logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć projekt mikrokontrolera z enkoderem i OW-Slave 1-Wire?

grekpg 02 Mar 2012 11:57 1230 3
REKLAMA
  • #1 10622847
    grekpg
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam dostałem taką radę :

"Jeżeli czujesz się na siłach, to możesz też na jakimś małym osobnym mikrokontrolerze zrobić enkoder i zaprogramować mu ow-slave samemu wzorując się na chociażby termometrowej komunikacji. W przyszłości mógłbyś zawsze pododawać różne funkcje one wire-owe "

(nie czuje się na siłach ale spróbuje - może dam rade o ile znajdę jakąś pomoc - ogólnie mogę kupić programatory jakiś do mikrokontrolerów,
    pracuje na linuxie ale z tego co czytałem nie ma problemu z softem pod to (mam teraz magistrale 1 wire, z czujnikami temperatury i chce to rozbudować :) - na razie łącze się przez digitemp ale teraz zmienie na owfs

- w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2230533.html#10622539

Bardzo proszę o informacje od czego zacząć ?
    da się rozpisać to w kilku punktach co mam zrobić żeby zrobić ten mikrokoltroler z slave 1 wire ?
  • REKLAMA
  • #2 10623361
    Zocha24
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Na początek musisz mieć jakieś podstawy w programowaniu, najlepiej w c albo bascomie.
    Potrzebny będzie też jakiś AVRek i programator.
  • REKLAMA
  • #3 10624492
    basior1
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Temat jest obszerny i aby cokolwiek doradzić musisz sprecyzować pytanie.
    Jedyna porada na początek to przestudiowanie Forum elektroda:
    1. Układy elektroniczne pomysły, problemy
    2. Mikrokontrolery Ogólne
    3. Elementy Elektroniczne
    4. DSP i Transmisja
    5. Projektowanie PCB
    6. Programowanie ogólne

Można tam wyczytać wiele ciekawych rozwiązań .
    Powodzenia
  • #4 10626840
    grekpg
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    "Temat jest obszerny i aby cokolwiek doradzić musisz sprecyzować pytanie. "

Wiem że obszerny (powiem nawet za obszerny dlatego jeżeli by ktoś mógł mi pokazać jedną drogę żeby to osiągnąć to będzie coś) - chodzi mi o mikrokontroler (nie wiem jaki ) do którego będę mógł wczytać slave 1 wire oraz który będzie współpracował z innymi elementami (np jakikolwiek czujnik obrotów, dowiedziałem się że obroty może mierzyć halotron, potrzebuje też mierzenie napięcia i natężenia)

Rozumiem że po takim doświadczeniu będzie bliżej żeby podłączać inne elementy do takiego lub podobnego mikrokontrolera bo kwestia komunikacji z komputerem będzie taka sama.
REKLAMA