logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB Radio Ultra III CE 0678 - czy można naprawić po złym podłączeniu?

cin34 20 Mar 2012 07:30 1064 5
REKLAMA
  • #1 10698487
    cin34
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam. Mam CB Radio Ultra III CE 0678 i chciałbym się od was dowiedzieć czy jest jest możliwość uratowania go jeszcze. Zostało ono podłączone bez bezpiecznika na kablu do gniazda zapalniczki być może zostały źle przylutowane kabelki i plus(+) się złączył z minusem(-). Czy da się te radio jakoś jeszcze uratować ? Może ono ma dodatkowy bezpiecznik jakiś w środku który się spalił ? Czekam na waszą pomoc i Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10698529
    krys06
    Poziom 29  
    Ocena: 190
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany adres gdzie znajdziesz baaardzo dużo schematów ,albo napisz do autora...może pomoże (gdyby manuala nie było)
  • REKLAMA
  • #3 10698532
    mulek
    Poziom 26  
    Ocena: 168
    We wtyku zapalniczki powinien być bezpiecznik, a na wejściu przewodów zasilania w radiu jest montowana dioda w kierunku zaporowym celem zabezpieczenia przed odwrotnym podłączeniem. Sprawdź tę diodę i ewentualnie wymień na jakąś 1n400. .
    Często wystarczy tylko wymiana tej diody, gdyby radio nie wstało to schemat i sprawdzanie po kolei.
  • REKLAMA
  • #4 10698539
    cin34
    Poziom 14  
    Wtyk zapalniczki to wtyk bez bezpiecznika. Oryginalnie z CB Radiem bezpiecznik był na kablu, ale tak się jakoś stało że nie miałem pod ręką takiego bezpiecznika to podłączyłem je bez bezpiecznika.

A jak ta dioda wygląda ?
  • REKLAMA
  • #6 10698727
    cin34
    Poziom 14  
    Rozkręciłem je i nic tam nie wygląda że jest spalone(tak mi się wydaje). Tylko te brązowe "baterie" że tak powiem coś dziwnie wyglądają, tak jak by na nich była jakaś rdza czy coś.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Moderowany przez Olek II:

Kolego jakie "baterie" nie znasz elementów, a bierzesz się za naprawę radia CB. Oddaj do serwisu, tutaj na siłę nie robimy fachowców. po drugie regulamin 3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

REKLAMA