logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minimalna liczba uziomów w instalacji odgromowej - przepisy i normy

MrMazi 16 Mar 2012 13:49 8408 14
REKLAMA
  • #1 10684621
    MrMazi
    Poziom 16  
    Ocena: 69
    Witam wszystkich.
    Robiłem pomiar rezystancji uziomów odgromowych u klienta. Jest 5 uziomów.
    Rezystancje 4 z nich wynoszą około 8 Ω.
    Przy współczynniku korekcyjnym 2,2, jestem już blisko wymaganej rezystancji 20 Ω.
    Piąty uziom ma ponad 100 Ω, czyli go już nie ma. Po zgłoszeniu problemu usłyszałem, żeby w ogóle go zlikwidować, że tyle uziomów być nie musi.
    Pomóżcie mi jakimś aktem prawnym w tej sprawie. Czy jest gdzieś minimalna liczba uziomów? Czy uziom musi być na każdym rogu? Ten, z którym są problemy jest na rogu budynku. Tak jak wszystkie pozostałe.

I jeszcze jeden problem, który kiedyś tu już był omawiany ale wnisków konkretnych nie było.
    Czy wystarczy zbadać ciągłość przewodu odprowadzającego (OK /NOK) czy jest konkretna wymagana wartośc.
    W książce "Wytyczne-Pomiary w elektroenergetyce do 1kV"
    jest zapis o 5 Ω.
  • REKLAMA
  • #2 10685052
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    Minimalna ilość uziomów u jakiego klienta?
    Budka na lody, czy jakiś ważniejszy klient?
    Patrz do norm związanych z instalacją odgromową. A nie kieruj się podręcznikiem. W wielu podręcznikach podawane są informacje niepełne. Miałem z tego powodu małe problemy.

MrMazi napisał:
    Po zgłoszeniu problemu usłyszałem, żeby w ogóle go zlikwidować, że tyle uziomów być nie musi.

Nie właściciel i zarządca decyduje o ilości uziomów, ale projektant który je zaprojektował.
    Co znaczy zlikwidować? Podpisałeś umowę na remont, czy na kontrolę stanu technicznego instalacji?
  • REKLAMA
  • #3 10686510
    MrMazi
    Poziom 16  
    Mówiąc szczerze. Klientem jest prezes firmy, w której pracuję. Miałem zrobić pomiary. A jak wyszły jak wyszły, to chce teraz uziom zlikwidować. I nową metrykę urządzenia piorunochronnego zrobić z 4, a nie 5 uziomami.
    Wiem, że to jest złe rozwiązanie. Chcę tylko jakiś papier , żeby go przekonać, że uziom trzeba zrobić, a nie wymazać z historii.
    Budynek to zakład produkcyjny. Pracuje około 30 osób.
  • #4 10686577
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 10687378
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    MrMazi napisał:
    Mówiąc szczerze. Klientem jest prezes firmy, w której pracuję.

Cytat:
    Szef ma zawsze rację

Szef ma zawsze rację !
    Jeśli szef nie ma racji - patrz punkt 1
    Szef nie śpi - szef odpoczywa.
    Szef nie je - szef regeneruje siły.
    Szef nie pije - szef degustuje.
    Szef nie flirtuje - szef szkoli personel.
    Kto przychodzi do szefa ze swoimi przekonaniami - wychodzi z przekonaniami szefa.
    Kto ma przekonania szefa - robi karierę.
    Szanuj szefa swego - możesz mieć gorszego.
    Szef nie wrzeszczy - szef dobitnie wyraża swoje poglądy.
    Szef nie drapie się po głowie - szef rozważa decyzje.
    Szef nie zapomina - szef nie zaśmieca pamięci zbędnymi informacjami.
    Szef nie myli się - szef podejmuje ryzyko.
    Szef nie krzywi się - szef uśmiecha się bez entuzjazmu.
    Szef nie jest tchórzem - szef postępuje roztropnie.
    Szef nie jest nieukiem - szef przedkłada twórczą praktykę nad bezpłodną teorię.
    Szef nie bierze łapówek - szef przyjmuje dowody wdzięczności.
    Szef nie lubi plotek - szef uważnie wysłuchuje opinii pracowników.
    Szef nie ględzi - szef dzieli się swoimi refleksjami.
    Szef nie kłamie - szef jest dyplomatą.
    Szef nie powoduje wypadków drogowych - szef ma kierowcę.
    Szef nie jest uparty - szef jest konsekwentny.
    Szef nie znosi wazeliniarzy - szef premiuje pracowników lojalnych.
    Szef nie toleruje sitw - szef szanuje zgrane zespoły.
    Szef nie zdradza swojej żony - szef wyjeżdża w delegacje.
    Szef się nie spóźnia - szefa zatrzymują ważne sprawy.
    Jeśli chcesz żyć i pracować w spokoju - nie wyprzedzaj szefa w rozwoju.

W większości przypadków szef to zarozumiały ignorant, który uważa, że się na wszystkim zna.
    Jeśli możesz to zmień zakład pracy.

MrMazi napisał:
    Chcę tylko jakiś papier , żeby go przekonać, że uziom trzeba zrobić, a nie wymazać z historii.
    Budynek to zakład produkcyjny. Pracuje około 30 osób.

Tu masz te papiery. Do wyboru do koloru
    Prawo budowlane:

Cytat:

Rozdział 6
    Utrzymanie obiektów budowlanych
    Art. 61.
    Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany:
    1) utrzymywać i użytkować obiekt zgodnie z zasadami, o których mowa w art. 5
    ust. 2;
    2) zapewnić, dochowując należytej staranności, bezpieczne użytkowanie obiektu
    w razie wystąpienia czynników zewnętrznych odziaływujących na obiekt,
    związanych z działaniem człowieka lub sił natury, takich jak: wyładowania
    atmosferyczne, wstrząsy sejsmiczne, silne wiatry, intensywne opady atmosferyczne,
    osuwiska ziemi, zjawiska lodowe na rzekach i morzu oraz jeziorach i
    zbiornikach wodnych, pożary lub powodzie, w wyniku których następuje
    uszkodzenie obiektu budowlanego lub bezpośrednie zagrożenie takim uszkodzeniem,
    mogące spowodować zagrożenie życia lub zdrowia ludzi, bezpieczeństwa
    mienia lub środowiska.

i dalsze artykuły.

Jak nie wystarczy to odnajdź mu projekt tej instalacji odgromowej. Też jest ważnym dokumentem, wynikającym z Art 63. prawa budowlanego.
    Coś mi się wydaje że twój szef chce zaoszczędzić na remoncie.
    Jeśli byś się czasem zgodził na usunięcie to weź od niego polecenia na piśmie i przechowuj u siebie w domu.
    Wtedy się nie wyprze, gdyby doszło do jakiegoś pożaru.
  • #6 10694223
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Tak jak kolega pisał - dotrzeć do projektu.
    Minimalna ilość przewodów odprowadzających wynosi 2. Musisz wiedzieć jakiego rodzaju jest to budynek, jeżeli należy do obiektów chronionych IV stopnia, zwody poziome powinny tworzyć siatkę, gdzie jej "oczko" nie powinno przekraczać 20metrów, jeżeli więc budynek byłby kwadratem 20/20m - 4 przewody odprowadzające będą wystarczające.
    Pzdr

jeszcze jedna rzecz - jeżeli zlikwidujesz połączenie między złączem kontrolnym a uziomem, przewód odprowadzający także powinien zostać zdemontowany w tym pionie.
  • #7 10700304
    MrMazi
    Poziom 16  
    Widzę po innych tematach :), że ten wątek jeszcze żyje.
    Przestałem w niego ingerować po poradach o zwolnieniu oraz o piśmie do szefa.
    Przecież on nie jest samobójcą. Nie podpiszę pisma, w którym sam się podstawi. To mnie wysłał na kurs i egzaminy bym to ja podpisywał.

Budynek posiada metrykę instalacji piorunochronnej. Padła propozycja bym ją zrobił od nowa. Zamiast 5 uziomów narysował 4.
    Budynek kształtem przypomina literę L. Uziomy i przewody odprowadzające na każdym zewnętrznym narożniku.
    Dłuższy bok ma 40 metrów. Krótszy 25.
    Nie chcę likwidować tego uziomu, tym bardziej, że pozostałe wyszły bez rewelacji.
  • #8 10700349
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    MrMazi napisał:

Budynek kształtem przypomina literę L. Uziomy i przewody odprowadzające na każdym zewnętrznym narożniku.
    Dłuższy bok ma 40 metrów. Krótszy 25.
    Nie chcę likwidować tego uziomu, tym bardziej, że pozostałe wyszły bez rewelacji.

Weź to narysuj, bo zaczynam podejrzewać, że te 5 sztuk to też jest za mało.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 10700725
    Miniax
    Specjalista elektryk
    Ocena: 290
    W miarę możliwości uziom powinien być jeden i to najlepiej połączony z uziemieniem budynku. Jeżeli takiej możliwości nie ma, to każdy przewód odprowadzający musi mieć swój uziom o odpowiedniej rezystancji (wartość zależna od rezystywności gruntu) i nie ma znaczenia czy tych uziomów będzie 10, 20, czy np. jeden uziom będzie obejmował dwa przewody odprowadzające, a pozostałe będą miały osobne uziomy.
    W związku z tym bardziej poprawnym pytaniem byłoby: "Minimalna ilość przewodów odprowadzających".

Co do uziomów, to ogólnie nie ma znaczenia, czy będzie to uziom pionowy, czy poziomy, ale ogólnie lepsze są uziomy poziome, ze względu na większą powierzchnię.
  • Pomocny post
    #10 10700868
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1501
    Przewody odprowadzające powinny być tak rozmieszczane wokół obrysu, aby średnia odległość między nimi nie była większa niż:
    Poziom ochrony I- odległość 10m.
    Poziom ochrony II- odległość 15m.
    Poziom ochrony III- odległość 20m.
    Poziom ochrony IV- odległość 25m.
    W każdym przypadku niezbędne są przynajmniej dwa przewody odprowadzające. Preferuje się jednakową odległość między przewodami odprowadzającymi wokół obwodu. Jeżeli jest to możliwe, to przewód odprowadzający powinien być usytuowany w pobliżu każdego narożnika obiektu.
    Dla odprowadzenia do ziemi prądu piorunowego bez powodowania groźnych przepięć, bardziej istotne są wymiary i ukształtowanie układu uziomowego niż znamionowa wartość jego rezystancji. Jednakże zalecana jest mała wartość rezystancji uziemienia.
  • #11 10701889
    MrMazi
    Poziom 16  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Jutro wrzucę zarys budynku.
  • #12 10704290
    MrMazi
    Poziom 16  
    Tutaj obrys budynku wraz z uziomami.

https://obrazki.elektroda.pl/1701698600_1332350126.jpg

Trochę go wczoraj przewymiarowałem.
    Na pierwszy rzut oka widać, że by się jeszcze jeden uziom przydał, a nie likwidować.
    Likwidacja tej jednej sztuki, zostawi pół budynku bez przewodów odprowadzających.
  • REKLAMA
  • #13 10704528
    mar_cik
    Specjalista elektryk
    Ocena: 155
    MrMazi napisał:
    Tutaj obrys budynku wraz z uziomami.

https://obrazki.elektroda.pl/1701698600_1332350126.jpg

Trochę go wczoraj przewymiarowałem.
    Na pierwszy rzut oka widać, że by się jeszcze jeden uziom przydał, a nie likwidować.
    Likwidacja tej jednej sztuki, zostawi pół budynku bez przewodów odprowadzających.

I słusznie rozumujesz. Nawet przy sprawnym uziomie "1" odległość między przewodami odprowadzającymi "1" i "5" jest za duża i instalacja na dobrą sprawę nie spełnia wymogów żadnych norm, także tych już wycofanych.
  • #14 10705634
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Kolego, porozmawiaj z szefem, być może wystarczy dobicie jednego pilonu koszt koło 100zł+ Twoja praca, a będziesz miał czyste sumienie, i szef będzie zadowolony :)
    Pzdr
  • #15 10705919
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Witam.

Według obliczeń ta ilość uziomów powinna być w liczbie 5, nie mniej.
    Źródło - p. 2.2.1 według PN-86/E-05003/02, natomiast według p. 3.5.3 arkusza 01 w przypadku nie stosowania przewodów odprowadzajacych na jednej ze ścian obiektu zgodnie z 3.5.2.2 minimalna liczba przewodów powinna być ustalona w zależności od długości obwodu obiektu zmniejszonego o długość boku, na którym przewody odprowadzajace są instalowane.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię minimalnej liczby uziomów w instalacji odgromowej. Użytkownik zgłosił problem z pięcioma uziomami, z których cztery miały rezystancję około 8 Ω, a piąty przekraczał 100 Ω. Klient, prezes firmy, zasugerował likwidację jednego uziomu, co budziło obawy autora o bezpieczeństwo instalacji. Uczestnicy dyskusji wskazali na konieczność odniesienia się do norm budowlanych oraz projektowych, podkreślając, że minimalna liczba przewodów odprowadzających powinna wynosić co najmniej dwa, a w przypadku obiektów chronionych IV stopnia, zaleca się ich większą liczbę. Wskazano również na znaczenie zachowania odpowiedniej odległości między przewodami odprowadzającymi oraz na konieczność posiadania dokumentacji projektowej instalacji odgromowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA