Witam.
Jak to dobrze, że jest internet. Mam drukarkę DCP-115C już 7 lat bez problemów. Właśnie wyskoczył mi komunikat o niemożliwości czyszczenia głowicy. Jak zwykle zaglądam do instrukcji, robię co napisane i nic. I właśnie w necie na elektrodzie znalazłem radę jak tego dokonać. Czułem, że to jest związane z blokadą czasową.
zrobiłem wg tej instrukcji.
Mimo,że znalazłem na forum opis jak usunąć komunikat Unable to Clean i zrobiłem to z powodzeniem, a drukarka się zresetowała i drukuje, wklejam instrukcje przysłaną mi na e'maila z serwisu Brother.pl
[/b]Instrukcja usunięcia błędu czyszczenia głowicy
( Unable to Clean) Drukarka Brother DCP-115C
Komunikat na wyświetlaczu
“See troubleshooting and routine maintenance Chapter in User’s Guide"
1. Odłączyć kabel zasilający
2. Wcisnąć przycisk „Menu”
3. Podłączyć kabel zasilający trzymając przycisk „Menu” aż pojawi się komunikat„ Maintenance”.
Odczytać komunikaty błędu.
3a. Nacisnąć przycisk strzałka ^ do góry tak długo aż na wyświetlaczu LCD
pojawi się cyfra 8, następnie nacisnąć przycisk "OK"(set)
3b. Ponownie nacisnąć przycisk Strzałka do góry tak długo aż pojawi się
cyfra 2 następnie nacisnąć przycisk "OK"(set)
3c. Jak tylko na wyświetlaczu pojawi się "MACHINE ERROR 46" nacisnąć
przycisk "Stop" i przejść do punktu 4.
Jeśli pojawi się inny błąd , urządzenie musi być odesłane do serwisu.
4. Nacisnąć przycisk strzałka ^ do góry tak długo aż na wyświetlaczu LCD pojawi się cyfra 8, następnie nacisnąć przycisk OK. (Set)
5. Ponownie nacisnąć przycisk strzałka ^ do góry tak długo aż pojawi się cyfra 0, następnie nacisnąć przycisk OK. (Set)
6. Na wyświetlaczu LCD pojawi się "00:00 XX:XX OK
7. Naciskaj (Start Mono) tyle razy aż pojawi się napis Purge xxxxxx
8. Ponownie naciskać przycisk strzałka ^ do góry tak długo aż na wyświetlaczu LCD pojawi się cyfra 2, następnie nacisnąć przycisk "OK.(set)
9. Naciskać przycisk strzałka ^ do góry tak długo aż na wyświetlaczu LCD pojawi się cyfra 7, następnie nacisnąć przycisk "OK.(set)
10. Ponownie naciskać przycisk strzałka ^ do góry aż na wyświetlaczu pojawi się cyfra 8, następnie nacisnąć przycisk "OK"(set)
11. Następnie znowu naciskać przycisk "strzałka do góry"^ tak długo aż na wyświetlaczu pojawi się cyfra 3, ponownie nacisnąć przycisk "OK"(set)
12. Na wyświetlaczu pojawi się "PURGE:00000".
13. Następnie naciskać przycisk "Start Mono" tak długo aż na wyświetlaczu pojawi się "FLUSH:XXXXXXXXXX.
14. Punkty 5-8 powtórzyć. Na wyświetlaczu
pojawi się "FLUSH:0000000000".
15. Wyłącz kabel z drukarki i ponownie go włącz. . Urządzenie jest
przygotowane do pracy.
Dla zainteresowanych odblokowaniem błędu czyszczenia głowicy