logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor AOC 7Glr - Brzęczenie i przegrzewanie tranzystora WN, podejrzenie trafopowielacza

Kodra 01 Mar 2003 19:51 2775 13
REKLAMA
  • #1 113196
    Kodra
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Problem jest taki, że po włączeniu monitora słychać chwilowy start, a po około 3 sekundach coś zaczyna cyklicznie brzęczeć tak jakby przetwornica nie mogła wystartować. tranzystor WN robi się bardzo gorący ale nie uszkadza się od razu. Jak wylutuje tranzystor, to jest oczywiście cisza. Zmierzyłem napięcie na kondensatorze w zasilaniu tego tranzystora i jest na nim około 320V (kondensator na napięcie znamionowe 250V). Przy założonym tranzystorze jest około 70V i pulsuje wraz z brzęczeniem przetwornicy. Podejrzewam trafopowielacz. Zmierzyłem kondensatory i są OK. Jakie powinny być napięcia na tym tranzystorze podczas prawidłowej pracy? Ewentualnie proszę o schemacik lub jego namiary. Z góry dziekuję.
    POZDRAWIAM Wszystkich.
  • REKLAMA
  • #2 349485
    Kodra
    Poziom 15  
    Witam ponownie. To juz drugi przypadek takiego monitora i dalej staram się temu sprostać. Tym razem uszkodzony tranzystor 2SC5387. Próbowałem odpalić na sztucznym obciążeniu. Włączam żarówkę w miejsce C-E a powłączeniu zasilania napięcie stopniowo ale bardzo szybko zaczyna wzrastać do ponad 280V. Dalej nie wiem bo żarówka się pali.Już nie wiem w czym mam szukać. Wymieniłem IRF , diody sprawe. Pozostałe napięcia są stabilne. Prosze o pomoc.
  • #3 349510
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    wymontuj trafopowielacz, sprawdz jeszcze raz sprawe napiecia b+
  • REKLAMA
  • #4 349781
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    do wymiany jest trafo.miałem ten sam problem,i szukałem usterki ze dwa tygodnie,wkońcu pokusiłem się o nowe trafo,i sukces-ruszył
  • #5 372188
    Kodra
    Poziom 15  
    Nie zdecydowałem się jeszcze na wymianę trafopowielacza. Sam już nie wiem gdzie szukać. Sprawdziłem gałąź napięcia B+ i wszystko zdaje sie byc dobrze. Ponownie założyłem tranzystor. Tym razem na próbę jakiś BU2527. Włączam monitor. W ciągu 2 sekund napięcie CE osiąga oczywiście bardzo dużą wartość ale w tym czasie pokazuje się WN. Odłączam zasilanie bo tranzystor oczywiście się nagrzewa. Wydaje się na pierwszy rzut oka że trafo jest OK. Może padła jakaś regulacja B+. Na bramce IRF sterowanej z kilku tranzystorów naapięcie rośnie od o,2 do przynajmniej 10 V. Czy może mieć z tym związek układ TDA 4866 - stopień sterujący odchylaniem pionowym?
  • REKLAMA
  • #6 372629
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Tranzystor w AOC tylko oryginalny 2SC5387 lub 2SC5521 inne nie chodzą zbyt długo, jeśli pojawia sie WN to trafo masz raczej dobre ale sprawdź luty na cewkach odchylania i kondensatorach impulsowych, bez tranzystora napiecie +B rośnie bo układ który je wytwarza nie dostaje z trafa feedbacku i daje napięcie na maxa, to normalny objaw ale nie radzę się zbyt długo tym bawić bo wywali ci kondensator na filtrze +B i IRFa.
  • #7 424086
    Kodra
    Poziom 15  
    Witam ponownie.Minęło trochę czasu, sprawdziłem prawie wszystko i pewnie zdecyduję się na wymianę trafopowielacza.Mam jednak problem, ponieważ tabliczka jest zamazana i nie mogę odczytać oznaczeń.Znalazłem w sieci informacje, że trafo ma oznaczenia FEA 760, 79A785F-1-A. Sprawdzałem odpowiedniki HR DIEMEN i nie ma takiego w katalogu. Proszę o jakieś namiary, gdzie mógłbym kupić taki trafopowielacz, ewentualnie jego odpowiednik HR. Dziękuję z góry.
  • REKLAMA
  • #9 424849
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    :arrow: Bogusław przestań już tym www.trafopowielacze.pl. Piszesz już któryś post z kolei z tą poradą. Pracujesz tam czy co? Bez urazy ale wszyscy widzą baner na górze strony, (nie zaśmiecajmy elektrody) :wink:
  • #10 552841
    Kodra
    Poziom 15  
    Witam ponownie.Temat już dość dawno rozpoczęty, ale tym razem chciałbym zapytać o coś innego.Na kineskopie wokół styku WN jest przytwierdzony taki pierścień , chyba z blaszki miedzianej. Od tej blaszki idzie sobie kabelek.Proszę mi podpowiedzieć gdzie on ma być podłączony. Do masy? Czy gdzieś indziej na płycie.Ewentulanie jeśliby ktoś się spotkał z podobnym monitorem to proszę o podanie mi oznacczenia punktu połączenia na płycie. Z góry dzięki.
  • #11 553027
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    do czegos co ma generowac fale dla emi
    mozesz podlaczyc do masy
    nie mozesz zostawic niepodlaczonego
  • #12 553127
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Ta blaszka ma swoje podłączenie w okolicach trafopowielacza i często (ale nie zawsze) miejsce to jest opisane jako TCO. Punkt ten łączy się z jedną z nóżek trafa poprzez 2-3 elementy, ale w tej chwili nie pamiętam dokładnie.
  • #13 556658
    Kodra
    Poziom 15  
    Podłączyłem do masy bo na płycie niestety tego punktu nie mogę namierzyć. Dziękuję Candle i Connor MacLeod za pomoc. A jednoczeńnie, gdyby się ktoś spotkał przypadkiem z takim monitorkiem to proszę o namiary. (lepiej mieć oryginalnie :) )Pozdrawiam .
  • #14 612990
    jarek 52
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    mam wlasnie taki monito na stole z podobnym uszkodzeniem. kabelek od plytki miedzianej jest podlaczony do punktu TP498 przy trafopowielaczu.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor AOC 7Glr wykazuje problem z brzęczeniem i przegrzewaniem tranzystora wysokiej napięcia (WN), prawdopodobnie z powodu uszkodzonego trafopowielacza. Po włączeniu monitora tranzystor WN (oryginalnie 2SC5387 lub 2SC5521) szybko się nagrzewa, a napięcie na kondensatorze zasilającym tranzystor przekracza jego znamionowe wartości (około 320V na kondensatorze 250V). Próby uruchomienia z zamiennikami tranzystora (np. BU2527) kończą się podobnym efektem. Pomiar napięć B+ wskazuje na poprawne wartości, co sugeruje, że problem leży w trafopowielaczu lub jego układzie sprzężenia zwrotnego. Zalecane jest sprawdzenie lutów na cewkach odchylania i kondensatorach impulsowych. Wymiana trafopowielacza rozwiązała problem u innych użytkowników, jednak identyfikacja odpowiedniego modelu jest utrudniona z powodu zamazanej tabliczki znamionowej (oznaczenia FEA 760, 79A785F-1-A). Wskazano źródła zakupu trafopowielaczy oraz podłączenie pierścienia miedzianego przy styku WN do masy, często w punkcie TP498 lub TCO w okolicy trafopowielacza. Układ TDA4866 sterujący odchylaniem pionowym może mieć wpływ na napięcia sterujące tranzystorem WN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA