dostęp do konfiguracji Cisco EPC3925 Vectra bez hasła?

piter7415 01 Mar 2012 19:55 222425 102
Najlepsze odpowiedzi

Jak uzyskać dostęp do konfiguracji Cisco EPC3925 od Vectry bez znajomości hasła administratora?

Pełnego hasła administratora do EPC3925 zwykle nie dostaniesz, bo modem jest zarządzany przez Vectrę, ale po odłączeniu kabla sygnałowego i wykonaniu twardego resetu można wejść do panelu na 192.168.0.1, zostawiając pola login i hasło puste [#13246779][#15617714] Po takim logowaniu da się zmienić część ustawień, np. Wi‑Fi oraz przekierowania portów/DMZ/DHCP, lecz po ponownym podłączeniu kabla modem pobiera konfigurację z Vectry i wiele zmian może zostać nadpisanych [#13246779][#15460269][#15617714] Jeśli chodzi tylko o Wi‑Fi, Vectra udostępnia też panel w eBOK, gdzie po zalogowaniu ID klienta i hasłem/PESEL-em można zmienić nazwę sieci, hasło, kanał i tryb pracy [#15618271] Jeśli potrzebujesz pełnej kontroli, najsensowniejsze jest poproszenie Vectry o ustawienie trybu routera albo użycie własnego routera za modemem [#11115712][#10620897]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 10620400
    piter7415
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam!
    Posiadam modem z wifi Cisco epc3925 od Vectry. Chciałbym go skonfigurować lecz haslo i uzytkownik jest nie znane. Probowalem te z instrukcji lecz nie działa. Internet działa, lecz czasem potrzebuje przekierowanie portów czy coś w tym stylu. Pomoże ktoś ? I czemu wszystkie diody się świecą (oprócz WIRLESS - setup i miga TEL1, ETHERNET wszystkie się świeca choć jest tylko 1 kabelek podłączony) Pozdrawiam
  • #2 10620424
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2678
    piter7415 napisał:
    Chciałbym go skonfigurować lecz haslo i uzytkownik jest nie znane

Z tego co wiem to administratorem jest chyba dostawca, wiec dzwoń do nich.
  • #3 10620480
    piter7415
    Poziom 9  
    Ok jak coś się dowiem to napisze.
  • #4 10620897
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Tak jak kolega napisał, firmowy router usługodawcy jest konfigurowany przez usługodawcę. Więc albo poprosisz przez infolinię o zmianę hasła i/lub kanału, albo kupisz sobie własny router bezprzewodowy i sam nim będziesz zarządzał :)
    Co do lampek - Power wiadomo co, DS - downstream (w wolnym tłumaczeniu do Ciebie) US- upstream (od Ciebie), Online - modem zalogowany, Link/Eth - zestawiono połączenie z PC/routerem, etc), TEL - jeśli jest zalogowany telefon na MTA (VOIP). Chyba nic nie pominąłem :)
  • #5 10621258
    piter7415
    Poziom 9  
    Wiem mniej więcej co oznaczają te skróty lecz dziwi mnie to, że prawie wszsytkie sie świecą(oprócz TEL2, TEL1 miga) reszta się twardo świci nawet ethernet który jest nie podłączony i usb (jak podłącze i odłącze coś na usb to wtedy już nie pali się) czy coś jest nie tak z modemem ?
  • #6 10621465
    VooVoo
    Poziom 34  
    piter7415 napisał:
    Wiem mniej więcej co oznaczają te skróty lecz dziwi mnie to, że prawie wszsytkie sie świecą(oprócz TEL2, TEL1 miga) reszta się twardo świci nawet ethernet który jest nie podłączony i usb (jak podłącze i odłącze coś na usb to wtedy już nie pali się) czy coś jest nie tak z modemem ?
    Nie mozesz podłączać ETH i USB jednocześnie - to zwykle jest zabronione. Jeśli masz wykupiowy jeden adres IP to albo ETH albo USB. Kropka :)
  • #7 10621638
    piter7415
    Poziom 9  
    Aha ok :) ale czemu wszystkie diody się świecą ? :)
  • #8 10969174
    asfaltronik
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    piter7415 napisał:
    Aha ok :) ale czemu wszystkie diody się świecą ? :)

Odświeżę kotleta, ale może ktoś o to kiedyś zapyta :P

Efekt świecenia diodek na Twoim modemie jest jest spowodowany tym, że do modemu został wysłany provisioning wraz ze ścieżką do tftp dla konfiguracji MTA. Zapewne nie korzystasz z usługi tel - Twoja MTA nie może się zarejestrować, bo URI jej nie akceptuje. Jeśli za jasno masz w nocy ( : lub po prostu chcesz widzieć co się z modemem dzieje, np podczas usterki- zadzwoń do ISP, od ręki zmienią. Zadziała po restarcie.
  • #9 11061147
    pjpol
    Poziom 10  
    asfaltronik napisał:
    Odświeżę kotleta, ale może ktoś o to kiedyś zapyta :P

Efekt świecenia diodek na Twoim modemie jest jest spowodowany tym, że do modemu został wysłany provisioning wraz ze ścieżką do tftp dla konfiguracji MTA. Zapewne nie korzystasz z usługi tel - Twoja MTA nie może się zarejestrować, bo URI jej nie akceptuje. Jeśli za jasno masz w nocy ( : lub po prostu chcesz widzieć co się z modemem dzieje, np podczas usterki- zadzwoń do ISP, od ręki zmienią. Zadziała po restarcie.

OK to jak już odświeżony to zapytam, aby nie pisać w innych wątkach.
    Dzisiaj próbowałem ustawić ten modem i tak jak piter7415 pisał wszystkie kontrolki Ethernet się świeciły. Jak powiedziała Pani z obsługi technicznej znaczy to że są aktywne - ale po podłączeniu laptopa do portu Ethernet niestety laptopowi nie został przydzielony adres IP.
    Czy trzeba głosić że chce się korzystać z Ethernetu w tym modemie?
  • #10 11114035
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    Witam
    Nie musisz niczego nigdzie zgłaszać, wystarczy tylko reset modemu(wyłącz go z prądu na 1 minutkę i podłącz prąd znowu) wtedy modem dostanie nowe ip i laptop też "załapie" neta.
    Pozdrawiam
  • #11 11114554
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 11115446
    pjpol
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    Witam
    Nie musisz niczego nigdzie zgłaszać, wystarczy tylko reset modemu(wyłącz go z prądu na 1 minutkę i podłącz prąd znowu) wtedy modem dostanie nowe ip i laptop też "załapie" neta.
    Pozdrawiam

Nawet twardy reset nie pomógł ;) Z tego co się zorientowałem, problem polega na tym że ten modem ma możliwość przydzielenia tylko dwóch adresów IP jednocześnie :/ także działa na zasadzie kto pierwszy ten lepszy.
  • #13 11115453
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 11115498
    pjpol
    Poziom 10  
    jurek.adam napisał:
    Jeśli nie załapie, to trzeba sklonować MAC z komputera, na którym był wcześniej internet.

Czy ten sposób ominięcia problemu nie zadziała tylko w przypadku wyłączenia sprzętu który posiada adres MAC "oryginalnie" ?
    Nie próbowałem podłączyć nigdy dwóch urządzeń z tym samym adresem MAC. Pytam już tylko z ciekawości, bo problem został rozwiązany początkowo przez udostępnienie połączenia sieciowego i podłączenie konsoli Xbox po kablu do laptopa który łączy się z modemem najczęściej. Ostatecznie skończyło się na zakupie router'a, podłączeniu go do modemu i utworzeniu nowej sieci na routerze :)
    Rozwiązanie może nie najtańsze ale w stosunku do straconych nerwów i wyklinania przy próbie podłączenia kilku urządzeń lepiej już wydać te 70 PLN ;)

EDIT: co było dla mnie dziwne urządzenia podłączone do modemu po WiFi dostawały różne adresy IP z różnych podsieci także powodowało to też problem z udostępnianiem i wzajemnym "widzeniem" się urządzeń :)
  • #15 11115712
    VooVoo
    Poziom 34  
    Zadzwoń do operatora i poproś o ustawienie trybu router na tym modemie. Nie będzie już limitu IP'ków, będziesz na wewnętrznej klasie adresowej.
  • #16 11115782
    KOCUREK1970
    Przecież ten model to nic innego jak modemorouter, czyli jak sama nazwa wskazuje i modem kablowy i router w jednej obudowie
  • #17 11115797
    VooVoo
    Poziom 34  
    KOCUREK1970 napisał:
    Przecież ten model to nic innego jak modemorouter, czyli jak sama nazwa wskazuje i modem kablowy i router w jednej obudowie
    Wszystko się zgadza, ale może pracować z kilkoma publicznymi IP'kami (np 2 lub 3 i więcej urządzeń nie będzie podłączona), albo (nowość) jako zwykły router bez ograniczeń ilości podpiętych urządzeń, na jednym IP z adresacją wewnętrzną.
  • #18 11115855
    KOCUREK1970
    pjpol napisał:
    Z tego co się zorientowałem, problem polega na tym że ten modem ma możliwość przydzielenia tylko dwóch adresów IP jednocześnie :/ także działa na zasadzie kto pierwszy ten lepszy

Akurat ten sprzęt może obsłużyć 64 podłączone urządzenia.
    Może...hmmmm kabel którym się łączysz jest uszkodzony, albo coś z sieciówką w lapku jest nie teges.
    Zamiast tego laptopa spróbuj podłączyć inny komputer, albo cokolwiek innego posiadającego kartę sieciową np jakiś dysk sieciowy i będziesz wiedział czy dostanie połączenie z netem.Albo w ustawieniach sprzętu spróbuj znaleść zakładkę gdzie jest możliwość przełączenia bridge/router?
  • #19 11115914
    pjpol
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    Akurat ten sprzęt może obsłużyć 64 podłączone urządzenia.
    Może...hmmmm kabel którym się łączysz jest uszkodzony, albo coś z sieciówką w lapku jest nie teges.
    Zamiast tego laptopa spróbuj podłączyć inny komputer, albo cokolwiek innego posiadającego kartę sieciową np jakiś dysk sieciowy i będziesz wiedział czy dostanie połączenie z netem.Albo w ustawieniach sprzętu spróbuj znaleść zakładkę gdzie jest możliwość przełączenia bridge/router?

może być faktycznie tak jak jurek.adam napisał:
    jurek.adam napisał:
    To nie kwestia modemu, a zabezpieczenie dostawcy. Widocznie masz pakiet, który umożliwia podłączenie tylko dwóch komputerów.

Kabel był dobry karty sieciowe też bez problemów, a co do konfiguracji sprzętu to niestety Vectra tak go zablokowała że nie było nawet możliwości wejścia na stronę konfiguracyjną modemu :)
    ale tak jak pisałem problem rozwiązany przez podłączenie zwykłego routera z Linksys'a który aktualnie organizuje sieć w mieszkaniu. Aczkolwiek jeżeli byłby to mój sprzęt to wolałbym mieć do niego pełny dostęp ;)
    Dziękuję za wszystkie porady mogą się przydać w przyszłości jak będę jeszcze u kogoś kto ma Vectrę
  • #20 11369705
    leszek6666
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Aby wejśc w konfigurację ustawień modemu w sieci Vectra trzeba wprowadzic adres 192.168.100.1 potem jak juz się wypyszczy wprowadzić
    User name: user
    password:user
    Te dane dadzą mozliwość konfiguracji Wifi i Voice - reszta jest zablokowana.
    :idea:
    Może ktos wie jak resztę ustawień odblokować?
  • #21 11370126
    net-sol
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Odblokować jako tako się nie da, można jednak po odpięciu kabla od dostawcy zrobić reset i wtedy jest aktywne wszystko. Cała kwestia polega na tym że to operator wysyła konfigurację do modemu (najczęściej po tftp)
  • #22 11370396
    leszek6666
    Poziom 11  
    Ale jak widać znajomość pewnych haseł daje dostęp do niektórych ustawień nawet przy przypiętym kablu.
  • #23 11373611
    Kochan
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    nie wiem jak wy ale pod 192.168.0.1 loguje się jako user, user i masz dostęp do wszystkich możliwości konfiguracyjnych :)
  • #24 11374416
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 11375290
    leszek6666
    Poziom 11  
    Prawdę mówiąc wg mnie to najbardziej irytujące jest brak mozliwości konfigurowania WiFi z Vectry - hasło na stałe, brak kontroli nad tym kto sie podłącza - hasła user to poprawiają
  • #26 11413716
    Kochan
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    a to ? możliwość zmiany hasła itd.

• #27 11418790
    leszek6666
    Poziom 11  
    A to dostęp do WiFi ... ale na przypiętym kablu Vectra na nazwie i haśle user
    bez itd.
    zakładka Administration nie działa

a to ściema
    to samo co we wcześniejszym poście, na odpiętym kablu Vectra

• #28 11795405
    3echo
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    Ja wszedłem w 192.168.0.1 i jako user-user mam dostęp do większości ustawień.Właśnie zmieniłem kanał,bo pracowało na tym kanale jeszcze 5 routerów.Na jak długo i czy sygnał się wzmocni to się okaże.
    A tak z ciekawości zapytam jeszcze,czy cały ten modem z Vectry można zamienić na coś innego?
  • #30 13221291
    tormentor
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam, odświeżę trochę temat, bo dziś lub wczoraj nasza kochana Vectra zablokowała dostęp do routerów. Np. moj EPC3925. user-user już nie działa. Może zna ktoś sposób, żeby się dostać?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy modemu Cisco EPC3925 od Vectry napotykają problemy z dostępem do konfiguracji urządzenia, szczególnie w kontekście zmiany hasła i ustawień Wi-Fi. Wiele osób sugeruje, że dostęp do pełnej konfiguracji jest zablokowany przez dostawcę usług, a jedynym sposobem na uzyskanie dostępu do niektórych opcji jest odłączenie kabla sygnałowego i wykonanie twardego resetu. Po resecie można zalogować się na stronie 192.168.0.1, pozostawiając pola loginu i hasła puste, co pozwala na zmianę podstawowych ustawień, takich jak nazwa sieci i hasło do Wi-Fi. Użytkownicy zauważają, że po podłączeniu kabla do modemu, ustawienia mogą być nadpisywane przez konfigurację dostawcy. Wiele osób rozważa zakup własnego routera, aby uniknąć ograniczeń narzucanych przez Vectrę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA