logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EXCEL wykres giełdowy z linią trendu, wskaźnikami itp

Jendrus13 09 Mar 2012 23:27 4389 7
REKLAMA
  • #1 10656688
    Jendrus13
    Poziom 2  
    Witam
    Jestem trochę zielony w excelu a chciałbym stworzyć wykres na którym jednocześnie znajdowałyby się notowania giełdowe (a więc cena max minimum i zamknięcia) oraz inne linie / wskaźniki.
    Drugim rozwiązaniem byłoby stworzenie wykresów jeden pod drugim, ale wykresu giełdowego nie można łączyć ani z liniowym, ani z kolumnowym (chyba że można?)
    Próbuję jakoś utworzyć wykres giełdowy w inny sposób ale nie wiem jak np połączyć punkty w pionie aby przy pomocy wykresy punktowego uzyskać giełdowy.
    Chciałbym uzyskać efekt podobny do tego na obrazkach.

Link do obrazków:
    https://obrazki.elektroda.pl/7460330200_1331331977.jpg

Pozdrawiam i liczę na pomoc.
    Załączniki:
    • EXCEL wykres giełdowy z linią trendu, wskaźnikami itp wykresy.jpg (151.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10657127
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    Excel ma w sobie wykres giełdowy.
  • REKLAMA
  • #3 10657427
    Jendrus13
    Poziom 2  
    tak, ale wykresu giełdowego z liniowym czy słupkowym nie można łączyć tak jak np liniowego i kolumnowego, a na tym mi zależy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 10659279
    Jendrus13
    Poziom 2  
    No tak ale mi właśnie zależy żeby samemu coś takiego sklecić bo skoro autorom programów takich jak Statica , Power Trader czy Amibroker się udało to jestem pewien że w excelu jest to możliwe. Pytanie tylko jak to zrobić ;/
  • #6 10659434
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    Wysoko sobie stawiasz poprzeczkę. Przyznam się, że nie chciałbym się na to porywać. Jak to mówią VBA czyni cuda. Trochę ich do tej pory widziałem. Ale wychodzę z założenia, że nie ma sensu wyważać otwartych drzwi. Po co tworzyć coś, co inni już dawno stworzyli, jeżeli można to już stworzone wykorzystać? Wiem, że ludzie nie zawsze i do końca zdają sobie sprawę co do czego służy, i stosują pierwszy program, który się pod rękę nawinie. Przykład przewijający się często na tym forum? Proszę. Bazy danych. Tak zawzięcie próbują zaprząc do tego Excela, że aż się płakać chce. A przecież mając pakiet MSOffa mają dedykowane ku temu narzędzie. Zwie się Access. OK. Wracając do tematu, bo trochę zboczyłem, to sugerowałbym użycie jakiegoś innego narzędzia przeznaczonego do wizualizacji danych bo w EXcelu może to okazać się niemożliwe. :cry:
    Przynajmniej nie z takim efektem jak na zamieszczonych przez Ciebie obrazkach.
  • #7 10659537
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10660820
    Jendrus13
    Poziom 2  
    mógłbym spróbować w jakimś innym programie, tylko że:
    - większość programów do giełdowej analizy technicznej kosztuje i to niemało;
    - excel ma tą przewagę nad innymi programami graficznymi że na necie notowania historyczne z ostatnich paru lat można znaleźć bez problemów (i za free np tutaj http://gielda.wp.pl/isin,PL9999999987,wizytowka_notowania_dzienne.html) w formacie *.xls.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na stworzenie wykresu giełdowego w Excelu, który jednocześnie wyświetlałby notowania (cena maksymalna, minimalna i zamknięcia) oraz inne wskaźniki. Zauważa, że nie można łączyć wykresu giełdowego z liniowym ani słupkowym, co ogranicza możliwości wizualizacji. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że Excel ma ograniczenia w tej kwestii i proponują użycie innych programów do wizualizacji danych, takich jak Statica AT, Microsoft Mathematics Add-In, Scilab czy GNU Octave. Użytkownik podkreśla, że Excel ma dostęp do historycznych notowań giełdowych w formacie *.xls, co czyni go wygodnym narzędziem, mimo że inne programy mogą oferować lepsze możliwości analizy technicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA