logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Outlook Express nie odbiera wiadomości - błąd przy jednej tożsamości

andy127 09 Lut 2011 17:10 9286 8
REKLAMA
  • #1 9126921
    andy127
    Poziom 30  
    Ocena: 193
    Witam.
    Przez cały dzisiejszy dzień gdy włączę Outlook Express-a lub zrobię wyślij/odbierz to ten nie chce się łączyć i pojawia się komunikat:
    Outlook Express nie odbiera wiadomości - błąd przy jednej tożsamości
    Czasem połączy się na chwilę odbierze jedną lub dwie wiadomości i znowu rozłączy.
    Gdy w tym samym Outlook Express-ie zmienię tożsamość na inną (skrzynka żony) to działa prawidłowo. Nic nie grzebałem przy ustawieniach.
    Myślę, że wina leży po stronie serwera i muszę przeczekać kłopoty ale chciałem się upewnić bo nie wiem co oznaczają te kody błędów.
    Dla ciekawości żona ma skrzynkę bliźniaczą z moją: takie same POP3 i SMTP oraz struktura adresu.
    Jeśli piszę na złym forum to przepraszam.
    Andrzej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9127043
    Max99
    Poziom 11  
    Ten błąd jest związany z wysyłaniem poczty. Coś masz w skrzynce nadawczej.
    Prawdopodobnie nic nie wyślesz bo masz źle skonfigurowany serwer wychodzący (stary port 25 blokowany np. w neostradzie).
    Albo usuń ww wiadomość albo poszukaj w pomocy na onecie jak skonfigurować SMTP
  • REKLAMA
  • #3 9127140
    andy127
    Poziom 30  
    Właśnie się przed chwileczką o tym przekonałem. Miałem wiadomość w skrzynce nadawczej i gdy ją usunąłem to odebrało pocztę. Napisałem nowy list i znowu wisi. Najgorsze, że nic nie grzebałem w ustawieniach. Wszystko działało i nagle dzisiaj problem. Nie bardzo wiem jak się do niego zabrać.
    Andrzej
  • Pomocny post
    #4 9127230
    Max99
    Poziom 11  
    Nie piszesz jakie masz łącze ... czy Neo czy coś innego
    Co do obierania poczty to i tak obiera nawet jeżeli błąd wyskakuje bo problem dotyczy serwera smtp (wychodzącego)

Tutaj ogólnie konfiguracja SMTP
    http://poczta.onet.pl/autoryzacja/#outlook

Tu masz konfiguracje jak masz zablokowany port 25 (Neo)
    http://poczta.onet.pl/oferta/690320,komunikaty.html
  • REKLAMA
  • #5 9127464
    andy127
    Poziom 30  
    Nie mam Neostrady tylko coś innego. W piwnicy bloku stoi jakiś serwer i do domu mam doprowadzoną skrętkę UTP. Wchodziło to na kartę sieciową komputera a teraz wchodzi do TP-Linka i mam bezprzewodowo. Do serwera przychodzi kablem światłowodowym. Coś szerokopasmowego i nie mające nic wspólnego z Neostradą.
    Taki ze mnie znawca tematu.
    W międzyczasie poszukałem na onecie i znalazłem tę informację o porcie 25 dla Neo. Wynika z niej, że zablokowali ten port już dawno a poczta u mnie działała do dziś. Mimo to zmieniłem w ustawieniach z 25 na 587 i o dziwo poszło.
    Dziwne to i teraz nie wiem czy to zmiana ustawień czy przypadek. Może samo się popsuło i samo naprawiło. Dla sprawdzenia zmienię na 25. Trochę to na pograniczu czarów ale trzeba się przekonać.
    Twoich ustawień jeszcze nie próbowałem.
    Andrzej

Dodano po 8 [minuty]:

Z ustawieniem 25 nie działa. Po wpisaniu ponownie 587 poszło. Wygląda tak jakby mój dostawca internetu też coś pokombinował z portami.
    Andrzej

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

Okazało się, że na tej drugiej tożsamości było to samo. Odbierała ponieważ nie było nic w skrzynce nadawczej. Gdy chciałem coś wysłać to był taki sam błąd. Wpisanie 587 pomogło.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
    Andrzej
  • #6 9130079
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Prawdopodobnie dostawca internetu zmienił swojego dostawcę na TP i dlatego blokada wyskoczyła dopiero teraz.
  • REKLAMA
  • #7 9131586
    andy127
    Poziom 30  
    Właśnie teraz po powrocie z pracy dostałem info via e-mail:
    dostawca internetu napisał:
    W związku z nieoczekiwaną awarią przepraszamy użytkowników,którzy odczuli gwałtowny spadek prędkości sieci w dniu wczorajszym. Informujemy,że jeszcze dziś mogą wystąpić chwilowe utrudnienia.Dokładamy wszelkich starań, aby przepustowość sieci jak najszybciej wróciła do normy.

Może był zmuszony ratować się neostradą i dla tego takie cuda. Zobaczymy, czy gdy wszystko wróci do normy to będzie działać na porcie 25.
    Andrzej
  • #8 9131894
    Max99
    Poziom 11  
    Albo było duże zawirusowienie sieci i ogromny ruch po porcie 25 więc postanowił zablokować ten port tak jak to robi TP w Neostradzie.
    A TP nie blokuje domyslnie portu 25 poza Neo więc raczej ten pierwszy scenariusz.
  • #9 9338639
    andy127
    Poziom 30  
    Zmieniłem ponownie na 25 i wszystko działa prawidłowo. Przypuszczalnie dostawca internetu miał jakieś kłopoty i tymczasowo zablokował port 25. Gdy kłopoty minęły odblokował. Niestety nie mam potwierdzenia, że tak było.
    Temat zamykam.
    Andrzej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z programem Outlook Express, który nie odbiera wiadomości, a błąd występuje przy jednej tożsamości. Po analizie okazało się, że problem dotyczy serwera SMTP, a nie ustawień POP3. Użytkownik miał wiadomość w skrzynce nadawczej, co blokowało wysyłanie poczty. Po jej usunięciu, odbieranie wiadomości działało poprawnie. Zmiana portu SMTP z 25 na 587 rozwiązała problem, co sugeruje, że dostawca internetu mógł tymczasowo zablokować port 25. Po pewnym czasie port 25 został odblokowany i użytkownik potwierdził, że wszystko działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA