logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Outlook express - nie wysyła wiadomości tylko na tlenie

pleno 02 Sty 2005 15:17 3951 9
REKLAMA
  • #1 1104032
    pleno
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Witam. Mam z outlookiem ten problem, że nie chce on wysyłać wiadomości, ale tylko na koncie na o2.pl. Z odbiorem nie ma problemu, podobnie jak z innymi kontami na onecie i interii. Wszystkie opcje w kontach są ustawione jak należy, zgodnie z ich zaleceniami na stronie tlenu. Pisałem już prośbę o poradę, to mi napisano żebym wyłączył SSL, a to nic nie pomaga. Najlepsze jest to, ze w oknie "błędy" nie wyświetla się żaden komunikat. Przy próbie wsyłania wiadomości outlook monituje o podanie prawidłowego hasła, które takie własnie jest. Załączam zrzuty ekranowe "opcji". Dodam jeszcze, że próbowałem też wyłączać program antywirusowy, ale nic to nie pomagało. Czy może mieć też to np coś wspólnego z obecnością komunikatora tlen.pl?
    Załączniki:
    • Outlook express - nie wysyła wiadomości tylko na tlenie serwery.JPG (27.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Outlook express - nie wysyła wiadomości tylko na tlenie zaawansowane.JPG (19.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Outlook express - nie wysyła wiadomości tylko na tlenie okno.JPG (24.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1104658
    irek_s
    Poziom 14  
    Nie ma to nic wspólnego z komunikatorami.

1. Sprawdź w Outllooku we właściwościach tego konta, czy masz prawiłowo skonfigurowaną opcję:
    Serwer wymaga uwierzytelnienia -> Serwer poczty wychodzącej
    login: nazwa_użytkownika@o2.pl
    password: twoje_hasło
    Wyłącz opcję Logowanie przy użyciu bezpiecznego ....

2. Wyłącz w Zaawansowane opcję Ten serwer wymaga bezpiecznego połączenia SSL, a najlepiej przywróć Ustawienia domyślne.
  • REKLAMA
  • #3 1104992
    lokomen
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Spróbuj tak:
    serwer pop3: pop3.o2.pl
    serwer smtp: smtp.o2.pl
    u mnie na takich ustawieniach śmiga.
  • #4 1105137
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Wyłącz połączeie ssl na zakładce zaawansowane
  • REKLAMA
  • #5 1109735
    pleno
    Poziom 19  
    Witam!
    Jak na załączonych rysunkach widać, opcja bezpiecznego uwierzytelniania hasła jest wyłączona. Próbowałem już wszystkich możliwych kombinacji różnych ustawień i nic nie pomaga. Wyłączałem SSL, hasło i login też są wszędzie poprawne. lokomen - > u mnie przy takich ustawieniach nie działa wogóle. Dodam, że ta usterka występuje od początku jak miałem założone to konto, tj od pół roku.
    Pozdrawiam
  • #6 1109961
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Proponowałbym zmianę nazwy konta na uzytkownik@tlen.pl jako, że o2.pl i tlen.pl są równoważne.
    Jako serwer proponuję wpisać (zarówno POP3 i SMPT) poczta.o2.pl.
    mam tak ustawione "od zawsze" i działa.
    Oczywiście musi być zaznaczona opcja serwer wymaga uwierzytelnienia (masz to zaznaczone) ale już niekoniecznie opcje związane z bezpiecznym połączeniem SSL (ja ich nie mam włączonych).
  • #7 1109973
    pleno
    Poziom 19  
    Mam wpisane poczta.o2.pl. Próbowałem tez zmieniać na pleno(_at_)tlen.pl, o2, go2 i niestety nic nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #8 1110003
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Spróbuj zmienić konto (załóż nowe lub użyj na chwile konta kolegi) wpisz ustawienia takie jak u niego i zobacz co się będzie działo.
    Moze Twoja nazwa konta (lub serwery poczty tlen.pl o2.pl itp.) jest blokowana ???
    Możesz użyć również innego programu do obsługi poczty np. stąd http://www.pcworld.pl/ftp/pc/katalog/4/programy.pocztowe.html.
    Cudów nie ma, musi działać.
  • #9 1111449
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    jakoś ja widze że masz zaznaczoną opcję połączenia ssl. Zmień to teraz.
  • #10 1111459
    pleno
    Poziom 19  
    Opcję połączeń SSL wyłączyłem, nie wysyła i ani nie odbiera teraz wiadomości.

Dodano po 6 [minuty]:

W serwerach powpisywałem zamiast o2 tlen i odbiera pocztę, natomiast przy wysyłaniu pojawia się błąd "Łączenie z serwerem nie powiodło się. Konto: 'poczta.tlen.pl', Serwer: 'poczta.tlen.pl', Protokół: SMTP, Port: 25, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Błąd łączy: 10060, Numer błędu: 0x800CCC0E"

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programu Outlook Express, który nie wysyła wiadomości e-mail z konta o2.pl, podczas gdy odbiór poczty działa poprawnie, a inne konta (Onet, Interia) funkcjonują bez zarzutu. Użytkownik potwierdził poprawność loginu i hasła oraz próbował wyłączyć SSL i program antywirusowy, jednak problem pozostał. W dyskusji zalecano sprawdzenie konfiguracji serwera SMTP z uwierzytelnianiem, wyłączenie bezpiecznego połączenia SSL oraz użycie serwerów poczta.o2.pl lub smtp.o2.pl. Sugerowano także zmianę nazwy konta na użytkownik@tlen.pl, gdyż o2.pl i tlen.pl są równoważne. Pomimo tych działań problem z wysyłaniem utrzymuje się, a przy próbie wysłania pojawia się błąd połączenia z serwerem SMTP (błąd 10060, 0x800CCC0E). Wskazano, że problem nie jest związany z komunikatorem tlen.pl. Proponowano również test z innym kontem lub programem pocztowym, aby wykluczyć blokadę konta lub serwera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA