logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autronic Mistral 2 w Peugeot 206 1.1 2004 - jak zmniejszyć spalanie LPG?

Tomeksup 15 Mar 2012 18:48 2749 1
REKLAMA
  • #1 10681547
    Tomeksup
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    Witam serdecznie. Jestem nowy na forum i moja wiedza na temat aut jest bardzo podstawowa.

Posiadam autko
    Peugeot 206
    1.1
    rok 2004

Mam w nim (chyba niestety) mało znaną instalację gazową o nazwie Autronic MIstral 2. Zamontowana została przez innego właściciela w 2004 roku.

Problem dotyczy regulacji i jej działania (instalacji).

Po kupnie auta stwierdziłem, że z instalacji ulatnia się gaz. Mój mechanik, który o instalacjach gazowych ma niewielkie pojęcie dokręcił śrubę (dużą) przy parowniku i jeden wyciek mniej. Wysłał mnie do specjalistów, bo gaz nadal było czuć. Większość gazowników po spojrzeniu pod maskę mówiło, że oni nie potrafią, nie wiedzą co to jest, nie mają sprzętu. W końcu trafiłem na kolesia (za 15 razem), który miał jakieś pojęcie o tej instalacji. Stwierdził, że bodajże brakuje wężyka od parownika do kolektora ssącego. Zrobił to.

Przy ulatniającym gazie w mieście palił ok 8,5 a na trasie 7l gazu. Po grzebaniu wzrosło to do 11 w miescie i 8,5 w trasie (regulował także). Szarpało na biegu jałowym i gasł przy ruszaniu. Teraz sam dorwałem kabel i próbuje to wyregulować przy pomocy autoregulacji i w oparciu o instrukcje regulacji wydaną przez producenta z włoch i dystrybutora instalacji z Polski.

Auto przyspiesza o wiele lepiej ale PALI 13 litrów miescie. Benzyny powinien palic 7. Czyli załóżmy ze gazu o 20% wiecej - 8,5.

Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z tą instalacją ? Może na etapie montażu coś spaprano?
  • REKLAMA
  • #2 15568416
    tweter
    Poziom 1  
    Też mam tą instalacje. Mało kto to serwisuje teraz niestety.Z tego co się orientuje dobrze by było wyregulować ją "na sondę lambda". Czyli masz jakiś drugi w miare prosty tester diagnostyczny samochodowy, podpinasz się do złącza OBD w aucie i obserwujesz przebiegi z sondy .Ustawiasz czasy wtrysku gazu też pod obciążeniem silnika aby być w miarę blisko mieszanki stechiometrycznej(tak aby regulacja lambda przebiegała podobnie jak wtedy gdy auto jest na benzynie) czyli podobne przebiegi z sondy.
REKLAMA