dondu napisał:I nie wierz w powszechną opinię że 8-bitowce wymrą za kilka lat - nie wymrą, bo będą tańsze, a rynek na ceny zawsze patrzy.
No tu bym akurat polemizował - 32-bitowe uC już są tańsze od 8-bitowych.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamdondu napisał:I nie wierz w powszechną opinię że 8-bitowce wymrą za kilka lat - nie wymrą, bo będą tańsze, a rynek na ceny zawsze patrzy.
BlueDraco napisał:dondu napisał:I nie wierz w powszechną opinię że 8-bitowce wymrą za kilka lat - nie wymrą, bo będą tańsze, a rynek na ceny zawsze patrzy.
No tu bym akurat polemizował - 32-bitowe uC już są tańsze od 8-bitowych.
BlueDraco napisał:Faktycznie porównywalna z 40 MHz Cortexem z 8 K Flash, 2 K RAM, 9 timerami, ADC, UARTem, SPI, I2C.
ka_3 napisał:w takim razie chyba odstawię AVR, i zacznę uczyć się ARM. Rok czasu to chyba wystarczający okres aby nauczyć się programowania ARM w takim stopniu aby dostać się na staż?
ka_3 napisał:Jak duża jest różnica pomiędzy programowaniem AVR a ARM?
dondu napisał:
... bo niedawno ktoś z ARM-owców napisał, że aby ustawić ADC w AVR wystarczą 3 rejestry, a w ARM kilkanaście - nie mogę znaleźć autora i zacytować
tmf napisał:Nie ma dobrej książki o asemblerze na AVR
tmf napisał:To może najpierw zrób coś na tym AVR. Bo bez obrazy, ale twoje pytania sugerują, że jesteś mocno początkujący. Więc zacznij obojętnie od czego, ale przede wszystkim poznaj mikrokontrolery, ich peryferia i C. Od jakiej rodziny zaczniesz ma mniejsze znaczenie.
kamilszczygie napisał:Wiem że jest tego od groma, ale chodzi mi o opinię osoby doświadczonej ...