logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rower z silnikiem elektrycznym na akumulator Li-Ion

scalak4 11 Mar 2012 10:04 933 0
  • #1 10661222
    scalak4
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Odświeżamy temat :D

W związku z ofertą na pewnej stronie link podam na priv (regulamin) Planuje zbudować rower elektryczny.
    Silnik 1000W 48V 2500obr/min + sterownik + manetka (ze skutera) za jedyne 330 zł :!: Rok gwarancji.
    Ponadto posiadają dużo akcesorium za dobre pieniądze. Np zębatka 65 zęby z wolno-biegiem :!: za 30 zł łańcuch do tego za 18zł :D
    Więc jezeli chodzi o elementy mechaniczne to jest ok. Największy problem dla mnie to bateria. Mógłbym kupić cztery 12 voltowe tanie akumulatory żelowe z allegro ale szkoda mi pieniędzy.. Kilka głębszych cykli i mogę je zawieść na złom.. Nie wspominam już o wadze. Wolę dołożyć i kupić LI-ion więc do rzeczy:
    Na allegro można kupić nowe ogniwa z uszkodzonych baterii od laptopów. Znalazłem Panasonic CGR18650D Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Takie ogniwo ma napięcie 3,7V A pojemność 2400mAh. Więc żeby uzyskać 48v należało by połaczyć 13 x 3.7 = 48,1V.
    Teraz kwestia obciążenia ogniw. Wiadomo że na 13-stu takich bateryjkach rower z 1000w silnikiem daleko nie pojedzie. Po prostu ulegną one zniszczeniu ze względu na duże obciążenie. Na wykresie widać że baterie takie mogą być maksymalnie obciążane do około 4,5A Przyjmiemy że będzie to 5A. Mozna łatwo obliczyć że przez silnik o mocy 1000W zasilany napięciem 48V popłynie prąd 20,83A. Więc dla bezpieczeństwa należało by dać po 4 ogniwa równolegle x 13, lub 13 ogniw pojedynczych szeregowo x4... Niezależnie od sposobu połączenia dało by to 9,6Ah. Myślę że to wystarczy jak na taki pojazd. Według moich obliczeń da się na tym zrobić jakieś 30 km i mi to styka.
    Teraz koszta: 1 szt to 8 zł. 52 szt x 8 daje nam 416zł (- ewentualny rabat od sprzedawcy). Biorąc pod uwagę ciężar takiej baterii, żywotnośc i czas ładowania w porównaniu do akumulatorów żelowych, myślę że się opłaca. Akumulator żelowy 12V 10Ah na allegro kosztuje 70 zł x 4 daje nam 280 plus koszt wysyłki. Waga 4 takich akumulatorów to 12 KG, gdzie 52 ogniwa LI-ion x 45 gram daje nam 2,34 kg. To tylko 130 zł róznicy...

Teraz kwestia sposobu połączenia akumulatorów i ich ładowania.. Proszę o jakieś sugestie i komentarze..

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści [...] lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    3.1.19. (13) Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.

scalak4 napisał:

Teraz kwestia sposobu połączenia akumulatorów i ich ładowania.

3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.

----
    Wydzielono z tematu: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    przez prezeswal dnia 11.03.2012 10:04
REKLAMA