logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III 1.8 – regulacja parownika LPG po wymianie, gaśnie na wolnych obrotach

wladca240 11 Mar 2012 14:03 59318 12
REKLAMA
  • #1 10662610
    wladca240
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam wszystkich wymieniłem ostatnio parownik w moim samochodzie golf III 1.8 i pojawił sie problem! Auto nie chodzi na wolnych obrotach gdy sie przełączy na gaz od razu gaśnie ale podczas jazdy jak nie trzeba sie zatrzymywać to jedzie elegancko nie wiem teraz jak mam go ustawić posiadam zdjęcie ale nie wiem czy uda mi sie je zamieścić proszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10662619
    ElpigazN
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    wladca240 napisał:
    Witam wszystkich wymieniłem ostatnio parownik w moim samochodzie golf III 1.8 i pojawił sie problem! Auto nie chodzi na wolnych obrotach gdy sie przełączy na gaz od razu gaśnie ale podczas jazdy jak nie trzeba sie zatrzymywać to jedzie elegancko nie wiem teraz jak mam go ustawić posiadam zdjęcie ale nie wiem czy uda mi sie je zamieścić proszę o pomoc
    Pozdrawiam

Trzeba zrobic regulacje. Jedz do gazownika.
  • REKLAMA
  • #3 10662643
    wladca240
    Poziom 10  
    Instalacja na srube czy z krokowym?

Dodano po 3 [minuty]:

Dodano po 32 [sekundy]:

to zdjecie parownika na srube
  • #4 10662666
    ElpigazN
    wladca240 napisał:
    Instalacja na srube czy z krokowym?

Dodano po 3 [minuty]:

Na wezu pomiedzy parownikem a mikserem masz krokowy czy srube do krecenia?
  • #5 10662676
    wladca240
    Poziom 10  
    pisałem sruba jest do krecenia 10 pełnych obrotów sie wykreca jak jest na max przykrecona
  • REKLAMA
  • #6 10662693
    ElpigazN
    wladca240 napisał:
    pisałem sruba jest do krecenia 10 pełnych obrotów sie wykreca jak jest na max przykrecona

Kolego jak chcesz wyregulowac gaz kiedy nie potrafisz odpowiedziec na proste pytanie. Na kazdym parowniku jest sruba. Ja sie pytam czy na wezu ktorym leci gaz od parownika do miksera masz:

srube - http://www.drypa.pl/produkt20_REGULATORY_GAZU...egulacja_dawki_gazu_metalowa_19mm___19mm.html

czy krokowy - http://www.drypa.pl/produkt1747_REGULATORY_GA...ilnik_Krokowy_AC_STAG_L_MINI_LAMBDA19_19.html
  • REKLAMA
  • #7 10662695
    elektryku
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    To jest śruba do redukowania ilości gazu na obciążonym silniku. Odkręć ją na 1/3 i przejedz się. Regulujesz na gorącym silniku. Jak czujesz,z ę go dławi, to stajesz i odkręcasz jeszcze, jak śmierdzi gazem, to skręcasz.
  • #8 10662700
    wladca240
    Poziom 10  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic192994.html

Znalazlem na tej stronie jak ma byc wyregulowany ale troche sie roznia te parowniki i nie wiem czy ta sruba na imbus koło tej drugiej to ta sama co na tamtym 2 sruba tez na imbus

Dodano po 7 [minuty]:

widze ze trzeba pełnymi zdaniami pisac na wezu miedzy parownikiem a gaznikiem jest tylko śruba do krecenia w prawo lub w lewo ale jak nia krecilem to nie było żadnej zmiany obrotów dla tego chce sie dowiedziec jak mam ustawic parownik
  • #9 10662798
    ElpigazN
    wladca240 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic192994.html

Znalazlem na tej stronie jak ma byc wyregulowany ale troche sie roznia te parowniki i nie wiem czy ta sruba na imbus koło tej drugiej to ta sama co na tamtym 2 sruba tez na imbus

Dodano po 7 [minuty]:

widze ze trzeba pełnymi zdaniami pisac na wezu miedzy parownikiem a gaznikiem jest tylko śruba do krecenia w prawo lub w lewo ale jak nia krecilem to nie było żadnej zmiany obrotów dla tego chce sie dowiedziec jak mam ustawic parownik

Trzeba wyrazac sie jasno - napisales zdjecie parownika na srube.

Zdejmujesz waz gazowy z miksera. Podajesz napiecie na elektrozawory na wylaczonym silniku tak zeby z reduktora poszedl gaz. Krecisz sruba na reduktorze do chwili az syczenie gazu bedzie nieslyszalne. Potem dopiero regulacja sruba na wezu.
  • #10 10663711
    wladca240
    Poziom 10  
    OKk jutro tak sprubuje dzieki za pomoc
  • #11 10663892
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    ElpigazN napisał:

Zdejmujesz waz gazowy z miksera. Podajesz napiecie na elektrozawory na wylaczonym silniku tak zeby z reduktora poszedl gaz. Krecisz sruba na reduktorze do chwili az syczenie gazu bedzie nieslyszalne. Potem dopiero regulacja sruba na wezu.

Trzeba by jeszcze do tej regulacji zakręcić obejście.
  • #12 10664709
    ElpigazN
    gondoljerzy napisał:
    ElpigazN napisał:

Trzeba by jeszcze do tej regulacji zakręcić obejście.

Tak, dokladnie.
  • #13 10671935
    wladca240
    Poziom 10  
    Ustawiłem ten parownik chodzi bardzo dobrze na nim i ma wolne obroty dziekuje wszystkim za pomoc pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił parownik w samochodzie Golf III 1.8, co spowodowało problemy z wolnymi obrotami na gazie. W odpowiedziach zasugerowano, aby udał się do gazownika w celu regulacji. Dyskutanci pytali o typ instalacji (śruba czy krokowy) oraz podawali instrukcje dotyczące regulacji. Wskazano, że należy odkręcić śrubę na reduktorze gazu, aby zredukować ilość gazu na obciążonym silniku, a także sprawdzić, czy nie ma syczenia gazu. Po kilku próbach użytkownik zdołał ustawić parownik, co poprawiło działanie silnika na wolnych obrotach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA