witam serdecznie i pozdrawiam z nowym rokiem mam problem z tym monitorem monitor niestartuje mryga dioda i slychac takie tykanie pod obudowa czym jest to spowodowane?
Niestety monitorek się popsuł.
Użyj przycisku 'Szukaj'.
Najczęstszą przyczyna jest usterka odchylania H, a następnie zasilacza.
Bez rozkręcenia monitora i wykonania kilku pomiarów się nie obejdzie.
Po jakości pytania sugeruje serwis
witam znalazlem uszkodzony tranzystor BU2520AF zwarcie miedzy C, E czy tylko jego wymiana zalatwi problem ? rzeby nowy mi nieposzedl bo pewnie trohe kosztuje pozdrawiam
Powinno pomóc, ale musisz jeszcze sprawdzić wszystkie elementy na lini zasilającej ten tranzystor poczynając od kolektora. Dobrze jest wymienić kondensator wpięty między kolektor i masę na ok. 2kV, a także kondensatory elektrolityczne.
Dodatkowo dobrze jest poprawić luty w okoliczach odchylania H i trafopowielacza.
witam serdecznie zmienilem ten tranzystor Q704 i kondensator C 729 dioda się pali przekaznik cyknol a obrazu dalej niema morze trafopowielacz jest padniety jak to sprawdzic ?? cos mi sie wydaje rze niebedzie wart naprawy ? pozdrawiam
Sprawdź tranzystor, który steruje tym tranzystorem, który wymieniłeś. To bodajrze jakiś serii IFR lub coś w tym stylu. Zazwyczaj też lubi siadać razem z tranzystorem, którym streruje.
teraz naprawde to ja niewiem co jest grane dida sie pali przekaznik cyknie jeden raz i powraca do stanu poprzedniego brak napiecia przy Q704 tak jakby ginelo gdzies zaraz za tymi 2 wielkimi diodami zaraz za transformatorem co to moglo pasc ?? czuje rze poleci do piewnicy ! pozdrawiam serdecznie wszystkich i dzieki z gory za odpowiedz
Monitor Multiscan 15 L5032LD nie uruchamia się, miga dioda i słychać tykanie pod obudową. Najczęstszą przyczyną jest uszkodzenie układu odchylania poziomego (H) lub zasilacza. Wymiana tranzystora BU2520AF (Q704) z zwarciem między kolektorem a emiterem może pomóc, jednak konieczne jest sprawdzenie i ewentualna wymiana kondensatorów elektrolitycznych oraz kondensatora między kolektorem a masą (ok. 2kV). Zalecane jest także poprawienie lutów w okolicach odchylania H i transformatora powielacza. Brak obrazu mimo wymiany tranzystora i kondensatora może wskazywać na uszkodzenie transformatora powielacza, który należy sprawdzić. Dodatkowo należy zweryfikować impulsy sterujące na bazie tranzystora Q704 oraz obecność bezpiecznika lub rezystora bezpiecznikowego w zasilaniu. Często uszkodzeniu ulega również tranzystor sterujący Q704, prawdopodobnie z serii IFR. Problem może leżeć w elementach za dwoma dużymi diodami za transformatorem, gdzie brak napięcia wskazuje na dalsze uszkodzenia. Diagnostyka wymaga rozkręcenia monitora i pomiarów, a naprawa może być kosztowna i nieopłacalna. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.