logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział z netia spotku na dodatkowe Wag200G oraz DSL-G604T

Stoner de_Lux 13 Mar 2012 10:15 1255 8
  • #1 10670886
    Stoner de_Lux
    Poziom 9  
    Witam,
    mam problem z zasięgiem jako takim (duży dom), chcę uniknąć ciągnięcia kabli
    czy jest możliwe aby podzielić sygnał z netia spota bezprzewodowo na Linksys 200g oraz D-link dsl-g604t które wzmocnia sygnał ?
    a jeśli to możliwe to czy urządzenia (drukarka i dysk zewnętrzny) podpięte do spota będą dostępne przez dodatkowe routery
    dzięki za odpowiedzi
  • #2 10671443
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Stoner de_Lux napisał:
    czy jest możliwe aby podzielić sygnał z netia spota bezprzewodowo na Linksys 200g oraz D-link dsl-g604t które wzmocnia sygnał ?

Na te urządzenia nie,

Potrzebujesz AP-eków (access pointów) z trybem Client.
    Np Wa500g (ten ma tylko jeden port RJ45 ale można użyć switcha lub szukać AP-eka z wieloma portami RJ45)
  • #3 10671510
    Stoner de_Lux
    Poziom 9  
    Potrzebujesz AP-eków (access pointów) z trybem Client.
    Np Wa500g (ten ma tylko jeden port RJ45 ale można użyć switcha lub szukać AP-eka z wieloma portami RJ45)[/quote]

rozumiem że bez kabla się nie obejdzie ?
    ja nie mam możliwości połączenia tego wszystkiego po kablu :(
    no to lipa... ale dzięki
  • #4 10671528
    bogiebog
    Poziom 43  
    [netia spot] ) --fale-wifi-- ( [wa500g]==kabel===[komputer]

Sprzedaj te routery i kup co trzeba.

Tam gdzie ma odbierać sygnał WIFI, jest mocny sygnał ? jak mocny ? zainstaluj inssider-a na laptopie i wykonaj skan w miejscu odbioru i podaj wyniki.
  • #5 10671543
    Stoner de_Lux
    Poziom 9  
    tak tak ... to rozumiem tylko ze ja chciałbym się łączyć z siecią bezprzewodowo w kazdym miejscu domu,
    czyli połączenie kablem odpada
  • #6 10671547
    bogiebog
    Poziom 43  
    Łaczyć czym ? laptopem ? to wtedy nie potrzebujesz żadnych routerów, tylko netiaspot i laptop.

Wytłumacz o co chodzi bo za mało informacji podajesz.
  • #7 10671644
    Stoner de_Lux
    Poziom 9  
    a więc jest tak....
    dom... piętrowy loft, stare pomieszczenia pofabryczne ściany i stropy
    sygnał ze spota nie dociera wszędzie (myślę ze to kwestia konstrukcji budynku i tego co jest w ścianach), są miejsca gdzie sygnał po prostu nie dociera. Spot umiejscowiony jest mniej więcej w środku (przy osi pionowej domu), na górze z lewej i prawej strony sygnału brak.
    myślałem że da się zrobić tak żeby dwa dodatkowe routery ustawić na dwóch krańcach parteru, połączyć ze spotem i w ten sposób uzyska się zasięg na całości piętra.
    wykombinowałem że jeśli połączyć dwa routery ze spotem to problem będzie można rozwiązać i będzie można się połączyć z każdego miejsca domu bez używania kabli co jest dla mnie istotne.
    może to trochę fanaberia ale w końcu mamy XXI wiek i kable to przeżytek ;)
  • #8 10671650
    bogiebog
    Poziom 43  
    Taki WA500g ma funkcję repeater (powtarzacz sygnału) To może pomoć coś tam ale też może działac kiepsko.

WIFI w zabudowie to loteria, dopóki nie spóbujesz nie będziesz pewny jak z pokryciem będzie. Generalnie jedna ściana OK, dwie może, trzy raczej nie. Sufit na pewno więcej niż jedna ściana (zbrojenie dodatkowo)
  • #9 10671667
    Stoner de_Lux
    Poziom 9  
    dzięki, czy li raczej z kablem trzeba coś pokombinować ..... tylko którędy go poprowadzić ..... ;)
    pozdrawiam i bardzo dziękuję za pomoc, jak mi coś znowu do czachy wpadnie nie omieszkam zapytać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zasięgiem Wi-Fi w dużym, piętrowym domu i poszukuje sposobu na bezprzewodowe rozszerzenie sygnału z urządzenia Netia Spot na dwa dodatkowe routery: Linksys Wag200G oraz D-Link DSL-G604T. Odpowiedzi sugerują, że do efektywnego podziału sygnału potrzebne są access pointy (AP) z trybem klienta, takie jak WA500G, które mogą działać jako repeater. Użytkownik wyraża obawy dotyczące konieczności użycia kabli, co jest dla niego problematyczne, a także zwraca uwagę na trudności w uzyskaniu stabilnego sygnału przez ściany budynku. Wskazano, że Wi-Fi w zabudowie może być nieprzewidywalne, a skuteczność rozwiązań będzie zależała od konstrukcji budynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA