logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka czujka dualna poprawnie pracująca z systemami nawiewu kominkowego

scandaliks 05 Mar 2012 03:12 3441 11
  • #1 10635505
    scandaliks
    Poziom 25  
    Ocena: 54
    Witam,mam do założenia alarm w domu z systemami nawiewu kominkowego po pokojach.Szukam sprawdzonych rozwiązań,nie ukrywam że cena ma również rolę,nawet priorytetową ;) Chodzi mi tylko o czujki.Pozdrawiam
  • #2 10635596
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Osobiście zawsze unikałem umieszczania czujek dualnych w pomieszczeniach innych niż garaż, kotłownia itp. Czemu? Ano zawsze może się trafić ktoś "nadmiernie wrażliwy" na działanie mikrofal i za wszelkie kataklizmy, w tym ból głowy, plamy na słońcu itp. będzie obwiniać instalatora. Nie ma się co śmiać - wielu "nowobogackich" ma swoje teorie, które potiwerdzone kasą zapłaconą dobremu adwokatowi są w stanie obalić autorytet każdego instalatora.
    W takiej sytuacji jak Twoja zastosowałbym raczej kurtyny na oknach plus ewentualnie jakaś zbiciówka. Jeżeli jednak upierasz się na duale to nie miałem nigdy problemów z Satelowskimi. Jednak co instalator to inna opinia, więc poczekaj na więcej odpowiedzi.
    Pozdrawiam!
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #3 10635677
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    tehaceole, przecież do tego można wykorzystać jedno z wyjść centrali i ustawić je jako zasilanie czujek mikrofalowych. Wtedy załączane są one tylko podczas uzbrojenia pełnego (lub nie), gdy nikogo nie ma w obiekcie.
  • #4 10635918
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    adwlodar - dokładnie tak jak piszesz. Jednak spotkałem się już z sytuacją, w której klient zażyczył sobie czegoś co określił jako "sprawozdanie z badań czujnika pod kątem niekorzystnego wpływu mikrofal na organizmy". Próby wytłumaczenia klientowi sposobu działania systemu niczego nie zmieniły. Kiedy klient nie ma racji - patrz punkt 1: klient ma zawsze rację. Stąd moja ostrożność :)
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #5 10636246
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    każdy sposób na potargowanie się jest dobry.... Bardzo lubię tych którzy przystępują do tego po skończeniu roboty.Zawsze wysyłam pełne zestawienie instalowanego sprzętu i jest to jakiś argument przy ewentualnych rozmowach.. Jeżeli klient wyskakuje z czymś takim przy rozliczeniu/ odbiorze to w większości wypadków wskazuje nie na troskę o bezpieczeństwo a raczej o zawartość portfela. Równie dobrze może okazać się że czujniki nie są dostatecznie białe....
    Z tanich mikrofal mogę polecić matrixa Vidiconu.Zgrabne , nieduże, w miarę tanie
    bez wodotrysków.
    Pozdrawiam
  • #6 10636985
    bobi1326
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Mnie nigdy nie zawiódł iWise tylko poszukaj sobie odpowiedniego dla Ciebie modelu.
  • #7 10637294
    scandaliks
    Poziom 25  
    suworow napisał:
    matrixa Vidiconu

Też mi polecano Vidicona :)
  • #8 10637418
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    A ja stosowałem wielokrotnie Silvery firmy SATEL i nie miałem z nimi problemów.Co do targowania sie klienta miałem wiele takich sytuacji .Pamietam taka jak klient po zakonczeniu instalacji i wielokrotnym sprawdzeniu moim ze jest ok zaczał "obchód" domu w ręku sciskał zwitek banknotów az sok z nich kapał i zaczeło się "w jego mniemaniu "zbijanie ceny" wczesniej uzgodnionej. Np. a dlaczego ta klawiatura jest tak nisko / ano mówił pan ze babcia jest mała Acha Acha ok, potem .... dlaczego ten czujnik jest tu w 1/3 sciany a nie w rogu/ ano ze tu bedzie zabudowana szafa wnękowa. OK ok. W końcu już pytania się zakończyły a sok z banknotów już przestał lecieć wiec wyniósł mi 4 kinkiety bym podłaczył i zawiesił na scianie nic nie mówił o zapłacie za montaż. Ja stwierdziłem ze mam uprawnienia tylko!!! do 24v a kinkiety sa na 220v (wtedy było 220V i ze mi przepisy zabraniają no bo jak kogoś porazi to bedzie moja wina. Z BÓLEM SERCA ROZMEMŁAŁ TEN ZWITEK PIENIĄŻKÓW I ZAPŁACIŁ. Chyba chorował ze 2 tygodnie potem.Biedaczek.
  • #9 10638092
    scandaliks
    Poziom 25  
    Najgorsze są montaże po znajomości :( Masz jeszcze dopłacić :)
  • #11 10639349
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    Silver i iWaise spełniają tylko jeden warunek ( są dobre)
    Rozliczenia z klientami to dobre na oddzieny wątek
    Jocek nie przysyłaj mi swoich reklam na priv. Masz naprawdę dobry produkt i nie musisz nim tak pokątnie handlować

Pozdrawiam
  • #12 10654856
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 99
    Przedstawię ci pewniaka bo zamontowałem ich kilka setek w sieci sklepów spożywczych. Czujnik dualny LC104 - DSC . Osobna regulacja czułości mirkrofali i PIR.
    Trochę duża jak na mój gust, ale za to gwarancja spokoju.
    Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru czujek dualnych do systemów alarmowych w domach z nawiewem kominkowym. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując na różne modele czujek, które sprawdziły się w takich warunkach. Zwrócono uwagę na problemy związane z wrażliwością czujek mikrofalowych oraz na konieczność ich odpowiedniego umiejscowienia. Polecane modele to czujki marki Satel, Vidicon, iWise, Pyronix KX 15DT, Optex MX 40QZ oraz DSC LC104, które charakteryzują się niską liczbą fałszywych alarmów i możliwością regulacji czułości. Użytkownicy podkreślili również znaczenie ceny oraz doświadczeń instalatorów w doborze odpowiednich rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA