logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HD501LJ 500GB – BIOS nie widzi dysku, słychać stukanie po uruchomieniu

Assasindubz 05 Mar 2012 21:33 2317 9
REKLAMA
  • #1 10638902
    Assasindubz
    Poziom 9  
    Witam
    Mam dysk Samsunga HD501LJ 500gb i mam taki problem ze komputer go nie widzi. Podpinam go w srodku nic, podpinam go zewnetrznie( mam taka zew. kieszen na dyski ze moge se wkladac i wyciagac kiedy chce) i tez nic nawet probowalem przez stacje dokujaca gdzie probowalem przez USB i SATA. Dysk kreci sie bo go slychac ale po jakims czasie slychac z niego stukanie i podejzewam ze przez to nie widzi go komp. Dodam jeszcze ze skaczyla mi sie gwarancja na dysk i nie chce kupowac nowego. Pomozcie
  • REKLAMA
  • #2 10638922
    warka2000
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Wygląda na uszkodzony, sprawdź na innym komputerze.
  • #3 10638978
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Czy dysk po podłączeniu jest wykrywany w biosie przy ekranie POST?.
  • REKLAMA
  • #4 10639724
    Aquillia
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jeśli stuka to prawdopodobnie elektronika padła
  • #5 10639811
    Assasindubz
    Poziom 9  
    Probowalem na innych kompach i wszedzie jest to samo. Ale raz na jakis bozy czas sie zalaczy i go kompy wykrywaja. I wtedy normalnie tak jakby dziala do ponownego rozruchu.

Dodano po 2 [sekundy]:

Probowalem na innych kompach i wszedzie jest to samo. Ale raz na jakis bozy czas sie zalaczy i go kompy wykrywaja. I wtedy normalnie tak jakby dziala do ponownego rozruchu.

Dodano po 46 [sekundy]:

W biosie tez jest raz na jakis czas widoczny ale nie ciagle.

Dodano po 1 [minuty]:

jak zdjąlem obudowe z dysku i go podpiolem przez kieszen to widzialem jak ta łapka sie ciagle ruszala i to nawet mocno raz w jedna a raz w druga.

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam filmik by pokazac co sie dzieje pod obudowa. Moze to pomoze.
  • #6 10639822
    Aquillia
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zdjęcie obudowy dysku w warunkach domowych powoduje jego niemal natychmiastowe zniszczenie. kurz osiada na talerzach a wprawione w ruch obrotowy drobinki kurzu zostają trafione głowica i dochodzi do zarysowania jego powierzchni
  • REKLAMA
  • #8 10639872
    Quamis
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Zdejmując obudowę całkowicie go dobiłeś...
  • REKLAMA
  • #9 10639956
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Assasindubz napisał:

jak zdjąlem obudowe z dysku i go podpiolem przez kieszen to widzialem jak ta łapka sie ciagle ruszala i to nawet mocno raz w jedna a raz w druga.

Teraz to nic mu już nie pomoże-pogratulować pomysłowości tylko.
  • #10 10641164
    Assasindubz
    Poziom 9  
    E to xxxxxxxx z tym dyskiem. Kupie sobie 2T i heja na tym dysku mialem tylko filmy takze mi to zwisa. Myslalem ze moze cos jednak sie da z tym ustrojstwem zrobic ale jak nie no to nie. Rozkrece go i sie nim pobawie ^^

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Samsung HD501LJ o pojemności 500 GB, który nie jest wykrywany przez komputer ani w BIOSie, ani po podłączeniu zewnętrznym. Dysk wydaje dźwięki stukania, co sugeruje uszkodzenie elektroniki. Użytkownik próbował podłączyć dysk do różnych komputerów oraz przez stację dokującą, ale z niewielkim sukcesem - czasami dysk jest wykrywany, ale tylko na krótko. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia mechanicznego, a zdjęcie obudowy dysku mogło pogorszyć sytuację, narażając talerze na kurz. Użytkownik rozważa zakup nowego dysku o pojemności 2 TB, ponieważ na uszkodzonym dysku miał jedynie filmy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA