logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie konstrukcje kolumn dla 4x Delta 15A i 2x PSD3003 do pleneru?

DJKompot 21 Mar 2012 19:30 1890 9
REKLAMA
  • #1 10704632
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam,

Posiadam 4x Eminence Delta 15A i 2x PSD3003. Potrzebuję zrobić dwie kolumny pod te głośniki tylko chciałbym wyciągnąć z nich 100%. Jedna kolumna musi nadążyć za 3x tuba 102dB pasmo 48-100hz. Głośniki mam takie i ich nie zmienię... troszkę mnie kosztowały i nie chce spartolić kolumn ;). Proszę o rady, na jakie konstrukcje zwrócić uwagę? Czy może typowy BR?

Mają grać same albo jako nadstawki w plenerze. Napęd ok 1kW RMS na kolumnę. Zwrotnica będzie rozważana w innym czasie (nie chce bi-amp'a). W plenerze cięta aktywnie procesorem. Poniżej noty głośników.

http://www.pispeakers.com/Components/PSD3003.pdf

http://www.eminence.com/pdf/Delta_15A.pdf
  • REKLAMA
  • #2 10705821
    Luke15
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 38
    W konfiguracji BR tj 2x15" + driver, jedna paczka miała by ok 103dB/1W natomiast 3 tuby to już ok 105dB/1W więc będzie nieco głośniej w basie. Gdybyś chciał wycisnąć z nich max to w opcję wchodzą nadstawki tubowe, ale możesz poczytać że są to już skomplikowane i często duże i nieporęczne obudowy.

Ja proponował bym BR.
  • REKLAMA
  • #3 10705933
    DJKompot
    Poziom 26  
    Właśnie myślę dość mocno nad tubą ale wpierw muszę wymienić procesor na 6-cio kanałowy. Kumpel mówił że trzeba opóźniać driver w takiej paczce. Trochę boli mnie to że trzeba będzie wozić z sobą dwa końce i procek nawet jako DJ. Driver co się naczytałem to jest konkretny i Delty szczerze są słabe na niego... no ale co zrobi w lotto nie wygrałem :D. Niepokoi mnie tylko wielkość takiej tuby... no i jak to policzyć dla 2x15? Ile Driver powinien być wysunięty do przodu/tyłu...
  • REKLAMA
  • #4 10716213
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 133
    Nie martw się, że driver jest za mocny - dzięki temu niżej go utniesz, a to bardzo ważne w paczce 2x15" + driver. Zrobiłbym wszystko aktywnie, 2 wzmacniacze, podział 1000Hz.

PSD3003, to duży driver "starej daty" - przyda się wyrównać go equalizacją w procesorze i mieć nad nim dobrą kontrolę.

Jakie masz tuby?

Aha - 100dB/1W/1m w Deltach, to chwyt marketingowy (wszyscy go stosują, a nawet gorsze chwyty, nawet w drogim sprzęcie). Co z tego, że mają 103dB od 1 do 4kHz, skoro w tym zakresie nie powinny już pracować? Niżej, od 100Hz do 800Hz mają już tylko 97dB. I nie ma co płakać - większość głośników 15" ma tyle, cudów tutaj nie będzie.

Taki skok skuteczności świadczy też o jednej rzeczy - tzw. drugi rezonans, efekt łamania membrany. Przyda się ostry podział i dokładna korekcja. Czyli znowu głos za aktywnym podziałem.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #5 10717046
    DJKompot
    Poziom 26  
    Aktywnie będzie ciężko bo terminy cisną a kasy mało :D. Powstaje typowa BR do nich chwilowo ze zwrotnicą pasywną. Przydałoby się to pomierzyć ale zobaczymy. Czyli jak myślisz ile na chwile obecną ściąć ten driver 1000Hz? A delty od góry też 1000Hz? Nie wiem czy jest szansa ale na procku można by góry dać w mono...bo znowu bas potrzebuje delay. Procek to Alto Max drive 2.3. Na sumie mam fbq 6200. Tuby własnej budowy na głośnikach oryginalnych MCCauley 1540 i 1560 wyliczone z pomocą kolego "Granat". Chodzą pięknie :D. Czekam na info.
  • Pomocny post
    #6 10717368
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Cytat:
    Aktywnie będzie ciężko bo terminy cisną a kasy mało

Inaczej - aktywnie jest łatwiej wycisnąć z posiadanych głośników 100% możliwego brzmienia. Opcję aktywną zostaw sobie na przyszłość - tzn. gniazda NL4 i odpowiedni przełącznik do wyboru trybu pracy. To się bardzo przydaje, bo nawet jak na codzień używasz podziału aktywnego, to czasami trzeba na szybko podłączyć nie mając procesora.

Cytat:
    ile na chwile obecną ściąć ten driver 1000Hz?

Przy podziale pasywnym nieco wyżej - pasywna zwrotnica nie daje tak bezpiecznych warunków pracy dla drivera (przy podziale aktywnym masz gwarancję, że sygnał dla drivera nie będzie nigdy przesterowany, stosuje się zazwyczaj wzmacniacz o mocy 3...4 razy za dużej i limiter).
    A więc proponuję w obliczeniach przyjąć 1100...1200Hz, 18db/oct

Cytat:
    A delty od góry też 1000Hz?

Licz 800Hz 12dB/oct - od 800 do 1200Hz Delty same z siebie mają wzrost skuteczności, zwrotnica się ładnie z tym zjawiskiem "zazębi".

Do tego popracuj nad brzmieniem góry przy pomocy EQ - PSD3003 opda od 5kHz w dół, a potem między 10, a 20kHz ma jakieś brzydkie rezonanse. Pamiętaj jednak, że wykres z PDFa producenta dotyczy drivera w jakiejś konkretnej tubie - u ciebie będzie inna, więc musisz robić korekcję na słuch albo przy pomocy mikrofonu pomiarowego (a najlepiej jedno i drugie).

Cytat:
    Nie wiem czy jest szansa ale na procku można by góry dać w mono...

Chyba basy w mono?

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #7 10718402
    DJKompot
    Poziom 26  
    Sprawdziłem manual i jednak każdy kanał może mieć inne opóźnienie... owszem bas w mono tylko co ja będę miał z 3 kanałów? Owszem mono w paśmie średnim i wysokim to już problem przy obsłudze np. kapel... panorama ;/... troszkę się zagalopowałem... Drivera nie można dodatkowo zabezpieczyć 'na przester' (uszkodzenie wzmacniacza jakieś poważne, przebicie albo coś innego)? Opcja z przełącznikiem mi się podoba ;). Tuby pewnie będą wykładnicze, 45x45 (stopni), aluminiowe. Jeszcze ich nie mam a trzeba po kosztach trochę ciąć :).
  • #8 10718545
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Driver można zabezpieczyć żarówką - musisz trochę poczytać, żeby dobrać napięcie i moc, a ja nie chcę teraz rzucać liczbami i wprowadzać w błąd.

Jedno jest pewne - żarówka przed filtrem.

Tubę daj może raczej 45°x60° - szerzej w poziomie dla pokrycia i wąsko w pionie , żeby nie grać w sufit i podłogę.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #9 10913800
    DJKompot
    Poziom 26  
    Złożyłem te kolumienki. Obudowa to kopia srx-725 tuby jednak nie td-360 tylko inne 30x60. Kolumny w bi-ampie, robiłęm test na dworze i jakoś średnio. Syki ciągnie holton 2x400W (bipolar mojej produkcji) i powiem że zasięg maja niesamowity. Martwą mnie jednak średnio-niskie. W terenie stojąc dalej to nie wiem czy nawet 70hz chwyta tak się to jakoś rozłazi. Pędziłęm je dapem1600 az po klip. Stojąc przy nich owszem jeździ po klacie ale w terenie to bez basu nie da rady nawet na małą imprezkę... może zły br? Litraż ok. 70-75L dla głośnika każdy w osobnej komorze. TO już lepiej w terenie mi chodza na 1x K15-250H :P
  • #10 10920686
    DJKompot
    Poziom 26  
    Określając pojemność za pomocą WinISD beta stwierdziłem że obecnie strojona jest komora 75L na 42Hz co wg. mnie jest koszmarem dla Delty więc myślę że 68Hz będzie najlepsze co spowoduje że 2x BR 68mm będzie na grubości płyty. Dla komory z driverem ok 85-90L jest strojona na 39Hz myślę że tu tak samo zrobię czyli dam na grubość płyty co wg. programu da nam strojenie ok 60Hz. Znajomy twierdził (co dał mi projekt) że u niego w tym chodzą kappy Pro 15... wg. programu musi 'świstać' więc ten projekt chyba coś jest nie tak (albo program do kitu liczy albo kumpel coś ściemnia).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada 4 głośniki Eminence Delta 15A i 2 drivera PSD3003, planując budowę kolumn do zastosowań plenerowych. W dyskusji poruszono różne konstrukcje, w tym obudowy typu bass reflex (BR) oraz tubowe, z naciskiem na maksymalne wykorzystanie potencjału głośników. Zasugerowano, że dla uzyskania optymalnego brzmienia, aktywne podziały częstotliwości są bardziej efektywne, jednak użytkownik zdecydował się na pasywną zwrotnicę. Wskazano na konieczność odpowiedniego strojenia obudów oraz zastosowania equalizacji dla drivera. Użytkownik podzielił się doświadczeniami z budowy kolumn, wskazując na problemy z reprodukcją niskich częstotliwości w terenie oraz na konieczność dostosowania pojemności obudowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA