logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hormann A445 z napędem osiowym WA 400 - otwieranie i zamykanie

morton89 14 Mar 2012 17:04 7290 2
  • #1 10676777
    morton89
    Poziom 11  
    Witam, mam taki problem, mam sterownik A445 i napęd osiowy WA 400 zamontowany poziomo, wchodzę w opcje programowania 01 (programowanie położeń krańcowych), potem przytrzymuję przycisk otwierania bramy, reakcja jest taka, że brama podnosi się ~30cm i zatrzymuje się, to samo dzieje się podczas zamykania bramy (zamyka i nagle STOP).

Na wyświetlaczu jest komunikat o błędzie 21 i 41
    -bezpiecznik jest cały bo silnik kręci
    -wykluczam trudne poruszanie bramy gdyż, na programie 02 służącym do testu, brama swobodnie otwiera się, nic jej wtedy nie zatrzymuje
    -przewód do gniazda x40 w sterowniku a445 prawidłowo podłączony do gniazda napędu WA 400
    -wszystkie krańcówki sprawdzone, są sprawne

podczas podnoszenia bramy dioda RSK (żółta) załączona czyli wszystko OK
    Dioda czerwona podczas podnoszenia się bramy nie świeci się czyli nie działa wtedy SKS, gdy brama nagle sama się zatrzyma to dioda czerwona również jest wyłączona.

Myślałem o wymianie optosensorów, wydaje mi się, że działają poprawnie, gdy przerwę barierę zaświeci się dioda czerwona.

Zresetowałem ustawienia sterownika program 99 kod 04 (ustawienia fabryczne)
    na wyświetlaczu jest litera $$U={_}^{_}$$ tzn. sterownik niezaprogramowany, dwie kreski oznaczają: nie podłączono przewodu lub podłączono nieprawidłowo (spoczynkowego na nadajniku wartości absolutnej AWG/spoczynkowego na sterowniku położenia bramy TPG) do gniazda x40

Nie posiadam dokumentacji do napędu osiowego WA 400, czy jest w nim regulacja otwierania, zamykania? może tu jest problem

Miał ktoś podobny problem?
  • #2 10677214
    VIRUS32
    Poziom 26  
    Ocena: 478
    Spróbuj zmienić przewód połączeniowy silnik-centrala ten płaski .Możesz jeszcze zdjąć silnik z bramy uruchomić go na "sucho" założyć na bramę zresetować centralkę i ponowić próbę uruchomienia , jak to nie pomoże to zerknij jaki masz numer enkodera w silniku i podaj na stronie .Możliwe że jest uszkodzony.
    I jeszcze jedno pamiętaj aby w menu 1 nie zapomnieć ustawić sposobu montażu silnika(pion lub poziom).
  • #3 10721797
    ati128
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    bad 41 z 21 na 99 % enkoder też miałem kilka takich wymian jesli na gwarancji to niech wymieniają
REKLAMA