logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik Whirlpool AKZ 201/IX - będzie działał samodzielnie?

goldfinger 11 Mar 2012 18:26 4301 8
REKLAMA
  • #1 10663944
    goldfinger
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam, posiadam zestaw:
    Piekarnik Whirlpool AKZ 201/IX + płyta ceramiczna AKR 105, wszystko ziała dobrze ale płyta jest ceramiczna, rozgrzewa się szybko i dłuuuugo stygnie, chciałbym wymienić płytę na indukcyjną z własnym sterowaniem ale nie wiem czy sam piekarnik bez płyty będzie działał? Sterowanie płytą i piekarnikiem jest przy piekarniku. Zastanawiam się z żoną nad wymianą płyty ze względu na oszczędność energii.
    Wiem wiem.... odłącz płytę i sprawdź.... nie sztuka to zrobić, ale boję się że coś może wysiąść.
    Z góry dzięks.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10664000
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2642
    Płyta AKR 105 ma swoją elektronikę. Musi być włączona wtyczka zasilania (5V) i komunikacji między modułami (wtyczka z 3 przewodami, wkładana za pokrętłami sterowania płytą) , bo inaczej piekarnik pokaże błąd (błąd komunikacji).
    Druga wtyczka z 4 przewodami (dwie fazy i dwa zera) nie musi być podpinana do piekarnia.
  • #3 10664015
    goldfinger
    Poziom 11  
    Więc pozostaje wymiana całości? czy jakoś da się to obejść?

edit:może można wymontować elektronikę z płyty żeby ja "podpiąć" i oszukać piekarnik? nie zależy mi na płycie - i tak jest nic nie warta bez sterowania.
  • REKLAMA
  • #4 10682932
    goldfinger
    Poziom 11  
    ......nic więcej w tym temacie ? da się to jakoś oszukać?
  • #5 11681857
    goldfinger
    Poziom 11  
    Szanowni Koledzy/Koleżanki, mam znowu problem
    Piekarnik ma chyba jakiś błąd - objawia się to samoczynnym włączaniem piekarnika raz włacza się oświetlenie wewnątrz i grzeje, innym razem na wyświetlaczu pojawia się "3" i włącza się grzanie, kolejnym "- - - -" i też zaczyna grzać....
    Czy istnieje możliwość takiego rozwiązania aby piekarnik był odłączony od zasilania (tym samym nie włączał się bez kontroli) a można było korzystać normalnie z płyty?
    Jakiś włącznik zastosować?
    Szukam takiego rozwiązania bo na razie nie stać mnie na nowy zestaw.
    ... a może można dokupić moduł do piekarnika?
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #6 11681898
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Problem może leżeć po stronie wybieraka jak i/lub modułu głównego.
    Ciężko coś zarazić. Można spróbować rozebrać wybierak/i wymyć i poskładać, ale nigdy takiego czegoś nie robiłem i nie wiem czy to pomoże.
  • #7 11682274
    goldfinger
    Poziom 11  
    Dzięki, po świętach się do tego przymierzę, jakieś wskazówki?
    ...a z tym odłączeniem piekarnika z jednoczesnym pozostawieniem działającej płyty ...dało by się to jakoś załatwić? Zestaw podłączony jest do 3 faz.
  • REKLAMA
  • #8 11683132
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Nie, bo płyta sterowana z piekarnika.
  • #9 11737009
    goldfinger
    Poziom 11  
    Bardzo dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada piekarnik Whirlpool AKZ 201/IX oraz płytę ceramiczną AKR 105. Zastanawia się, czy piekarnik będzie działał samodzielnie po wymianie płyty na indukcyjną, ponieważ obecna płyta długo się nagrzewa i stygnie. Odpowiedzi wskazują, że płyta AKR 105 ma swoją elektronikę, która jest niezbędna do komunikacji z piekarnikiem. Bez podłączenia odpowiednich wtyczek, piekarnik może wyświetlać błędy komunikacji. Użytkownik rozważa możliwość wymiany całego zestawu lub modyfikacji, aby piekarnik działał niezależnie, jednak nie znaleziono skutecznego rozwiązania. Dodatkowo, pojawił się problem z samoczynnym włączaniem piekarnika, co rodzi obawy o bezpieczeństwo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA