logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 1300 - migająca żółta dioda po teście silnika, co sprawdzić?

vonzembol 17 Mar 2012 19:25 4778 12
REKLAMA
  • #1 10689064
    vonzembol
    Poziom 10  
    Witam,
    zakładam nowy temat, ponieważ żadne z rozwiązań które znalazłem w kwestii migającej żółtej kontrolki na forum nie działa w moim przypadku.
    Przejrzałem już masę forów, przeczytałem prawie cały internet, ale nadal nie mam jasnej diagnozy, dlatego proszę o pomoc.

Fakty: drukarka po uruchomieniu przeprowadza test silnika, wszystko kręci się jak należy, po sekwencji migających na zmianę diod zaczyna migać pomarańczowa. Po otwarciu i zamknięciu klapy na czas rozruchu zapala się dioda gotowości, a gdy silnik się zatrzymuje znowu pojawia się żółte miganie. Pech, że akurat tebn kod błędu może oznaczać bardzo wiele różnych rzeczy. Zacięcia papieru na pewno nie ma - rozebrałem ją całą, aż do dna i gruntownie wyczyściłem, wiec mam pewność.

-czujniki obudowy oszukane
    -wszystkie czujniki optyczne (łącznie z tymi pod podajnikiem) wyczyszczone z kurzu, działanie ramion sprawdzone
    -drukarka sprawdzona na trzech różnych kasetach, za każdym razem z tym samym efektem, testowana w różnych pozycjach, wielokrotnie otwierana i zamykana
    -styki kasety wyczyszczone a ich ustawienie względem tonera sprawdzone

Co dziwne, drukarka nie wykonuje engine testu po naciśnięciu przycisku na ECU.

Nie wiem co dalej. Sprawdzać elektrycznie wszystkie czujniki? Wymieniać ECU albo formater? Nie chciałby w ciemno inwestować w tą drukarkę.

Będę wdzięczny za radę. Ta drukarka weszła mi na ambicję! Grzebię w niej już dwa dni...
  • REKLAMA
  • #3 10689881
    vonzembol
    Poziom 10  
    Od tego zacząłem. Niestety te wskazówki donikąd nie prowadzą.
  • #4 10689959
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Dokładnie nie pamiętam jaka jest kombinacja ledów? Z tego co pamiętam to led żółty jest do góry a pomarańczowy na dole?
  • REKLAMA
  • #5 10690616
    vonzembol
    Poziom 10  
    Chodzi o dolną, lewą diodę, tą, która teoretycznie informuje o zacięciu papieru lub otwarciu drukarki.
  • REKLAMA
  • #6 10692890
    pitbaw
    Poziom 21  
    Ocena: 46
    A co się stanie gdy naciśniesz i będziesz trzymał przycisk na drukarce w momencie gdy mruga ta pomarańczowa dioda? Powiedz jakie diody wtedy świecą a jakie mrugają.
  • REKLAMA
  • #7 10692948
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Miałem ostatnio podobny problem i też się trochę pobawiłem, więć może coś podpowiem. Jedną z przyczyn może być nie wykrywanie przez drukarkę kasety. Nie jest to wina kasety tylko drukarki. Sprawdź czy jak zamykasz klapę to wysuwa się z lewej napęd kasety, jeżeli nie to może być problem z cięgnem od klapy, sprężyną lub bolcem masowym w środku wusuwającego się mechanizmu. Jest to kawałek pręta z jakby klinem, jednak można go włożyć inaczej i wtedy blokuje wysuwanie się mechanizmu napędzającego kasetę, a tym samym uniemożliwie wykrycie kasety przez drukarkę. Moja rada sprawdź czy wysuwa się mechanizm, jeżeli nie to sprawdź dlaczego.
    pozdrawiam horse
  • #8 10692966
    vonzembol
    Poziom 10  
    @pitbaw: Nic się nie zmienia.
    Kombinacja światełek zmienia się tylko przy fatal errorach.
    Po prostu nadal miga żółta/pomarańczowa dioda.

@Horse: to sprawdzałem już niestety, bolec chodzi gładko i wysuwa się przy zamknięciu drzwiczek, wałek optyczny kręci się w czasie inicjalizacji (sprawdziłem wyjmując fuser).

Dzięki za odzew! Niestety sprawa nadal nie ma rozwiązania.
  • #9 10697154
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 123
    horse667 napisał:
    Sprawdź czy jak zamykasz klapę to wysuwa się z lewej napęd kasety

To jest rozwiązanie twojego problemu, bolec masowy się porusza ale koło zębate napędzające bęben nie dochodzi do końca.Zdejmij obudowę i zauważ że po zamknięciu pokrywy tonera koło napędu nie wchodzi do końca tylko "odskakuje". Należy porządnie wyczyścić i nasmarować napęd.
  • #10 11089870
    pkolacz
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Właśnie spotkałem się z takim samym przypadkiem.
    Ogólnie chodzi o nie rozpoznawanie toneru przez drukarkę.
    Po umieszczeniu tonera w drukarce i zamknięciu klapy zapala się zielony LED i słychać pracę silnika. Jeśli wszystko jest OK to silnik się zatrzymuje i kolor zielony pozostaje bez zmian.
    W tym czasie drukarka musi wykryć zasobnik z tonerem. Jeśli mu się nie uda zapala się LED pomarańczowy.
    Teraz pytanie: jak rozpoznaje, że zasobnik jest?
    Postaram się to opisać.
    Do demonstracji najlepsza byłaby rozkręcona (bez obudowy) sprawna drukarka. Otóż, zasobnik posiada z boku (z prawej strony) plastikowe gniazdo, za pomocą którego jest podpinany do napędu. Dzięki temu połączeniu jest napędzany.
    Wygląda on mniej więcej tak: trójkątny z stykiem w środku. Ale uwaga, jego boki nie są równe. Są częścią kawałka śruby (gwintu) zakończoną zatrzaskiem.
    Gdy zamkniemy obudowę włącza się silnik, ale obraca w drugą stronę. Ten obrót ma na celu zespolenie napędu z zasobnikiem.
    Jeśli mamy zdjętą obudowę, to możemy zobaczyć największe (średnica) koło zębate. Oprócz ruchu obrotowego koło te wykonuje też ruch w osi poziomej. Przybliża się i oddala od metalowego korpusu drukarki. Oddala się gdy otwieramy przednią klapę. Napęd wtedy "puszcza" zasobnik pozwalając mu wyjechać na zewnątrz. Ruch odwrotny (przybliżanie do metalowej obudowy) odbywa się w czasie pracy silnia po zamknięciu przedniej klapy.
    W środku tego koła jest ruchomy metalowy trzpień dociskany do środka za pomocą sprężynki.
    Gdy toner jest prawidłowo "chwycony" przez napęd, zostaje zamknięty obwód elektryczny właśnie przez ten trzpień do masy.
    Tak to działa jak jest OK.
    Możliwe problemy:
    Zablokowany trzpień - nie przesuwał się. Raz się spotkałem. Trzpień ma z jednej strony frez. Był obrócony lub źle wsadzony przy montażu.
    Brak sprężyny. Ewidentny błąd poprzedniego technika (może to byłem ja ? ;) ).
    I ostatni powód. Z dzisiaj - znalazłem rozwiązanie i napisałem ten post.
    Otóż mimo wsadzenia tonera i zamknięcia klapy zasobnik nie był podłączany do napędu. Inaczej mówiąc, opisywane duże koło zębate nie chciało się "przytulić" do drukarki. Powodem była mała masa zasobnika z tonerem. Nie kładł się w sposób całkowity w swoim łożu. Pewnie wymiana na nowy toner sprawę by załatwiło, ale takowego było brak a drukować trzeba :D
    Rozwiązanie: przylepiłem taśmą kawałek płaskownika. Pierwotnie był to klucz 13 :D
  • #11 21501803
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Witam

Mam dokładne ten sam problem - migająca pomarańczowa dioda.
    Drukarka po starcie kręci silnikiem, zatrzymuje się i miga pomarańczowa dioda. Nie reaguje na przycisk testu silnika. Koło napędzające toner pracuje prawidłowo, przysuwa się i odsuwa jak należy. Metalowy trzpień przekazujący masę OK. Czujniki OK. Lustro w LSU wiruje. Wszystkie taśmy i kable sprawdzone. Wkładałem kilka różnych tonerów. Grzałka fusera OK. Podmieniałem wentylator. Co jeszcze mogę zrobić?
  • #12 21503335
    hellojoe
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Rozumiem, że papier dosunięty do końca?
  • #13 21504033
    -=[OLO]=-
    Poziom 24  
    Ocena: 129
    Oczywiście że tak. Rozwiązanie mojego problemu znalazłem na YouTubie. Wymiana dwóch kondensatorów przywróciła drukarkę do życia.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z wymienionymi kondensatorami.
    Zbliżenie na dwa czarne kondensatory na płytce drukowanej z oznaczeniami C314 i C303.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP LaserJet 1300 po uruchomieniu przeprowadza test silnika, podczas którego silnik działa poprawnie, jednak po sekwencji migających diod zaczyna migać żółta (pomarańczowa) kontrolka, co zwykle wskazuje na problem z wykrywaniem kasety z tonerem lub z mechanizmem napędowym. Użytkownik wykluczył zacięcia papieru oraz uszkodzenie czujników obudowy i optycznych, a także potwierdził prawidłowe działanie mechanizmu wysuwającego kasetę i wałka optycznego. Wskazano, że problem może wynikać z niedokładnego zespolenia napędu z zasobnikiem tonera, gdzie koło zębate napędu bębna nie dochodzi do końca i odskakuje po zamknięciu pokrywy, co wymaga czyszczenia i smarowania mechanizmu. Inna przyczyna to niewłaściwe działanie elementów mechanicznych, takich jak cięgno klapy, sprężyna lub bolec masowy, które mogą uniemożliwiać prawidłowe wykrycie kasety. W jednym z przypadków rozwiązaniem okazała się wymiana dwóch kondensatorów na płycie drukarki, co przywróciło jej funkcjonalność. Problem jest złożony i wymaga dokładnej diagnostyki mechanizmu napędowego, czujników oraz elementów elektronicznych odpowiedzialnych za wykrywanie tonera.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA