logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Antena Pokojowa Jupiter nie wyszukuje kanałów DVB-T, odległość 12 km od nadajnika

BRAXTONPL 02 Mar 2012 00:08 11018 8
REKLAMA
  • #1 10621870
    BRAXTONPL

Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam, Panowie, mam taki problem, zakupiłem dziś antenę pokojową jupiter do telewizora z wbudowanym odbiornikiem telewizji cyfrowej, albo mi się zdaje albo to jest straszny bubel bo nie wyszukuje na niej mi żadnych kanałów DVB-T , wcześniej miałem podłączony sam kabel pod telewizor i do gniazdka w ścianie, z tym, że żadna antena zewnętrzna nie jest podłączona w domu a są tylko rozciągnięte kable w ścianach. Dodam, że do anteny mam jakieś 12 km, widzę ją w sumie z okna bo jest dosyć wysoka , jest to antena w Piaskach 100kw . Antena którą kupiłem wyszukuje mi tylko 1 kanał TVP2 i to w dodatku w takiej jakości, że szkoda psuć sobie oczu, a jak podłączę ten kabel pod tą antenę ,ponieważ ma wejście na antenę zewnętrzną, to wyszukuje mi to samo co na samym kablu.
    Konto firmowe:
    Lakiernictwo Pojazdowe
    TRAWNIKI, Trawniki, 21-044 | Strona WWW: www.facebook.pl/lakiernictwopro
  • REKLAMA
  • #2 10621893
    kizek
    Poziom 35  
    Ocena: 486
    Kontrolnie ustaw tą antenę przy oknie i wtedy zobacz co wyszuka TV. W twoim przypadku to może i zadziała. Obstawał bym przy antenie zewnętrznej. Pomocna strona. www.dipol.com.pl Ten wzmacniacz w antenie przy takiej odległości to przesada.
  • REKLAMA
  • #3 10621983
    bc211
    Poziom 30  
    Ocena: 93
    Może pomyliłeś gniazda antenowe ? Kontrolki jakieś świecą się ? Może rozwaliłeś gniazdo w TV tym "kablem". Pokrętło w środkowym położeniu
  • REKLAMA
  • #4 10622010
    BRAXTONPL

Poziom 12  
    Ocena: 18
    dzisiaj po południu się pobawie z tym ustawianiem tej anteny przy oknie, jakoś dam rade bo 42 calowego telewizora nie będę stawiał na parapecie jak przy tej antenie jest może 40 cm kabla... Anteny zewnętrznej wogóle nie ma, są tylko rozciągnięte kable po domu do takiej anteny, w salonie jest cyfra+ z talerzem na zewnątrz, ale to druga instalacja.

Gniazd nie pomyliłem na pewno, kontrolki się świecą , czerwona od anteny wewnętrznej , gniazdo w TV całe, jak przekręce na MAX pokrętło, zapala się zielona lampka to dopiero odbiera z samego właśnie tego kabla jak jest podłączony pod tą antenkę , a tak , jak nie jest podłączony to nie ma nic....
    Konto firmowe:
    Lakiernictwo Pojazdowe
    TRAWNIKI, Trawniki, 21-044 | Strona WWW: www.facebook.pl/lakiernictwopro
  • REKLAMA
  • #5 10622023
    bc211
    Poziom 30  
    Ocena: 93
    Nie no to ja już kolegi nie rozumiem to w czym problem wykluczyć winę TV ? Jest drugi telewizor, więc można podłączyć. Ustawić żądany kanał ręcznie dajmy na to ten 23 (u mnie np. "sypie ostro"), nigdy automatycznie w poszukiwaniu usterki. Poruszać jeszcze delikatnie gniazdem na wszystkie strony takie kombinowanie jak kolega opisuje z tymi kablami bywa, że kończy się naprawą gniazda antenowego w głowicy TV
  • #7 10639243
    prezesmarcin
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Kręć anteną aż coś złapie ja miałem ten sam problem albo ewentualnie mocniejsza antena

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pokojową anteną Jupiter, która nie wyszukuje kanałów DVB-T mimo bliskiej odległości (12 km) od nadajnika. Po podłączeniu anteny, telewizor odbiera tylko jeden kanał (TVP2) w niskiej jakości. Użytkownik sprawdził gniazda antenowe i kontrolki, które działają poprawnie. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby ustawić antenę przy oknie, spróbować ręcznego wyszukiwania kanałów oraz rozważyć użycie mocniejszej anteny zewnętrznej. Ostatecznie problemem okazał się wzmacniacz w antenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA