logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile watów zużywa komputer z Pentium 133-200 MHz i 64 MB RAM bez dysku i grafiki?

chrobry 03 Sty 2005 12:32 2071 11
REKLAMA
  • #1 1106006
    chrobry
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Skąd mogę się dowiedzieć ile prądu "zjada" komputer. Dokładnie chodziło by mi o jakiegoś staruszka np. coś około pentium 133 - 200 z 64 mb ramu na pokładzie oczywiście bez monitora, karty graficznej dysku twardego i arty dżwiekowej taki małyprymitywnyserwer na freesco ma tam byc założony tylko nurtuje mnie jedno pytanie ile watów na godzinę.

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1106025
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    ... zdaje się że kolega nie umie czytać jak również nie zna regulaminu !
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic8286.html
    . Poczytaj !
  • REKLAMA
  • #3 1106044
    chrobry
    Poziom 13  
    Czytać umie regulamin też czytał ale jest to troszkę inna sprawa chodziło mi czy da się to wyliczyć w czysto matematyczny sposób na podstawie danych producenta, że np procesor bierze 1,7 volta........ itd itp, ja nie posiadam tych części jeszcze, bo narazie kalkuluje czy będzie to dla mnie opłacalne, a lubię dokładność, więc po przejrzeniu powyższego odnośnika nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

Dodano po 3 [minuty]:

A jeszcze w ramach uzupełnienia mojej poprzedniej wypowiedzi chiałem się dowiedzieć jak wygląda zużycie prądu rozpatrując konkretne podzespoły oraz jak to zmienia się w czasie czyli czy o wiele więcej prądu pobiera procesor 233 od 133 Mhz. Jak się zminenił pobór prądu w kościach simm,dimm, sdram
  • #4 1106067
    TONI_2003
    Moderator
    ... skoro nie wiesz czego chcesz ani co będziesz miał więc jak chcesz coś obliczać ? Faktem jest że w tym poście jaki Ci podałem chyba są już wszystkie możliwe obliczenia do wykonania , a Ty po prostu twierdzisz że nie . Szkoda słów ale i tak jak przypuszczam co masz na myśli taniej Cię to nie wyniesie na dłuższą metę i lepiej chyba jednak będzie bez niego. Pozdrawiam
  • #5 1106274
    chrobry
    Poziom 13  
    Narazie znalazłem, że procesory

pentium 100 MHz pobiera maxymalnie 10,1 W
    pentium 133 MHz pobiera maxymalnie 11,2 W
    pentium 166 MHz pobiera maxymalnie 14,5 W
  • #6 1106466
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    zasilacz to cie interesuje inaczej nie wyliczysz....
    jak masz zasilacz 230 wat to pobierze on kolo 230 przy maxymalnym obciazeniu
    jesli obciazenie bedzie nizsze to i tak pobierze on niewiele mniej a reszte zamieni sobie w ciepełko....
    wiec zacznij od zasilacza latwiej bedzie ci wyliczyc....
  • REKLAMA
  • #7 1106473
    chrobry
    Poziom 13  
    Czyli jak miałbym zasilacz 300 watów to tyle by mi zjadł? :| troszkę trudno mi w to uwierzyć bardzo wolne obliczenia wskazują mi na nie przekroczenie 30 watów.
  • #8 1106565
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 206
    Zbynia ,coś zamieszałeś.Twoim zdaniem zasilacz 300W pobiera tyle niezależnie od obciążenia?To by znaczyło że bez obciążenia grzeje się najbardziej jeśli wszystko czego z niego nie wyciągniesz zamieni w ciepło.Tak na pewno nie jest ,po to się m.in. stosuje przetwornicę impulsową żeby uzyskać dużą sprawność.Zasilacz ATX bez obciążenia pobiera najwyżej kilka watów.Dalej znając sprawność można wyliczyć ,jeśli przyjmiemy że ma 80% to przy poborze 200W wydzieli w postaci ciepła 40W.A co do pytania w temacie : trzeba znać pobór prądu przez wszystkie komponenty komputera i mieć świadomość że nigdy wszystkie naraz nie są maksymalnie obciążone.Np. procesor w stanie idle pobiera dużo mniej niż np. przy kompresji kiedy jego zajętość jest duża.Tak samo karta graficzna przy teście 3D albo grze o zawansowanej grafice jest max. obciążona a jak patrzysz na pulpit to znacznie mniej.Dlatego znając max. pobór prądu przez wszystkie elementy komputera to i tak możesz najwyżej określić w przybliżeniu pobór maksymalny ,minimalny i średni.Najlepiej zmierzyć ,ale trzba mieć czym.I bądź pewien że nie pobierze więcej niż daje zasilacz.
  • #10 1106622
    chrobry
    Poziom 13  
    Jak można sprawdzić jaki maxymalny pobór mocy ma RAM np simm 2 x 8mb ??
  • REKLAMA
  • #11 1106693
    TONI_2003
    Moderator
    chrobry napisał:
    Jak można sprawdzić jaki maxymalny pobór mocy ma RAM np simm 2 x 8mb ??

... a ja się pytam po co ? Jeśli wszystko to co tak się starasz dogłębnie i skrupulatnie policzyć weźmie w łeb ! Ponieważ więcej będzie zależało od tego jaki zasilacz zastosujesz niż od tych skrupulatnych obliczeń i jak zwykle teoria przegra z praktyką kolego chrobry nic dodać nic ująć.
  • #12 1108076
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    dobrze myślałem pi-vo - nie chodzi że resztę zamieni w ciepło ale przynajmniej straci koło 30-40 wat....

do autora - podłącz przez miernik poboru energi ,odpal na godzinę ,uruchom cos mocno stresujacego grafikę,procesor pamięć i dyski to będziesz wiedział dokładnie...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oszacowania zużycia energii elektrycznej przez komputer z procesorem Pentium 133-200 MHz i 64 MB RAM, bez dysku twardego, karty graficznej i karty dźwiękowej, wykorzystywanego jako prosty serwer na systemie FreeSCO. Wskazano, że procesory Pentium 100 MHz pobierają maksymalnie około 10,1 W, Pentium 133 MHz około 11,2 W, a Pentium 166 MHz około 14,5 W. Podkreślono, że do dokładnego obliczenia zużycia energii konieczne jest uwzględnienie poboru mocy wszystkich komponentów oraz charakterystyki zasilacza, którego sprawność i obciążenie wpływają na rzeczywisty pobór prądu. Zasilacz o mocy nominalnej 230 W nie pobiera takiej mocy cały czas, lecz zależy to od obciążenia; przy braku obciążenia pobór jest minimalny, a reszta energii nie jest marnowana w ciepło w tak dużym stopniu, jak sugerowano. Różnice w poborze energii między procesorami o różnych częstotliwościach wynikają z ich specyfikacji i technologii pamięci (SIMM, DIMM, SDRAM). Zalecane jest użycie miernika zużycia energii do praktycznego pomiaru poboru mocy w konkretnych warunkach pracy. Wskazano również, że teoretyczne obliczenia mogą być mniej precyzyjne niż pomiary praktyczne, a dobór zasilacza ma duże znaczenie dla efektywności energetycznej systemu.
REKLAMA