logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator Graupner speed profi 40r bec - przegrzewanie i spalanie kondensatorów

bajbus911 22 Mar 2012 20:42 3552 5
REKLAMA
  • #1 10708738
    bajbus911
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam mały problem z tym regulatorem. Przy pierwszym podłączeniu i zasilaniu pakietem NiMH 7,2V wszystko było ok. Do regulatora był podłączony tylko odbiornik a na odbiorniku serwo. Jednak kupiłem ten regulator bo w modelu mam dwa silniki Graupnera Speed 500E 12V. Zasilanie docelowe akumulator żelowy 12V 7Ah.
    Silnik jeden miał pracować śrubą w lewą a drugi w prawą więc zrobiłem to tak:
    Regulator Graupner speed profi 40r bec - przegrzewanie i spalanie kondensatorów

Jak to wszystko połączyłem i włączyłem regulator(już na 12V) to spalił się jeden z kondensatorów. Dzisiaj kondensatory zostały wymienione na jeden 47uF 25V(poprzednio jeden był 50V 47uF a drugi nie wiadomo bo sie całkowicie spalił). Podłączyłem to znowu, jedna z diód się zaświeciła i zaraz zgasła a procesor zaczął się szybko nagrzewać do dość wysokiej temperatury.

Pytanie więc gdzie tkwi problem, kupiłbym drugi taki regulator ale obawiam się, że też się spali i tylko stracę pieniądze.
  • REKLAMA
  • #2 10709424
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Pytanie zasadnicze - Na jaki prąd był regulator i jaki jest prąd znamionowy obu silników? Napięcie ma tu znaczenie drugorzędne.
    Regulator ZAWSZE musi być na WYŻSZY prąd niż ten pobierany przez silnik lub silniki. Klasa 500, to określenie bardzo ogólne.

Poza tym, zawsze lepiej mieć osobny regulator na każdy silnik. Jak widzisz, w przypadku awarii regulatora straciłeś i napęd i zasilanie sterowania.
    Z osobnym regulatorem dla każdego silnika zostaje ci jedna śruba, co pozwala np. wrócić do brzegu.
    Dodatkowo warto zastosować zewnętrzny układ BEC na 12V, żeby odseparować zasilanie serw i odbiornika.
  • REKLAMA
  • #3 10709500
    bajbus911
    Poziom 2  
    Regulator:
    Natężenie szczytowe: 200A
    Natężenie max.: 40A

Silnik:
    Pobór prądu bez obciążenia : 0,4 A
    Pobór prądu przy max. wydajności : 2 A
    Szczytowy pobór prądu : 10 A

No niby lepiej mieć dwa regulatory, ale wtedy już koszta rosną. Zawsze będzie możliwość jeszcze dodać jeden regulator. A zewnętrzne BEC, nawet o tym nie myślałem skoro ten regulator miał wbudowany.
  • REKLAMA
  • #4 18003120
    Skalar23
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Koledzy.Tez mam problem w podlaczeniu dwoch regulatorow do nadajnika pomoze ktos?
  • REKLAMA
  • #5 18003270
    bajbus911
    Poziom 2  
    Na czym polega problem? Podłączasz do nadajnika i powinno działać tylko trzeba na kontrolerze adaptacje zrobić zgodnie z instrukcja regulatora
  • #6 18003803
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Skalar23 napisał:
    Koledzy.Tez mam problem w podlaczeniu dwoch regulatorow do nadajnika pomoze ktos?

Po pierwsze bardzo proszę o pilnowanie pisowni. Naprawdę nie zaoszczędzisz dużo czasu, na unikaniu użycia polskich znaków.

Pod drugie, co chcesz zrobić? Regulatory za pomocą wtyczki serwa podłączasz pod kanały odbiornika.
    Ale jak to ustawić i po co? To już zależy od funkcji jaką mają pełnić.
REKLAMA