logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Ariston LVZ 670 DUO - migające ledy 5 i 6, sygnały dźwiękowe, co robić?

ronin69 11 Mar 2012 18:48 3577 7
REKLAMA
  • #1 10664077
    ronin69
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam.

Mam pytanie ad zmywarki LVZ 670 DUO Aristona.
    Po włączeniu (power) zmywarki mrugają dwie czerwone ledy nr 5 i 6 (sól, i tabletka). Pomimo tego że sól i tabletka są podane.
    Po włączeniu przyciskiem start.
    Zmywarka pobiera wodę.
    Napełnia zbiorniczek od soli, woda wlewa się do zbiorniczka z boku z wiatraczkiem (wiatraczek się obraca) zbiorniczek z boku się napełnia przelewa się woda do środka zmywarki, (tej wody jest trochę, nie zalewa całego zbiorniczka odpływowego od pompy w zmywarce) woda się wyłącza.
    Następują wtedy cztery sygnały dźwiękowe.
    Załącza się pompa wypompowuje wodę.
    Mrugają ledy zielone nr 2 i 3.
    Zmywarka kończy pracę.

Czy ktoś może to zdiagnozować.
    Przeczyściłem układ tzn, sprawdziłem filterek węża doprowadzającego wodę, wyczyściłem z kamienia boczny zbiorniczek z wiatraczkiem (było tam trochę tego kamienia), wyczyściłem w środku filtry odpływów.
    Sprawdziłem działanie wyłącznika zalewowego (przy podniesieniu steropianu daje krótki sygnał dźwiękowy przy drugim podniesieniu daje dłuższy sygnał (nie wiem co to oznacza?)( czy można go opiąć podczas testów?)
    Gdzie szukać przyczyny?
    Co to za błędy? Proszę o poradę jestem bezradny.

pozdr.
    ronin69
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10664166
    ronin69
    Poziom 10  
    Tak nabłyszczacz mam wlany.

Dodano po 2 [minuty]:

Z tego co wiem (tak jest napisane w instrukcji) to brak nabłyszczacza czy tabletki jest sygnalizowanych przez ciągłe świecenie czerwonych led nr 5 i 6 (nabłyszczacz, i tabletka).
    W tym przypadku one mrugają.
  • #4 10664256
    Marcinoik
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    a moze za mało masz nabłyszczacza ja tez mam zmywarke i jak dolałem porządnie to znikło.

Dodano po 4 [minuty]:

Prawdopodobnie zmywarka posiada problem z czujnikiem nabłyszczacza ,lub wskazuje jego brak ,tak dla celów testowych proponował bym opróżnić komorę z nabłyszczacza i zobaczyć
  • REKLAMA
  • #5 10664492
    TomekCarlos
    Poziom 26  
    Ocena: 585
    Pojemnik z wiatraczkiem powiadasz? :) To może wiatraczek uszkodzony (czyt. przepływomierz) i zmywarka nie kontroluje ilości pobranej wody.
  • #6 10665200
    ronin69
    Poziom 10  
    ad. Marcinoik
    Jak pisałem wcześniej brak nabłyszczacza sygnalizowany jest wg. inst. ciągłym świeceniem ledy, a w tym przypadku one mrugają.
    Poza tym awaria nastąpiła przy pustej komorze nabłyszczacza, dolałem tam płynu w trakcie testów, nabłyszczacza nalałem do pełna.

ad. TomekCarlos tak wiem, że to jest chyba przepływomierz impulsowy, gdzie każdy obrót wiatraczka powoduje wysłanie impulsu, na podstawie ilości tych impulsów obliczana jest ilość wody jaką zmywarka ma pobrać (dzięki temu przy różnym ciśnieniu w sieci zmywarka pobiera zawsze tą samą ilość wody).

Tak ale czy jeśli on by był niesprawny (nie daje impulsu) to zmywarka nalewała by wodę w nieskończoność (przelewała by ją)? A tu tej wody jest mało (zastanawiam się czy to normalne że jest jej tak mało) nie zalewa całego zbiorniczka odpływowego od pompy w zmywarce.

Z drugiej strony jeśli przepływomierz (daje za dużo impulsów) to chyba program poszedł by dalej ale zmywarka nie miała by wody.
    A tutaj włącza pompę i ją zrzuca.

Zastanawiałem się nad tym czujnikiem zalewania.
    Czemu pierwsze jego załączenie daje krótki sygnał dźwiękowy, drugie załączenie daje długi sygnał, następne daje znowu krótki później długi itd.. czemu tak jest?

Czy podczas napełniania jeśli włączymy ten czujnik zalania to powinna zmywarka od razu, przestać pobierać wodę i włączyć pompę zrzucania?
    U mnie się tak nie dzieje, pomimo załączenia ciągle pobiera wodę, później przestaje i jest tak jak opisałem w pierwszym poście. ( czy ten czujnik działa zalewania działa na rozwarcie czy na zwarcie?)
  • REKLAMA
  • #7 10665367
    adaMus 100
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Witam prawdopodobnie masz uszkodzony przepływomierz, jeżeli masz cztery zielone kontrolki i migają druga i trzecia od lewej . Przepływomierz nie wysyła impulsów do modułu i ten wywala błąd.Gdyby udało ci się wyciągnąć płytkę to zobaczysz szklaną rurkę w której są dwie blaszki ,stykają się one pod wpływem pola magnetycznego (obracający się w turbince magnes).
  • #8 10666508
    ronin69
    Poziom 10  
    ad. adaMus 100
    ad. TomekCarlos

Spróbuję to zrobić co napisałeś powiadomię do wynikach.
    Spróbuję puścić program z wypiętym przepływomierzem zobaczę co się stanie i opisze.

Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie poprawności lub nie jego działania oczywiście poza wymianą?
    Myślę, można to zrobić podpinając na ścieżki miernik i jak będzie dawał zwarcie/przerwę podczas obrotu to jest dobry, bo to on przecież tylko robi, jeśli się mylę proszę o komentarz?

Dodano po 4 [godziny] 2 [minuty]:

Dziękuję wszystkim którzy pomagali mi przysyłając swoje sugestie.

Sprawdziłem przepływomierz, tam nie ma się co zepsuć jest tam element w szkle który przy zadziałaniu na niego magnesem zwiera styk dając zwarcie-impuls, a na piaście wiatraczka są zamontowane dwa magnesy.(które to obracając się powodują zwarcie, przerwę itd..)
    Wyciągnąłem płytkę z tym elementem przystawiłem magnes z mebla i podłączyłem do miernika następnie odstawiłem magnes- jest zmiana na mierniku znaczy działa.

Ale idąc za waszą sugestią uczepiłem się tego elementu, plastikowego z kanałami w którym zamontowany jest wiatraczek, wiatraczek się obraca jest ok.

Wcześniej go przepłukałem plastik gdzie zamontowany jest przepływomierz i wyleciało tam sporo kamienia, więc nie brałem go już pod uwagę a to był błąd.

Dmuchając w rurkę doprowadzającą wodę do przepływomierza, wiatraczek na początku się obracał a później przestawał, a po kilku wdechach wzrastało ciśnienie, przyjrzałem się temu elementowi plastikowemu z kanałami bliżej, wyglądało że wszystkie kanału są drożne ale na górze tego elementu jest taka niebieska półkolista wstawka i tam dosłownie w kanaliku wielkości główki od szpilki zalegał kamień nie widziałem czy ten kanalik jest do czegoś potrzebny ale wlałem tam octu i poczekałem 4 godzinki po tym czasie zator został usunięty. Dmucham w wężyk doprowadzający wodę do przepływomierza wiatraczek obraca się a ciśnienie nie wzrasta.
    Podłączam wszystko zmywarka działa.

Wniosek - dość śmieszny i wydaje mi się, że tak nie powinno być ale konstruktorzy tak to wymyślili i Aristona LVZ 670 jest w stanie powalić kamyczek wielkości główki od szpilki.
    Wytężajcie wzrok !!!

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, na razie działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Ariston LVZ 670 DUO zgłasza problem z migającymi diodami LED nr 5 i 6, które wskazują na brak soli i tabletki, mimo że są one podane. Po uruchomieniu zmywarka pobiera wodę, napełnia zbiornik soli, a następnie uruchamia pompę wypompowującą wodę, co kończy cykl pracy. Użytkownik sprawdził filtry, układ doprowadzający wodę oraz działanie wyłącznika zalewowego. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny problemu, takie jak uszkodzony czujnik nabłyszczacza lub przepływomierz, który może nie wysyłać impulsów do modułu. Użytkownik planuje dalsze testy, w tym sprawdzenie działania przepływomierza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA