Czy układ 4017 w tym schemacie trzeba podłączyć do zasilania na pinie 16 i masy na pinie 8?
Tak — układ 4017 trzeba zasilić, tylko na schematach cyfrowych obwody zasilania często są pomijane dla czytelności, a programy CAD zwykle dołączają piny zasilania automatycznie [#10709318] Pin 16 należy podłączyć do VDD, a pin 8 do GND, bez żadnego rezystora po drodze [#10709381] W tym konkretnym układzie 4017 ma być podłączony bezpośrednio do napięcia z wyjścia stabilizatora U2, czyli pinu 1 VO [#10709386]
witam. mam taki schemat przełącznika wejść audio na scalaku 4017...
i mam do Was pytanie czy na tym schemacie nie powinno być dołączone do nogi 16 zasilanie a do nogi 8 gnd... bo tu tego nie ma..
Załączniki:
4017.jpeg(9.31 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
258946_1.jpg(24.76 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Powinno być, ale często na schematach układów cyfrowych obwody zasilania układów scalonych pomija się dla czytelności schematu. Natomiast programy do projektowania układów elektronicznych na podstawie właściwości przypisanych pinom zasilania dołączają je do obwodów zasilania.
ok wielkie dzięki panowie... a i jeszcze jedno projektuje podobny układ do tego tylko na innym scalaku i w programie ExpressSCH nie mogę znaleźć podwójnego stycznika... jest ale pojedyńczy, czy sa moze do tego programu jakieś biblioteki do aktualizacji podzespołów?
Raczej chodzi Koledze o przekaźnik z podwójnymi stykami, a nie stycznik. Co do programu ExpressSCH nie znam tego programu. Często jednak programy do projektowania układów elektronicznych nie zawierają potrzebnych elementów i trzeba je tworzyć samemu. Ewentualnie można się zainteresować innym programem do projektowania układów elektronicznych, który będzie miał bardziej obszerne biblioteki elementów.
jeszcze jedno mam do Was Panowie pytanie a mianowicie jakie użyć w tym selektorze wejść diody prostownicze D3,D4 choć zastanawiam się czy nie powinny to być Zenera ? a ledy to jakie... mocniejsze czy zwykłe? oraz czy nóżka 13 nie powinna być podłączona do masy ze by nie pływała ? moim zdaniem przekaźnik na 12VDC powinień być ok... ?
Diody D3 i D4 powinny być to zwykłe diody prostownicze. Zabezpieczają one tranzystory Q1 i Q2 przed uszkodzeniami przez przepięcia powstałe na cewkach przekaźników podczas ich wyłączania.
Jasność diod LED to według mnie rzecz gustu i moim zdaniem wystarczą standardowe diody LED. Nie trzeba stosować diod LED o podwyższonej jasności, ale jak wspomniałem jest to rzecz gustu.
Nóżka nr 3 układu U1 powinna być na stałe zwarta do masy. Jest to "aktywacja" układu 4017 i podanie na nią stanu wysokiego blokuje działanie licznika 4017.
Jeśli przekaźniki będą na 12V to zamiast układu U1 78L15 można zastosować układ 7812. Przy zasilaniu układu napięciem 12V zbędny będzie rezystor R5 - 47Ω, który ma zapewne ograniczyć prąd płynący przez cewki przekaźników z cewkami 12V przy napięciu zasilania 15V.
Diody D3 i D4 powinny być to zwykłe diody prostownicze. Zabezpieczają one tranzystory Q1 i Q2 przed uszkodzeniami przez przepięcia powstałe na cewkach przekaźników podczas ich wyłączania.
Jasność diod LED to według mnie rzecz gustu i moim zdaniem wystarczą standardowe diody LED. Nie trzeba stosować diod LED o podwyższonej jasności, ale jak wspomniałem jest to rzecz gustu.
Nóżka nr 3 układu U2 powinna być na stałe zwarta do masy. Jest to "aktywacja" układu 4017 i podanie na nią stanu wysokiego blokuje działanie licznika 4017.
Jeśli przekaźniki będą na 12V to zamiast układu U1 78L15 można zastosować układ 7812. Przy zasilaniu układu napięciem 12V zbędny będzie rezystor R5 - 47Ω, który ma zapewne ograniczyć prąd płynący przez cewki przekaźników z cewkami 12V przy napięciu zasilania 15V.
ok.rozumiem tylko o co chodzi z tą nóżką nr.3 układu U2...przeciez to jest stabilizator napięcia...
chodziło mi o nóżkę nr.13 układu U1 4017... czy powinna być zwarta do masy na stałe?
oraz mozna zamienić tranzystor BC107 na BC547B lub BC547C ?
oraz moge zastosować układ CD4017 lub 74HCT4017 ?
diody to takie mogą być...
http://sklep.avt.pl/p/pl/6001/dioda+1n4148+10+szt-.html czy wziąść o większym IF
Faktycznie z tą nóżką nr 13 układu U1 zaszła pomyłka i wpisałem układ U2. Trzeba ją zewrzeć do masy na stałe w przeciwnym razie układ U1 będzie "zablokowany".
Typ tranzystora zależy do prądu pobieranego przez cewki przekaźników. Można zastosować tranzystory BC337, która mają maksymalny prąd kolektora 800 mA, podczas gdy dla tranzystora BC547 prąd ten wynosi tylko 100 mA. Jak wspomniałem zależy to od poboru prądu przez cewkę przekaźnika.
Układ 4017 powinien być wykonany w technologii CMOS, natomiast układ 74HCT4017 wykonany jest w technologii TTL i ma niższe dopuszczalne napięcie zasilania bo tylko 5V.
Diody D3 i D4 mogą być typu 1N4148. Przekaźnik może być ten z podanego linku, a jego styki przełączają się tak jak to Kolega opisał.
Jeżeli pobór prądu przez cewkę przekaźnika będzie poniżej 100 mA to może być tranzystor BC547. O tranzystorze BC337 wspomniałem jako o alternatywie mającej większy prąd kolektora, a jednocześnie ten sam rodzaju obudowy tranzystora. Czyli jest możliwa łatwa zamiana jednego typu tranzystora na inny.
ogólnie to moze być i BC547 i BC337... jeden i drugi będzie działał tylko BC337 ma większa wytrzymałość prądu kolektora i bezpieczniej będzie wykorzystanie w aplikacji właśnie jego... tak dla spokoju.... dobrze myśle...?
Tak dla porządku- zarówno 74HCT4017, 74HC4017 jak i CD4017 są wykonane w technologii CMOS a nie TTL.
Dwa pierwsze mają zasilanie 5V a ostatni 3-18V.
Seria HCT ma dopasowane poziomy napięć do TTL a seria HC- nie.
Tych rodzin układów jest sporo i łatwo się pogubić.
Może ten schemat będzie odpowiedni. Wybór przekaźnika (kanału) odbywa się bezpośrednio przez naciśnięcie odpowiedniego przycisku. Nie trzeba po kolei przechodzić przez wszystkie pozycje "przełącznika". Jedynie trzeba zastosować przekaźniki o dwóch parach styków aby jednocześnie przełączać prawy i lewy kanał sygnału. Schemat (a właściwie jego fragment pochodzi z PE nr 5/96 i umożliwia sterowanie sześcioma przekaźnikami.
oczywiście mozna zrobić to na cztery wejścia wywalając ostatni układ US3 CD4013...
Tylko jak wywale ostatni układ to nie wiem co zrobic z tranzystorem T5... chyba go wywale i podepne dwa scalaki CD4013 pod jeden tranzystor T1... powinno działać...
a co te napięcia przy przełącznikach znaczą 6V,12V,18V ?
Można na nawet należy zastosować przekaźnik z podanego linku, gdyż ten na schemacie ma jeden styk, więc nie mógłby przełączać sygnału stereofonicznego.
Można pomniejszyć schemat o dwa wejścia, wtedy drugą połówkę układu US2 należy odpowiednio dołączyć do pierwszej części układu. Wówczas część elementów z drugiej połówki schematu będzie zbędna. Przykład zmniejszenia układu jest na obrazku poniżej. Oczywiście zamiast diod LED należy dodać obwód tranzystora sterującego przekaźnikiem jak w oryginalnym schemacie.
Napięcia przy przełącznikach oznaczały napięcia jakie będą włączane przez poszczególne przełączniki. Schemat ten to przełącznik do zasilacza napięć zmiennych z wspomnianego wcześniej "Praktycznego Elektronika".
Może ten schemat będzie odpowiedni. Wybór przekaźnika (kanału) odbywa się bezpośrednio przez naciśnięcie odpowiedniego przycisku. Nie trzeba po kolei przechodzić przez wszystkie pozycje "przełącznika". Jedynie trzeba zastosować przekaźniki o dwóch parach styków aby jednocześnie przełączać prawy i lewy kanał sygnału. Schemat (a właściwie jego fragment pochodzi z PE nr 5/96 i umożliwia sterowanie sześcioma przekaźnikami.
mam takie pytanie co do przełączania styczników i diod led...
Gdy włącznik WŁ1 zewrzemy to na wejście D podany zostanie stan logiczny "0" to i na wyjściu Q również będzie przypisany stan "0"... to jak ma świecić dioda led? a na wyjściu Q zanegowanym będzie stan logiczny "1" i tranzystor zaczyna przewodzić zwierając styki przekaźnika...
chodzi mi o to ze by świeciła dioda led jak są zwarte styki przekaźnika... moze coś źle rozumiem z działaniem tego przerzutnika...
Trzeba się sugerować pierwszym schematem z sześcioma sekcjami. Na przerysowanym przeze mnie schemacie diody dołączone są do zanegowanego wyjścia Q przerzutników i mają odwrotnie podłączoną polaryzację z uwzględnieniem polaryzacji napięcia zasilającego. Podłączenie tych diod LED na moim schemacie jest zupełnie odwrotne niż na oryginalnym schemacie. Przerysowany schemat pokazuje jak układ można uprościć do czterech sekcji. Natomiast odpowiedni sposób podłączenia przekaźników i diod LED pokazany jest na oryginalnym schemacie.
Trzeba się sugerować pierwszym schematem z sześcioma sekcjami. Na przerysowanym przeze mnie schemacie diody dołączone są do zanegowanego wyjścia Q przerzutników i mają odwrotnie podłączoną polaryzację z uwzględnieniem polaryzacji napięcia zasilającego. Podłączenie tych diod LED na moim schemacie jest zupełnie odwrotne niż na oryginalnym schemacie. Przerysowany schemat pokazuje jak układ można uprościć do czterech sekcji. Natomiast odpowiedni sposób podłączenia przekaźników i diod LED pokazany jest na oryginalnym schemacie.
ok... zrobiłem schemat w Altium Designer i jak mozesz to zerknij czy czegoś nie przeoczyłem...
zamiast przełączników stykowych mogę dać tez przełącznik obrotowy w prawo i w lewo 4-sekcyjny jak na moim schemacie ?
napięcie +UPk na przekaźnikach na oryginalnym schemacie nie wiem jakie ma być więc założyłem ze będzie +12V... takie na jakie sa przystosowane moje przekaźniki...
zamiast przełączników stykowych mogę dać tez przełącznik obrotowy w prawo i w lewo 4-sekcyjny jak na moim schemacie ?
Mając do dyspozycji tego rodzaju przełącznik nie ma sensu budować układu elektronicznego sterującego przekaźnikami przełączającymi wejścia. Taki przełącznik może w zasadzie bezpośrednio załączać przekaźniki bez potrzeby stosowania jakichkolwiek elementów elektronicznych.
Idąc tym tokiem myślenia można jeszcze bardziej uprościć sprawę stosując tego rodzaju przełącznik o dwóch sekcjach i bezpośrednio przełączać tym przełącznikiem sygnał audio bez układu elektronicznego i przekaźników. To rozwiązanie z samym przełącznikiem obrotowym w przeszłości często było stosowane we wzmacniaczach audio.
ok. z tym przełącznikem tak myślałem ze to nie zbyt dobry pomysł w takiej aplikacji... ale cóż kto się pyta ten nie błądzi:-) akurat takie 2 przełączniki mam w szufladzie więc myślałem ze wykorzystam jeden z nich...
a moze wiesz gdzie kupić ładne i dobre przełączniki stykowe ?
dobra znalazłem przełącznik stykowy odrazu z diodą led... i teraz mam pytanie a mianowicie czy nie mogę uzyć tej diody w tym przełączniku zamiast tej co jest na schemacie na wyjściu Q ? nie musiałbym oddzielnie puszczać diod do czoła obudowy i przełączników... tylko bym miał wszystko w jednym a póściłbym same kabelki na przód do tych przełączników i do diód co w nich siedzą...
chodzi mi o to ze jak nacisne przycisk i zewrzą mi się styki to i dioda zaświeci mi w przełączniku i bedzie odrazu widać które wejscie jest aktywne:-)
podaje linka do tego przełącznika i napisz co o tym sądzisz:
Nie ma przeciwwskazań do tego aby wykorzystać diodę LED z tego przełącznika. Zamiast łączyć przyciski kabelkami z płytką można te przełączniki umieścić na oddzielnej małej płytce i połączyć z główną płytką przełącznika odpowiednią wiązką (taśmą) przewodów zakończoną złączem.
Nie ma przeciwwskazań do tego aby wykorzystać diodę LED z tego przełącznika. Zamiast łączyć przyciski kabelkami z płytką można te przełączniki umieścić na oddzielnej małej płytce i połączyć z główną płytką przełącznika odpowiednią wiązką (taśmą) przewodów zakończoną złączem.
czytasz w moich myślach heh
właśnie o tym myślałem i tak właśnie zrobie...
Gdyby przekaźniki były odpowiednio małe to cały układ można by zmontować na jednej płytce wraz z przełącznikami. W razie potrzeby przełączniki mogły by być lutowane od strony druku. Ewentualnie dwie płytki. Jedna z układem elektronicznym, a druga z przełącznikami połączone pod kątem 90° za pomocą goldpinów. To chyba lepsze rozwiązanie niż lutowanie wiązki przewodów.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące schematu przełącznika audio opartego na układzie scalonym 4017. Użytkownik zauważył brak zasilania na nodze 16 oraz GND na nodze 8, co zostało potwierdzone jako typowe pominięcie w schematach dla czytelności. Ustalono, że układ 4017 można zasilać bezpośrednio napięciem 15V, a nóżka 13 powinna być podłączona do masy, aby uniknąć zablokowania układu. Użytkownicy wymienili się informacjami na temat doboru diod prostowniczych, tranzystorów oraz przekaźników, a także omówili kwestie związane z projektowaniem w programie ExpressSCH. Pojawiły się pytania dotyczące modyfikacji układu do przełączania wejść w obie strony oraz zastosowania diod LED w przełącznikach. Ustalono, że rezystory o mocy 0,25W są wystarczające, a dla diod LED przy napięciu 12V wartość rezystora powinna być odpowiednio dobrana. Wygenerowane przez model językowy.