logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Quad EGL Madmax 300 DOHC po remoncie głowicy spala olej?

poziom1987 23 Mar 2012 22:37 7263 6
REKLAMA
  • #1 10712713
    poziom1987
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam mam Quada EGL madmax 300dohc. robiłem w nim głowice bo zawory stukały, wiec docieranie zaworów, nowe uszczelniacze i mam wielki problem bo silnik bierze olej. Wyrzuca go przez wydech aż z kolanka kapie i dymi tak ze świata nie widać. Proszę o pomoc co może być nie tak? przebieg 5000km.
    pozdrawiam..

Dodano po 4 [minuty]:

Dlaczego Quad EGL Madmax 300 DOHC po remoncie głowicy spala olej?

Dodano po 3 [minuty]:

Dlaczego Quad EGL Madmax 300 DOHC po remoncie głowicy spala olej? Dlaczego Quad EGL Madmax 300 DOHC po remoncie głowicy spala olej?
  • REKLAMA
  • #2 10713152
    helena33
    Poziom 27  
    Ocena: 727
    Sprężynki z uszczelniaczy nie pospadały?
    Dobrze skręcałeś głowice do bloku? Uszczelka pod głowicą może puszczać.
    Tłoki wyciągałeś? Pierścienie są dobrze założone.
  • REKLAMA
  • #3 10713472
    poziom1987
    Poziom 10  
    Witam. Sprawdzałem sprężynki są ok. pierścienie tez. uszczelka tez ok. dwóch mechaników oglądało i nie maja pojęcia czemu pali olej. Zauważyłem że pod pokrywą, tam gdzie są szklanki zaworowe, zbiera się bardzo dużo oleju.. Nigdy tak nie było, przed remontem nie dymił. Nie wiem co może być.
  • #4 10715595
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 458
    poziom1987 napisał:
    zbiera się bardzo dużo oleju

Wygląda jakby kanały odpływowe oleju przytkane były. Nowa uszczelka pod głowicę taka sama jak stara?
  • REKLAMA
  • #5 10716067
    poziom1987
    Poziom 10  
    Tak taka sama uszczelka. Już nie wiem co to może być... dziś rozebrałem głowice na drobny mak i złożyłem z powrotem i mniej kopci. ale kopci...
  • #6 10716734
    helena33
    Poziom 27  
    Ocena: 727
    Oleju jest tyle ile ma być? Może masz za dużo oleju.
  • REKLAMA
  • #7 10719514
    poziom1987
    Poziom 10  
    Oleju jest tyle ile ma być. Dziś pojechałem zrobiłem 30km spalił 0,5l oleju ale ma tak ze na wyższych obrotach mniej kopci niż na niskich a i nieraz mocniej dymi a nieraz mniej... a jakie mniej więcej powinny być luzy na zaworach... ma 4 zawory regulowane podkładkami i szklanki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z quadem EGL Madmax 300 DOHC, który po remoncie głowicy spala olej, dymi i wyrzuca olej przez wydech. Po wymianie uszczelniaczy i docieraniu zaworów, silnik nadal ma problemy. Użytkownik sprawdził sprężynki uszczelniaczy, uszczelkę pod głowicą oraz pierścienie, które są w porządku. Zauważył, że pod pokrywą zaworów zbiera się nadmiar oleju. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z zatykania kanałów odpływowych oleju lub niewłaściwego poziomu oleju. Po rozebraniu i ponownym złożeniu głowicy dymienie się zmniejszyło, ale nadal występuje. Użytkownik zauważa, że na wyższych obrotach dymi mniej niż na niskich.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA