logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powielacz. Coraz bardziej słychać brzęczenie z TV.

krist27 30 Gru 2004 12:32 1212 8
REKLAMA
  • #1 1097399
    krist27
    Poziom 11  
    Witam wszystkich
    Elektroniką zajmuję się zawodowo, chociaż z RTV i serwisem mam niewiele wspólnego;
    Mam w TV problem, mianowicie od jakiegoś czasu słychać coraz głośniejsze brzęczenie ze środka. Takie jak czasem transformator, wszyscy chyba wiedzą o co chodzi;)
    W związku z tym moje przypuszczenie, że może siadać powielacz.
    Czy może to coś innego?
    Nie pisz tytułów dużymi literami - REGULAMIN.[h]
  • REKLAMA
  • #2 1097437
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2313
    A odbiornik nie jest przypadkiem zawilgocony ?.
    Takie "sianie" to może równiez pochodzić w anody, elektrody ostrości - cokół, wyczyść "kapę" i wszystko wokół niej, SPZ, łącznie z przewodem w/n.
    Taki defekt najłatwiej zaobserwować w zupełnej ciemności.

UWAGA !!!
    naelektryzowany kineskop - rozładować.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 1097470
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Uloty z w.n. to raczej syczenie, ew. syczenie z brzęczeniem. Otwórz pudło, zgaś światło to zobaczysz co się dzieje (wtedy świeci na niebiesko w różnych miejscach, najbardziej na złączu w.n. (taka jakby przyssawka na kineskopie)).
    Brzęczeć może np. trafo standby (jeśli jest), filtr przeciwzakłóceniowy (zwłaszcza w ruskich OTV).
    Brzęczeć potrafi i trafo przetwornicy przy suchym elektrolicie.
    Nic tylko otworzyć , obejrzeć i posłuchać.
    Ja stosuję sposób z dużym śrubokrętem - rączka do ucha, ostrze do podejrzanego miejsca. Podpatrzone u mechaników samochodowych. Tylko uwaga na napięcia!!!!
  • #4 1097487
    krist27
    Poziom 11  
    dzięki
    dzisiaj wieczorem sprawdzę ;)
    zawilgocenie nie wchodzi w rachubę...
  • REKLAMA
  • #5 1097814
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Witam,nie piszesz jaki to tv,więc czy tam jest sam powielacz i trafoHV czy trafopowielacz tego nie wiemy,ale możliwe że np transf.zasilacza,albo inna indukcyjność,otwórz,posłuchaj ,może i dotknij podejrzanej części
    i dojdziesz.Wykorzystaj "szukaj",bo niedawno ktoś miał taki problem i jak się okazało po wymianie zwykłych elektrolitów problem ustąpił.Pozdr.
  • #6 1105579
    krist27
    Poziom 11  
    Witam po weekendzie
    Dzięki za wasze sugestie, w zasadzie wszystkie były trafne ;)
    było trochę ulotów z w.n po oczyszczeniu ustało,
    ale wtedy okazało się, że drugim źródłem był transformator...
    Na razie potraktowałem go parafiną i jest OK,
    ale na dłuższą metę będzie pewnie do wymiany.
  • REKLAMA
  • #7 1105766
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    podam ci wspaniala metode na zlokalizowanie miejsca brzeczenia wkladasz drewniany patyk (np pzostalosc po petardach) do ucha a druga czescia dotykasz danego urzadzenia t.j. trafo dlawik
  • #8 1105769
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2313
    krist27 napisał:

Na razie potraktowałem go parafiną i jest OK,
    ale na dłuższą metę będzie pewnie do wymiany.

No to w przypadku przebicia - samozapalenie, dałeś mu niezłą podpałkę, nie boisz się ?.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #9 1105801
    krist27
    Poziom 11  
    jestem tego świadomy
    jak napisałem to tymczasówka;
    i to na krótką metę...
    Wiem, że to się załatwia szelakiem,
    a jak nie to idzie do wymiany...

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze pojawiło się nasilające się brzęczenie przypominające dźwięk transformatora. Przyczyną mogą być uszkodzenia powielacza, transformatora zasilacza lub innych elementów indukcyjnych. Zalecane jest otwarcie obudowy i dokładna inspekcja, zwłaszcza w ciemności, aby zlokalizować miejsca wyładowań wysokiego napięcia (np. na złączu w.n. kineskopu). Czyszczenie elektrod ostrości, kapy i przewodów wysokiego napięcia może wyeliminować część zakłóceń. Brzęczenie może pochodzić także od transformatora standby lub przetwornicy z suchymi elektrolitami. Do lokalizacji źródła dźwięku polecano metodę z drewnianym patykiem lub śrubokrętem jako przewodnikiem dźwięku. W opisywanym przypadku po oczyszczeniu elementów wysokiego napięcia brzęczenie ustało, ale okazało się, że drugim źródłem był transformator, który tymczasowo zabezpieczono parafiną. Docelowo transformator będzie wymagał wymiany lub naprawy z użyciem szelaku. Zawilgocenie zostało wykluczone jako przyczyna problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA