logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson AF 3018SE boot 16.1 - Jak zmienić soft przy Flash 29LV160BTTC-70?

picad 03 Sty 2005 12:26 19246 22
REKLAMA
  • #1 1105999
    picad
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Czy udało się już komus zmienić soft w tym Fergusonie ? U mnie siedzi Flash 29LV160BTTC-70.
    Coś jest nie tak z tymi nowymo boot-ami. Tuner kupiłem tydzień temu. Można jedynie odczytać listę kanałów i zgrać soft. Ponownie wgranie tego samego softu oraz listy kanałów również kończy się niepowodzeniem.
    Próbowałem już z róznymi softami i zmieniałem nagłówki na kilka sposobów (ręcznie i detect) i Ferdek nic nie przyjmuje. Ciągle uruchamia się z fabrycznym softem.
  • REKLAMA
  • #2 1106105
    Marek-B
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Spróbuj wgrać soft pobrany z tej http://laki.dvhk.pl/download/Ferguson/
    strony.
    Są juz gotowe do wgrania i sprawdzone na 100%. :)
    Jeśli nie ruszałeś boota , a nie powinieneś , to musi działać .
    Jedna z wersji AUC_HEditv źle przerabia softy . Spróbuj tego z linku . Pozwodzenia :)
  • #3 1106324
    picad
    Poziom 14  
    Sprawdziłem, i na jednym sofcie poszło 1021 Byte i stop, na drugim 2042 Byte i stop.
    Chyba jest coś nie tak z tymi nowymi Ferdkami, ale temat pewno dopiero wypłynie. :-((
  • #4 1106418
    marek bmw e36
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    ja w czoraj wgrywałem ten soft ze stronki lakiego to takiego samego tunka i wszystko chodzi bez problemów poczytaj tu moze ci w czyms pomoze http://polaris.dvhk.pl/?id=poczatkujacy pozdro.
  • #5 1108645
    picad
    Poziom 14  
    "Marku BMW", a z jakiego windowsa wgrywałeś soft. Ja mam XP i chcę dzis to samo zrobic z 98. Zmieniałem również konfigurację portu szeregowego i soft nie wchodzi.
    Jedyny komunikat jaki dostawlem z arionera, to "download fail", podczas proby wgrania softu z blędnym naglowkiem.
    Przy poprawnym naglowku nie ma komunikatu a soft nie wchodzi.
    Pzdr
  • #6 1109430
    marek bmw e36
    Poziom 12  
    Ja wgrywałem z win xp i wszystko poszło bez problemu ostatni tuner co przerabiałem był kupiony zaraz po swietach i od razu jak go przyniosłem ze sklepu to wgrywałem soft ze stronki lakiego i wszystko chodzi do dzis bez problemu

Dodano po 4 [minuty]:

a moze ty masz złego arionera bo jeden jest do softu orginalnego a drugi do softu$ ? tym arionerem ja wgrywałem
    Załączniki:
    • Arioner_024.rar (97.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1109628
    picad
    Poziom 14  
    Chyba kolega pomylił z ariter-em. :-)
    Nigdzie nie słyszałem o dwóch wersjach arioner-a. (oprócz tej oryginalnej i spolszczonej).
  • REKLAMA
  • #8 1109655
    marek bmw e36
    Poziom 12  
    przepraszam za wprowadzenie cie w bład masz racje to był ariter do softu $
  • #9 1111117
    picad
    Poziom 14  
    Witam ponownie.
    Dziękuje za wszystkie podpowiedzi, jednak problem jest gdzie indziej.
    Mimo to juz sobie poradziłem, tuner zassał oprogramowanie.
    Informacja dla innych, którzy będą mieli podobny objawy przy wgrywaniu:

Nagłówek był OK, ariter i boot(16.1) również.
    Podłaczyłem tuner do innego PC-ta i soft wgrał się za pierwszym razem.
    Nie wiem dlaczego z mojego kompa nie chce wgrywać.

Pozdr.
    picad
  • #10 1128804
    tomba
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam - kupiłem dziś nowiutkiego fergusona 3018
    co zrobić żeby nie popsuć ???

1. zgrać z nowego boota orginalnego ?
    2. zgrać soft orginalny ?
    3. zgrać listę kanałów orginał ?

4. wgrać nowy soft
    http://laki.dvhk.pl/download/Ferguson/

i to koniec a co jeżeli tuner nie pozwoli - bo nowe flash są zabezpieczone
    noga 13 i 14 flash są na GND
    uwalę tuner i wtedy będę miał ciach + 130 pln

plis o help amigos
  • REKLAMA
  • #12 1175551
    robtic
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mialem podobny problem co kolega.
    Wczoraj kupilem fergusonka 3018, i wszystkie podejscia by go przeprogramowac zakonczyly sie KLAPĄ!

Polecialem wieczorem do kumpla i na jego pececie poszlo od szczalu, wszystko sie udalo!

Co moze byc powodem ze z mojego peceta sie nie udalo?
    Oba comy są sprawne na 100%, mam zainstalowanego win98, wgralem Xp i nic. Czy ma sens wlozyc do komputera karte z portem COM?
    Dodam jeszcze ze znajomy ma ferdka 7018 i z jego peceta tez nic nie da rady zrobic!

Prosze o pomoc!
    Pozdrawiam
  • #13 1175814
    picad
    Poziom 14  
    Witam.
    Podobno pomaga zmniejszenie wielkości bufora w "Zaawansowane ustawienia dla: COM..."

Na 100% nie wiem, bo jeszcze tego nie sprawdzałem. Na razie ferdek hula, jak ta lala.
    Pzdr.
  • #14 1178517
    robtic
    Poziom 10  
    Witam
    Wczoraj sprawdzalem, u mnie to nie dziala!
  • REKLAMA
  • #15 1179023
    kwaeme
    Poziom 16  
    picad napisał:
    Czy udało się już komus zmienić soft w tym Fergusonie ? U mnie siedzi Flash 29LV160BTTC-70.

jeśli rzeczywiście masz 29LV160BTTC (firmy MAX) to bezproblemu możesz zmieniać boota, ja do swojego DSR5001 z fabrycznym bootem 16.1 władowałem boota 13.1 i nie mam żadnych ograniczeń, mogę wgrywać wszystkie softy, a nie jak w przypadku boota 16.1 tylko te powyżej A4450.
    pozdrawiam
  • #16 1184154
    robtic
    Poziom 10  
    Witam.
    Udalo mi sie nareszcie odebrac i przeslac dane do tunerka.
    Zadzialalo kiedy wyłączyłem w biosie wszystkie cache, oraz buforowanie portu COM zmniejszyłem na minimum + transmisja na 115200
    Z mojego kompa tylko przy takiej konfiguracji mozna cos zrobic z tunkiem!
    Pozdrawiam
  • #17 1609979
    smusu
    Poziom 11  
    Witam. Czy ktoś mógłby napisać dokładnie co i jak trzeba poustawiać żeby wgrać soft? Mam ten sam problem w wgraniem softu co wy. Boot wchodzi że aż miło. Z tym że jak już go wgram to żaden soft nie wejdzie. Nawet oryginalny. A może chociaż dump flasha z działającym $ ?:)

Kurde ile można wgrywać jtagiem ? :)
  • #18 1743714
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    nie jestem biegły w tunerach ale może mi powiecie jak wgrać boota do 3018se Dostałem taki tuner z objawem 8888 wgrywałem różny soft ale nie pomogło myślę że to wina boota.
  • #19 1744189
    rtvslawek
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam.
    Jeśli świecą tylko 8888,i nic się nieda wgrać to ratuje cię tylko jtag.
    Poniżej masz plik do naprawy jtagiem,i spakowany jest flash,boot itp.
    Miłej zabawy.
    Pamiętaj że adres ma być: 7FE00000
    Kolego picad: są 2 rodzaje Arionera,i właśnie Arionerem się wgrywa soft,a nie Ariterem.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • 3018SE-do naprawy.zip (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 3086530
    wojciech_marchel
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    jstem laikiem i mam pytanko czy do tunera z botem 20.1 moge wgrywac praktycznie kazde oprogramowanie czy musze soft dobierac do tego bota ??
  • #21 3086734
    rtvslawek
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Do bota nie musisz dobierać softu,tylko do typu tunera.
    Tylko nie zmieniaj bota na niżsszy,bo uwalisz tunerek.
    Pozdrawiam.
  • #22 3088219
    drajmer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Zmiana boota ma sens jeśli jest on poniżej wersji 15.1 . W innym przypadku nie ma potrzeby .
  • #23 3534985
    amam
    Poziom 1  
    jak mozna dostac sie na ta strone aby pobrac soft do DSR5001 ? pomocy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wgrywaniem oprogramowania (softu) do tunera Ferguson AF 3018SE wyposażonego w pamięć Flash 29LV160BTTC-70 i boot w wersji 16.1. Użytkownicy zgłaszają trudności z aktualizacją softu, gdzie tuner odczytuje listę kanałów i soft, ale nie pozwala na ponowne wgranie oprogramowania, mimo stosowania różnych wersji softu i modyfikacji nagłówków. Zalecane jest korzystanie z softu dostępnego na stronie http://laki.dvhk.pl/download/Ferguson/, który jest sprawdzony i kompatybilny. Problemy z wgrywaniem często wynikają z konfiguracji komputera, zwłaszcza ustawień portu COM, bufora oraz cache BIOS-u. W niektórych przypadkach pomogło podłączenie tunera do innego komputera lub zmniejszenie bufora portu COM i wyłączenie cache w BIOS-ie. Użytkownicy podkreślają, że do wgrywania softu należy używać programu Arioner (nie Ariter), a także zwracają uwagę na różne wersje bootów – zmiana bootu ma sens tylko przy wersjach poniżej 15.1. W przypadku problemów z wyświetlaniem "8888" i brakiem możliwości wgrania softu, jedynym rozwiązaniem jest użycie programatora JTAG. Dyskusja zawiera także pytania o kompatybilność softu z różnymi wersjami bootów oraz o dostęp do plików softu dla innych modeli, np. DSR5001.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA