logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C-330 nie odbija rozrusznik lub cały czas kręci?

A.M.D 13 Mar 2012 21:45 17615 8
REKLAMA
  • #1 10673854
    A.M.D
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam,

Nie wiem co mam zrobić ponieważ jak odpalam URSUSA to rozrusznik załapuje normalnie ale już nie "odbija" i cały czas obraca się razem z "wieńcem" kołem zamachowym. a jak URSUSA gaszę to na końcu jest takie stukanie z okolicy rozrusznika.

Miałem też przypadek ze rozrusznik cały czas kręcił pomogło zdjęcie klemy z akumulatora

Co się dzieje czary:) a tak poważnie co może być przyczyna tych dwóch usterek?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10673998
    *SSaPeRR*
    Poziom 17  
    Ocena: 162
    U mnie z rozrusznikiem w T25 były takie same hece. Przyczyną było zacinanie się tych widełek(dźwigni wyrzucającej bendix do przodu)
    Nie wiem czy w C-330 też jast przekaźnik pomiędzy stacyjką a rozrusznikiem jak w T25, bo też mi kiedyś się w nim styki zgrzały i rozrusznik kręcił po puszczeniu kluczyka w stacyjce.
  • REKLAMA
  • #3 10674022
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1848
    Najpierw sprawdź czy przypadkiem czy na cienkim przewodzie który jest przykręcony do elektromagnesu nie ma przypadkiem cały czas napięcia. Później rozbierz rozrusznik i sprawdź czy bendiks chodzi suwliwie na wirniku. Wymień przy okazji tulejki. Na końcu winny może być sam elektromagnes w środku może mieć już nadtopione styki które po krótkim kręceniu są ze sobą zespawane.
  • #4 10674064
    Jagusia06
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    na 99 proc padl elektromagnes,masz na podmianke zeby sprawdzic?
  • REKLAMA
  • #5 10674494
    ssjMalpka
    Poziom 10  
    albo po prostu przytarł się bednix ( a konkretniej wałek po którym się on porusza ) można to łatwo zresztą sprawdzić co jest przyczyną , musisz odkręcić i na "sucho" włączyć i zobaczysz co jest grane,,, ... według mnie wystarczy rozkręcić przeczyścić i można przy okazji tulejki ślizgowe posmarować towotem ( lub jak kto woli wazelina techniczna )
  • REKLAMA
  • #6 10675201
    Sokrat58
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Co to znaczy: " padł elektomagnes" skoro włącza rozrusznik? Sklejają się styki. Ładnie przeszlifować i tak jak inni radzili sprawdzić czy wszystko chodzi bez oporów. Jeżeli to się dzieje na mrozie to może dostała się woda?
  • #7 10677918
    wpsowa692
    Poziom 24  
    Ocena: 466
    Sprężyna na rdzeniu elektromagnesu jest za słaba podmień ją , albo całą kompletną "cewkę" .
    I jeszcze jedno rozrusznik R11 tzw.boszowski ma głowicę cewki zaprasowaną nierozbieralną .
  • #8 10679231
    seweryn7701
    Specjalista Maszyny Rolnicze
    Ocena: 1395
    Mimo wszystko koło zamachowe powinno nakręcic bendiks na ośke wirnika. Podłącz go wyjętego z silnika. Wydaje mi sie że w elektromagnesie nie rozłącza styków po wyłączeniu rozrusznika. Sprawdz go dokładnie wizualnie. Stan sprężyn, widełek, zobacz czy w krańcowym położeniu nie blokuje bendiksa i jeśli masz dojście do tokarki sprawdz czy wirnik jeszcze jest prosty.
  • #9 10681655
    A.M.D
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam, tak ja sugerowaliście, właśnie wróciłem z garażu - rozrusznik naprawiony nie wiem jak długo podziała ale już podaje przyczynę z elektromagnesu wychodzi taki bolec i sprężyna i do tego bolca dostała się woda i było sporo rdzy bolec nie chodził płynnie poruszał się w bardzo małym zakresie zacinał się i prawdopodobne bendix nie mógł chować się do końca w rozruszniku co powodował jego prace razem z wieńcem.

Bolec wyczyszczony i przesmarowany, rozrusznik dział dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z rozrusznikiem w ciągniku Ursus C-330, który nie odbija po uruchomieniu silnika, co powoduje jego ciągłe obracanie się. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym zacinanie się widełek bendiksa, problemy z elektromagnesem, a także możliwość, że na cienkim przewodzie do elektromagnesu może być stałe napięcie. Użytkownicy zalecili sprawdzenie stanu sprężyn, widełek oraz czyszczenie i smarowanie elementów rozrusznika. Po przeprowadzeniu naprawy, użytkownik potwierdził, że problem został rozwiązany poprzez oczyszczenie i smarowanie bolca elektromagnesu, który był zardzewiały i zacinający się.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA