logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson nie nagrywa w kolorze (na niektórych programach)

cizemek 27 Mar 2002 20:24 2935 5
REKLAMA
  • #1 9600
    cizemek
    Poziom 11  
    Mam dziwną usterkę w moim magnetowidzie, często nie nagrywa mi kolorów na niektórych kanałach. Nie wiem gdzie szukać usterki.
    Dla mnie to dosyć dziwne że "wybiera" sobie tylko niektóre kanały na których kaprysi. Sygnał jest mocny, z kablówki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9616
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    A jak odtwarza?
  • REKLAMA
  • #3 9685
    cizemek
    Poziom 11  
    Obce kasety otwarza ok, tylko te nagrane na magnetowidzie i tylko na tych "wybranych" kanałach.
  • REKLAMA
  • #4 9691
    Bob57
    Poziom 18  
    Ocena: 41
    Witam!
    Mam pomysl:
    podlacz do tego magnetowidu drugi magnetowid lub TV polacz je przez euro czy cinch i sprobuj nagrac moze to cos wyjasni.
    Ja kiedy podobny numer przerabialem z VCR Panasonic (nie nagrywal w kolorze na kanale S-04 pomimo ze obraz na ekranie byl w kolorze umnie to TVN a wszysko inne smigalo jak przecinak)
    Pzdr.Bob
  • REKLAMA
  • #5 11010
    cizemek
    Poziom 11  
    Podłączyłem magnetowid przez euro do TV i włączyłem nagrywanie...
    Kolejne zaskoczenie, IDENTYCZNE programy na których brak koloru. A przecież w tym wypadku magnetowid nie powinien tego rozróżniać.
    W tej chwili nie mam go rozebranego ale niedługo luknę i pomierzę napięcia na zasilaczu.
    Gdyby to nie było możliwe (?) pomyślałbym że kablówka "koduje" niektóre programy. Fakt że większość nielubianych kanałów pochodzi z pakietu Wizji (sygnał z kablówki).
    Jakieś pomysły?
    Pozdrawiam
  • #6 11045
    zegar 32
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Prawdopodobnie przyczyna jest zla jakosc sygnalu.W kablowkach przerabiaja z cyfrowego na analogowy i to nie zawsze im dobrze wychodzi.W efekcie tego automat,ktory rozroznia systemy kolorow glupieje.Najprostszym rozwiazaniem problemu jest wyrzucenie ukladu identyfikacji secamu.Jak to jest rozwiazane w tym modelu to nie wiem.Musisz zajrzec do schematu.Ja to robilem w soniaku i chodzi ok
REKLAMA